Aşçılık Programı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

Aşçılık Programı

Aşçılık Programı Akreditasyon Komisyonu

Program dersleri ve ders içerikleri için tıklayınız.

 

Genel Bilgi                                                                                

Aşçılık programı, 2008-2009 eğitim öğretim yılında açılmış olup 4 dönemlik eğitim süresine sahiptir.

Öğrencilerimizin, birinci yıl veya ikinci yıl sonunda 30 işgünü yaz stajı zorunluluğu vardır (8 AKTS olup diploma ekinde dipnot olarak belirtilir, 120 AKTS haricindedir).

Bölüm öğrenci kontenjanı birinci sınıflarda 60, ikinci sınıflarda 60 olmak üzere toplam 120’dır.

Öğrenciler eğitimleri süresince en az 60 en fazla 84 kredilik (toplam 120 AKTS) dersler alırlar ve Pişirme Yöntemleri I-II, Şarap Servisi, Mutfak Çeşitleri, Yöresel Mutfaklar, Soğuk Mutfağı, Ziyafet Mutfağı, Mutfak Uygulama I-II, Dünya Mutfakları, Deneysel Yiyecek Hazırlama, Pastane Ürünleri, Yemek Süsleme Sanatı, Yiyecek İçecek Servisi, vb uygulama dersleri ile öğrendikleri teorik bilgileri pekiştirirler; profesyonel iş hayatını okul içersinde mikro ölçekte yaşarlar.

Uygulama dersleri aşçı üniforması ve mutfak araç-gereçleri ile eğitim atölyemizde gerçekleştirilir. Öğrencilerimiz bu derslere kişisel eşyaları olan; aşçı ceketi, pantolonu, önlüğü, mutfak terliği, boyun fuları, aşçı kepi veya bonesi, mutfak bezleri (torşonlar), bıçakları ve masatları ile katılmaktadır.

Programın Amacı

Tarihi geçmişi uzun, coğrafi ve kültürel özellikleri oldukça zengin olan ülkemizde; fırsatlardan yüksek derecede faydalanarak ve kurum olarak sürekli kendini yenileyerek; uluslararası standartlarda eğitim sunmak, öğrencilerin meslekî vizyonunu genişletmek, onları her yönüyle profesyonel yaşama hazırlamak ve özel-kamu sektörlerinde aranılan-takdir edilen bireyler olmasını sağlamaktır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Mezunlarımız “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları

Okulumuz aşçılık programı ön lisans programı (alan kodu: 1110) öğrencilerimiz girdikleri dikey geçiş sınavı başarısı ile şu lisans programlarına geçiş yapabilirler:

Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi

Öğretim Elemanları

Öğr. Gör. Pınar AYDIN TEMEL 

Öğr. Gör. Erdoğan BOZAN  (Program Başkanı)

Öğr. Gör. Fatih YILDIRIM

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:29]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [13-Mar-2024 06:54]

İçerik Görüntüleme : [34.978]