İznik Gölü’ndeki tarihi Kilise, İngiliz medyasına haber oldu

 

Arkeologlar tarafından 2014 yılında keşfedilen ve son yılların en iyi keşifleri arasında gösterilen İznik Gölü’ndeki Kilise, İngiliz The Sun ve Unilad haber sitelerinde yer aldı. Gölün sularının temizlenmesi ile yeniden ortaya çıkan kilise kalıntıları hakkında detayların bulunduğu haberlerde BUÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in görüşleri de aktarıldı.

Haber metninin Türkçe’ye birebir çevrilmiş hali aşağıda yer almaktadır;

 

1.600 Yıl Boyunca Gölünün Altına Saklanan Kilise, Su Kirliliği Ortadan Kalktığında Yeniden Ortaya Çıktı

1.600 yıldan uzun bir süredir Türkiye’de bir gölde batmış olan antik sualtı kilisesi sonunda karantinanın ardından görünür hale geldi.

Su kirliliği ortadan kalktığında, yukarıdan alınan çarpıcı görüntüler, Türkiye'nin kuzeybatı bölgesinde bulunan bir göl olan İznik Gölü'nün şimdi mükemmel berraklıktaki sularının dibinde, bazilika olarak bilinen Roma tarzı kiliseyi göstermektedir.

Fotoğraflar yerel otoritenin göl üzerinde bir drone uçurarak yapıyı ve duvarlarını çarpıcı bir şekilde sergilemesinden sonra çekildi. Kalıntılar genellikle bir yosun tabakasının altında gizlidir.

Şaşırtıcı bir şekilde, sualtındaki kalıntılar sadece 2014 yılında keşfedildi. Hıristiyan mimarisinin erken bir örneği olan bu yapı Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından yılın en iyi 10 keşiflerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Arkeologlar, bazilikanın MS 390 civarında,  İstanbul'un Konstantinopolis olarak adlandırıldığı ve Roma İmparatorluğu'nun doğu merkezi olarak kabul edildiği dönemde gölün kıyısında inşa edildiğini düşünüyor.

Life Science dergisine göre, kilise MS 740'ta bir depremle yıkılmış, kalıntıları gölün sulatına batmış ve yeniden keşfedilmeyi beklemektedir.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Profesör Mustafa Şahin, şunları belirtmektedir:

“Gölün fotoğraflarını ilk baktığımda, açıkça bir kilise yapısını gördüğüme oldukça şaşırdım. İznik'te [2006'dan beri] saha araştırmaları yapıyordum ve böyle muhteşem bir yapı keşfetmemiştim.”

Uzmanlar, Bizans dönemi bazilikasının, Roma imparatorları Diocletian ve Galerius döneminde yaşayan bir aziz ve şehit olan St. Neophytos'un onuruna inşa edildiğine inanıyorlar.

Neophytos, Roma İmparatorluğu'nda yaşayan Hıristiyanlara dini hoşgörü sağlamak için resmi bir bildirinin getirilmesinden sadece on yıl önce, MS 303'te Roma askerlerinin elinde ölmüştür. Şahin, kilisenin Neophytos'un hayatının son bulduğu yerde inşa edildiğine inanıyor.

Arkeologlar şimdi bir başka ilginç olay esnasında, bazilikanın daha da şaşırtıcı sırları olduğuna inanıyorlar. Kilisenin aslında Yunan ve Roma güneş tanrısı Apollon'a ait bir tapınağın üzerine inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

The Weather adı televizyon kanalına göre, araştırmacılar bazilikada yapılan çalışmalarda imparator Antoninus Pius'un dönemine tarihlenen çok eski bir kandil ve bazı sikkeler buldular. Bu, bazilikanın altına gömülü başka bir büyüleyici - hatta daha eski bir yapıya işaret etmektedir.

https://www.unilad.co.uk/life/church-hidden-under-turkish-lake-for-1600-years-reappears-as-water-pollution-clears/

https://www.thesun.co.uk/news/11822988/ruined-basilica-hidden-under-a-lake-in-turkey-for-1600-years-reappears-as-pollution-clears-in-coronavirus-lockdown/

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [30-Haz-2020]

Haber Görüntüleme : 3.283 - 0