BUÜ’lü akademisyen ve ekibinden önemli çalışma

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Akpınar’ın yürüttüğü çalışmalar sayesinde ülke sınırları dışındaki deniz dalgalarının tahmini üzerine söz sahibi olmaya başladı.

BUÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Adem Akpınar ve ebibi, Cezayir kıyılarında yürüttüğü bilimsel çalışmaların ardından Tunus kıyılarında da tamamlamayı başardığı projeler ile Orta Akdeniz Havzası için yüksek çözünürlükte bir dalga tahmin modeli geliştirmiş oldu.

BUÜ’lü akademisyenler, University of Tunis El Manar öğrencilerinden Safa Monsouri’nin doktora tezi kapsamında Kelibia kıyı şeridi için yakın kıyı dalga tahmini yaptı. Akademisyenler ayrıca Öğretim Üyesi Dr Nabila Halouani’nin araştırma makalesi kapsamında Monastır kıyı şeridi için yakın kıyı dalga tahminleri gerçekleştirilerek dalga parametreleri ile bu iki kıyı şeridindeki kıyısal değişimler arasındaki ilişkileri araştırdı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Tunus’lu araştırmacılara verilen dalga tahmini eğitimi ile uzun dönemli dalga analizleri 2 aylık yoğun bir çalışma ile gerçekleştirildi. Kıyı değişimleri ile dalga parametreleri arasındaki ilişkiler ise araştırmacıların ülkelerine dönmeleri akabinde gerçekleştirilmeye başlandı.

Doç. Dr. Âdem Akpınar ve ekibi, gerçekleştirmiş olduğu ortak çalışmada Cezayir kıyılarından sonra Tunus kıyılarına da odaklanıp Orta Akdeniz Havzası için yüksek çözünürlükte bir dalga tahmin modeli geliştirilmiş oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi, Türkiye’de yüksek doğrulukta dalga tahminleri sunan ilk üniversite olmanın yanında, ülke sınırların dışında da deniz dalgalarının tahmini üzerine söz sahibi olmaya başladı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Eyl-2019]

Haber Görüntüleme : 3.293 - 0