BUÜ’den dizel enjektör sanayine önemli destek

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), yürütücü kuruluş olarak yer aldığı bir TÜBİTAK-1505 projesi kapsamında dizel enjektör tasarım ve imalatı üzerine faaliyet gösteren Doğu Pres firmasına mühendislik ve Ar-Ge desteği verecek.

BUÜ Proje ekibi, projenin “Müşteri Kuruluşu” olan Doğu Pres ile birlikte, dizel enjektörün yakıt transport kanalına ait imalat sürecinin kalite gerekleri açısından “EURO 6D Full normu” ile ve çevreci imalat kriterleri bakımından “Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)” tarafından belirlenen temiz üretim prensiplerine uyumun sağlanması için kurgulanan proje üzerinde 2020-Temmuz ayında çalışmaya başladı. Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde hazırlanarak 2021 yılı başında TÜBİTAK’a sunulan proje destek almaya layık görüldü.

Akademik yürütücülüğünü BUÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. A. Alper Özalp’in yapacağı projede, BUÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. N. Kamil Salihoğlu ile Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elif Büyük Öğüt akademik araştırmacı olarak görev alacak. Ayrıca Doğu Pres Ar-Ge Merkezi'nde çalışan ve BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde lisansüstü çalışmalarını yürüten Melih Kinagu, Gülçin Deniz ve İbrahim Altın da projede bursiyer statüsünde yer alacak.

PROJE CO-DESIGNER FİRMA HEDEFİNE DE KATKI SAĞLAYACAK

Proje hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. A. Alper Özalp, akademik araştırmaların sanayinin teknolojik beklentilerine cevap verir yönde planlanmasının çağdaş bakış açısı, hatta gereklilik olduğunu vurguladı. Üniversitelerin ulusal sanayiye bu yönde hizmet vermesinin artık zaruri hale geldiğine işaret eden Prof. Dr. A. Alper Özalp; “Uluslararası Ar-Ge ve imalat projelerini ülkemize getirmenin yegane yolu, firmalarımızın Ar-Ge yetkinliğinin arttırılmasıdır. Üniversitemizin bu TÜBİTAK-1505 projesi ile Doğu Pres’in Co-Designer firma olma hedefine katkı sağlayacak olması da önemlidir. Proje hedefindeki imalat yöntem ve makinesinin hayata geçirilmesi ile hem firmanın ihracat kulvarındaki büyümesine destek verilecek, hem de beraberinde sağlanacak yeni istihdamlar ile ülkemizin ilgili hedeflerine fayda sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-Nis-2021]

Haber Görüntüleme : 3.818 - 0