Dünya Tiyatro Günü unutulmadı

 

Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından ilk olarak 1962 yılında ilan edilen 27 Mart Dünya Tiyatro günü, Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümünün gerçekleştirdiği bir etkinlikle kutlandı.

Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayhan Helvacı’nın moderatörlüğünde düzenlenen programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hatice Şahin, Türk Tiyatro akademisinin duayen ismi Prof. Dr. Murat Tuncay, Bölüm akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Ayhan Helvacı’nın günün anlam ve önemini içeren açış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Dekan Prof. Dr. Hatice Şahin; tiyatronun insan hayatı için önemine dikkat çekti. Şahin, büyük emek ve zahmet gerektiren tiyatro sanatının salgın koşullarında daha zorlu bir dönemden geçtiğini, ilerleyen süreçte daha güzel günler göreceklerine olan inancını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise, üniversitenin temel işlevlerinden birinin topluma katkı yapmak olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasına öğrencilik yıllarında tiyatroyla ilgili yaşadığı deneyimleri ve edindiği izlenimleri aktararak devam etti. Dünyada ve evrende yer alan her türlü olgunun insana yönelik olması gerektiğini vurgulayan Rektör Kılavuz, sanatın ve bilimin insan ve toplum açısından öneminin altını çizerek sözlerini tamamladı.

Etkinliğin ilerleyen dakikalarında lisans 4. sınıf öğrencilerinden Çağla Yağmur Doğan ulusal tiyatro bildirisini, Bölüm akademisyenlerinden ve Bursa Devlet Tiyatrosu müdürü Arzu Tan Bayraktutan’ın yönetiminde lisans 1. sınıf öğrencileri uluslararası tiyatro bildirisini okudu.

Etkinliğin onur konuğu Prof. Dr. Murat Tuncay da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün dünyada ve Türkiye’de doğuşu, süreç içerisinde gelişimi ve bugünkü durumu hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de sahne sanatlarına yönelik eğitimin ortaya çıkışındaki etmenler üzerinde duran Prof. Dr. Murat Tuncay, bunun oyunculuk, dramatik yazarlık ve sahne tasarımını kapsayan üçayaklı bir model üzerine kurulduğunu belirtti. Tuncay, öğrencilere tiyatroyla ilgili deneyimlerinden örnekler vererek konuşmasını sonlandırdı. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Mar-2021]

Haber Görüntüleme : 2.730 - 0