B.U.Ü. AKADEMİSYENDEN YENİ TİYATRO OYUNU VE YENİ KİTAP
 B.U.Ü. AKADEMİSYENDEN YENİ TİYATRO OYUNU VE YENİ KİTAP

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Drama Yazarlığı ve Dramaturji Anasanat Dalı Başkanı Doç.Dr. Mine ARTU MUTLUGÜN’ün yazmış olduğu ve usta oyuncular Ferdi Akarnur ve Nurseli İdiz’in oynadığı “MAZİ KALBİMDE HATADIR” adlı tiyatro oyununu prömiyeri Profilo Kültür Merkezi Batı Alternatif sahnede gerçekleştirildi.“MAZİ KALBİMDE HATADIR” adlı oyun Tiyatro Yeditepe / Temaşa Gösteri Sanatları, Ali Temiz / Abdullah Kaan Başkıran yapımcılığında Türkiye turnesine devam ediyor.  Doç.Dr. Mine ARTU MUTLUGÜN’ün yazmış olduğu “KOMEDİ YAZMAK CİDDİ İŞTİR/Komedi Yazmanın Matematiği” isimli kitap Nobel Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.Tiyatro, TV ve Sinema alanında yazılmış komedi oyunları ve film örnekleri üzerinden komedi yazarlığının temel dinamikleri ve formülasyonuna yer veren kitap ülkemizde bu alanda yayınlanmış önemli kaynaklardan biri olma özelliği taşıyor. “KOMEDİ YAZMAK CİDDİ İŞTİR “adlı kitap, Doç.Dr. Mine ARTU MUTLUGÜN’ün ülkemizde ve yurtdışında sahnelenmeye devam eden “BENİMLE DELİRİR MİSİN? [Oyuncular: Necmi Yapıcı-Nihan Durukan]”, “ETEKLER VE PANTOLONLAR” [Oyuncular: Nurseli İdiz, Nergis Kumbasar, Kimya Gökçe Aytaç] ve “MAZİ KALBİMDE HATADIR” [Oyuncular: Ferdi Akarnur, Nurseli İdiz] adlı özgün komedi tiyatro oyunlarının yazım süreçleri üzerinden örneklerle komedi yazarlığının inceliklerine odaklanıyor. Matematik ve komedi yazarlığı ilişkisi, beynin işleyişi ve komedi üretme süreçlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan kitap bu alanda yapılmış pek çok akademik araştırma ve çalışmaya da yer veriyor. Türkiye ve Dünya tarihine damgasının vurmuş önemli komedi yazarlarının, komedyenlerinin ve komedi oyuncularının hayat hikâyelerine odaklanan kitap, siyaset tarihine damgasını vurmuş isimlerin komedi ile olan ilginç bağlantılarına da vurgu yapıyor. Einstein’ın üzerine fikir yürüttüğü komedi ve mizah kavramları yine Einstein’ın ürettiği mizahi formülasyonlar ile daha ilginç bir hale geliyor.

KİTAP TANITIMI

Komedi belki de türler içerisindeki en karmaşık ve kendine özgü mekanizmaya sahip olandır. Herkes komik anekdotlar anlatabilir, şaka yapabilir ve çevresindekileri güldürebilir ancak bunu mizah yolu ile yapabilmek ve komedi dediğimiz üst yapıyı kurgulayabilmek farklı özellikleri gerekli kılar. Mizahı, komediyi ve gülmeyi tam anlamıyla tanımlayan şeyi bugün hâlâ aramaya devamediyoruz.
Mizah, felsefenin gülen hâlidir ve tıpkı matematik gibi çeşitli kombinasyonlara dayanır. Matematik bu kombinasyonları sayılarla, mizah ise kelimelerle yapar. Mizah zihinsel bir hesaplamanın yanı sıra göndermelere, paradoksa ve dil bilgisine dayanır. Matematiğin olduğu bir dünya daha az gizemli olsa da kesinlikle daha zarif ve büyüleyicidir. Komedinin olduğu dünya da öyle!

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-May-2023]

Haber Görüntüleme : [1.163]