Doç. Sezin Türk Kaya Kişisel Sergi “Evlerin İnsan Halleri-Baskılar, Süreçler, Kalıplar’

Grafik Tasarımı Bölümü’nden Doç. Sezin Türk Kaya’nın “Evlerin İnsan Halleri-Baskılar, Süreçler, Kalıplar’ isimli sergisi Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevinde açıldı. Sanatçının 22 eserinin yer aldığı sergide, baskıresimlerin yanı sıra sanatçının üretim sürecini de paylaştığı kalıplar ile bu kalıpları Oluştururken kullandığı malzeme ve materyalleri yer aldı. Yoğun ilgi gören serginin açılışına, Nilüfer Belediyesi Başkan Koordinatörü Dr. Sibel Özer,Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olan Güney Özkılınç, Bursa Uludağ ÜniversitesiRektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Yüce, Prof. Dr. Aslı Hockenberger, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Şahin ve öğretim elemanları öğrenciler  ve sanatseverler katıldı. Serginin katalog yazısında Dr. Öğrt. Üyesi Meryem UZUNOĞLU sergiyi şöyle tanımlıyor:“Sezin Türk Kaya'nın "Evlerin İnsan Halleri" isimli sergisi baskı resimlerin yanı sıra sanatçının üretim sürecini de paylaştığı kalıplar ile çeşitli malzeme ve materyalleri içeriyor. Sanatçı kimi zaman uzaktan baktığı kimi zaman da iyice yaklaştığı kadrajlarda harabeye dönmüş yıkık dökük evleri betimliyor. Bazen aralanmış bir kapı ya da dantelli bir perde, bazen pencere önüne dizilmiş çiçekler, bazen de tutturuldukları ipin üzerinde uçuşan çamaşırlar, bu derme çatma evlerde yaşamın halen devam ettiğini imliyor. Kasvetli hava dağılıyor ve arka bahçede oynayan çocukların neşeli sesleri ile birlikte ocakta pişen yemeğin kokusu tüm mekana yayılıyor. Sezin Türk Kaya'nın kolografi tekniği ile gerçekleştirdiği eserlerinde leke, çizgi ve doku özgün biçim dilini belirleyen en temel unsurlar olarak dikkati çekiyor. Onun resimlerinde biçimi oluşturan yumuşak lekeler dokusal tatlarla zenginleşirken tüm yüzeyi dolaşan titreşimli çizgiler kompozisyona büyük bir dinamizm katıyor. Sanatçının doku ve çizgi ile yüzeye kazıdığı izler bu ıssız evlerin geçmişten getirdiği ne varsa açığa çıkartırken, hepimizin aşina olduğu sessiz bir öykünün araçlarına dönüşüyor.

Haber Tarihi : [02-May-2019]

Haber Görüntüleme : [4.590]