Yürütücülügünü Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nalan Kuru’nun yaptigi ‘Erken Çocuklukta Sürdürülebilir Sosyal Duygusal Iyi Olusu Desteklemek Için Bir Anaokulu Model Önerisi’ isimli TÜBITAK 1001 Projesinin açilis toplantisi gerçeklestirildi.
BUÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Nalan Kuru’nun yürütücülügünü üstlendigi ve TÜBITAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda kabul edilen proje ile sürdürülebilir sosyal ve duygusal iyi olusu desteklemek için anaokulu modeli yürütülecek. Ilk olarak Türkiye genelinde anaokulundaki egitim beklentilerinin arastirilacagi çalismada, beklentiler dogrultusunda genel bir egitim sablonu ortaya çikarilmasi hedefleniyor. Bursa’da seçilecek 4 okulda ise projenin pilot uygulamasi yapilacak. Toplam 28 ay sürecek projenin açilis toplantisina BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Fakülte Dekani Prof. Dr. Salih Çepni, Milli Egitim Bakanligi temsilcileri, okul yöneticileri, akademisyenler, ögretmenler ve ögrenciler katildi.
NITELIKLI PROJELER ÖN PLANA ÇIKIYOR
Açilis töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, üniversite olarak son yillarda projeler konusunda ciddi ataklar yaptiklarini vurguladi. Yürütülen çalismalari artik nicelik olarak degil, nitelik anlaminda degerlendirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Üniversiteler genelinde sosyal bilimler alaninda proje gelenegi maalesef çok yaygin degil. Göreve geldigimizde belki egitim fakültemizde kismen proje basvurulari vardi. Ancak diger fakültelerimiz ve bölümlerimizde hemen hemen hiçbir projemiz yoktu. Bunda geçmiste çati kuruluslarin meseleye bakis açilarinin da sebeplerden birisi oldugunu söyleyebiliriz. Ancak YÖK Baskanligimiz ve TÜBITAK’in yeni yönetimleri ile bu konulara yeni bir vizyon ile bakilmasi saglandi. Üniversitemizde de bu anlayis oturmaya basladi ve bugün bizim için son derece önemli bir projenin baslangicini gerçeklestiriyoruz. TÜBITAK 1001 projesi her anlamda çok degerli bir çalismadir” diye konustu.
REKTÖR KILAVUZ: DESTEKLER BASARI GETIRIYOR
Üniversitenin tarihinde ilk defa TÜBITAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi projesi koordinatörlügü almayi basardiginin altini çizen Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, proje paydaslari arasinda Türkiye’nin çok önemli kurum ve kuruluslarinin bulunduguna isaret etti. Pil ve batarya gelistirme görevini üstlenen bu ekibin toplam 74 milyon TL’lik projeyi yönetecegini açiklayan Kilavuz; “Yine bu üniversitede ilk defa bir Horizon Europe projesinin koordinatörlügü alindi. Üstelik sosyal bilimler alaninda bu basariya erisildi. Üniversitemiz için son derece önemli bir gelismedir. Yürütücü olarak ilk kez almayi basardik. Verdigimiz destekler, tesvikler ve moral, motivasyon ile son yillarda çok güzel sonuçlar elde ediyoruz. Akademisyenlerimiz de bu destekler ile gerçek anlamda bilimsel çalismalar yapmaya ve kendi alanlarinda projeler üretmeye gayret ediyorlar. Bu çalismalardan son derece kiymetli makale ve patentlerin çikacagina da gönülden inaniyoruz. Basta Nalan hocamiz olmak üzere, projede görev alan tüm ekip üyelerine tesekkür ediyor, hayirlara vesile olmasini diliyoruz” açiklamasinda bulundu.
MOTIVASYON SART!
Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salip Çepni ise konusmasinda üniversitelerin temel görevlerinden birisinin üreten akademisyenleri daha fazla motive etmek oldugunun altini çizdi. TÜBITAK 1001 Projesi’ni kabul ettirmeyi basaran Doç. Dr. Nalan Kuru ve ekibini tebrik eden Dekan Prof. Dr. Salih Çepni; “Ben de uzun yillar bu projelerin içerisinde yer aldim. Ne kadar zor bir süreç oldugunu çok iyi biliyorum. Büyük proje kazanan ve bu alanda çalismalar yürüten hocalarimizin daha fazla onurlandirilmasi gerektigine inaniyorum. Böylesine degerli çalismalarin sonunda gerçekten kiymetli yayinlar veya makaleler çikiyor. Bu uzun yolculuklarinda hocalarimiza kolayliklar ve basarilar diliyoruz” seklinde konustu. Okul Öncesi Egitim ve Özel Ögretim Anabilim Dallarinin akademik önemine de deginen Dekan Çepni, bu alanlarda yetisecek akademisyenlerin de kendileri için son derece kiymetli oldugunu söyledi.
PROJE KOORDINATÖRÜNDEN ÖZEL TESEKKÜR
Hazirlanan çalismanin detayli bir sunumunu yapan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nalan Kuru da kendilerine bu süreçte destek olan ailesi basta olmak üzere, tüm üniversite ve fakülte yöneticilerine tesekkür etti. Doç. Dr. Nalan Kuru, sunumun ardindan ekibiyle birlikte Türkiye genelinde proje çagrisini paylasti.
Projenin yurt disi danismanligi görevini üstlenen Louisse Gilbert de video konferans ile toplantiya katilarak tüm ekibe basari dileginde bulundu.