Bölüm Hakkinda
RESIM-IS EGITIMI ANABILIM DALI
Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Resim-is Egitimi Anabilim Dali’nin amaci; teoride ve pratikte temel sanat bilgisine sahip, bu bilgiyi sanatsal üretimlerinde kullanabilen, yaratici ve sorgulayici düsünebilen, estetik duyarliliga sahip ve yasadigi çevreye bu duyarlilikla yaklasabilen, görsel sanatlar egitimi ve pedagoji alaninda yetkin sanat egitimcileri yetistirmektir.
KAYIT VE KABUL KOSULLARI
Anabilim Dalimiz, her yil gerçeklestirilen özel yetenek sinavi ile ögrenci almaktadir. Sinava basvuru kosullari, YÖK tarafindan hazirlanan ÖSYM kilavuzundan hareketle belirlenmekte ve her yil güncellenerek Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi sayfasi duyurulari arasinda yayinlari Resim-is Egitimi Anabilim Dali Özel Yetenek Sinav Kilavuzu’nda yer almaktadir. Özel Yetenek Sinavi, iki asamadan olusmaktadir;
Birinci asama özel yetenek sinavi ön eleme niteliginde olup, seçme sinavina girmeye hak kazanacak ögrencileri belirlemek amaciyla yapilir. Ikinci asama seçme sinavina girmek için en az elli (50) puan almis olmak gereklidir.
Ikinci asama sinavi seçme niteliginde olup kendi içinde de iki (2) asamadan olusur. Her asama yüz (100) tam puan üzerinden degerlendirilerek iki ayri sinav puani toplaminin aritmetik ortalamasi alinir.
Yetenek Sinavi sonucunda puan siralamasina göre en yüksek puani alan ilk 50 ögrenci asil olarak kayit yaptirmaya hak kazanir. Asil ögrenci sayisi kadar yedek ögrenci kontenjani belirlenecek ve kayit yaptirmayan asil ögrencilerin yerine yedek ögrenciler siralama esas alinarak kayit yaptirabileceklerdir.
ANABILIM DALI ÖGRETIM KADROSU ve PROGRAMLARA YÖNELIK BILGILER
Anabilim Dalimizda; 1 Doçent, 2 Yardimci Doçent, 6 Ögretim Görevlisi, 6 Okutman ve 4 Arastirma Görevlisi görev yapmaktadir. Resim Ögretmenligi Lisans Programinda Sanat tarihi, Estetik, Temel Tasarim, Desen Yazi ve Perspektif gibi alan derslerinin yani sira ögretmen adaylarina alan bilgilerini çesitli teori ve uygulama yöntemleriyle sekillendirebilecekleri Özel Ögretim Yöntemleri, Çocugun Sanatsal Gelisimi Ögretim Materyal ve Teknikleri gibi dersler de bulunmaktadir. Ögretmen adaylari, tüm bu derslerin yani sira Egitim Bilimlerine Giris, Ölçme Degerlendirme, Egitim Psikolojisi, Türk Egitim Tarihi, Tük Egitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Ögretmenlik Uygulamasi, Egitim Bilimleri derslerini de tamamlayarak nitelikli birer egitimci olarak yetismektedir. Anabilim Dalimiz Programinda resim, seramik, heykel, grafik, tekstil, fotograf, özgünbaski derslerine, anasanat ve/veya seçmeli sanat atölye dersleri kapsaminda yer verilmektedir ve dersler ilgili atölyelerde gerçeklestirilmektedir.
Anabilim Dalimiz, lisans egitimi boyunca Egitim Fakültesi’nin diger anabilim dallarindan Yan Dal egitimine ve Güzel Sanatlar Fakültesi ögrencilerine yönelik Çift Ana Dal egitimi verebilme imkânina da sahiptir.
Anabilim Dalimizda Resim-Is Ögretmenligi Yüksek Lisans Programi mevcuttur. Görsel Sanatlar Egitimi alaninda uzmanlasmak isteyen bilim insani yetistirmek amaciyla, yüksek lisans programinda; Bilimsel Arastirma Veri Toplama ve Çözümleme Yöntemleri, Sanat Egitiminde Tarihi ve Teorileri, Üstün Zekalilarin ve Üstün Yeteneklilerin Egitimi, Resim Ögretiminde Uygulamali Çalismalar, Sanatsal Yaratma Süreçleri, Sanatin Toplumsal Tarihi gibi derslere yer verilmektedir.
FIZIKI DONANIM
Toplam 6 bin 572 metrekare kapali alana sahip olan binamiz, -1 kati dahil olmak üzere 3 katli bir yapidir.
Üst katimizda Ögretim Elemani ofisleri, Anabilim Dali Baskanligi odasi, sekreterlik ofisi ve kütüphane bulunmaktadir. Ayrica yine bu katta 2 adet Grafik Atölyesi ve Heykel Atölyesinin 2. kati (asma kat) yer almaktadir.
Giris katinda D-106, D-103 nolu 2 adet kuramsal derslik bulunmaktadir. D-100 nolu konferans salonumuz ise gerektiginde derslik olarak kullanilabilmektedir. Yine bu katta 3 adet Temel Tasarim Atölyesi, 4 adet Resim, 2 adet Tekstil, 1’er adet Heykel, Seramik, Fotograf ve Özgün baskiresim atölyeleri bulunmaktadir.
Anabilim Dalimiz giris katinin sag bölümünde bulunan sergi salonumuz ögrenci, Ögretim Elemani ve çesitli sanatçi sergileri için kullanilmaktadir.
SANATSAL ETKINLIKLER
Binamizin giris katinda bulunan sergi alaninda ögrenci, ögretim elemani ve çesitli sanatçilar kisisel ya da grup sergileri açabilmektedir. Binamiz kapsamindaki atölyelerde çesitli sanatçi çalistaylari, konferans salonumuzda söylesi ve paneller düzenlenmektedir.
MÜZIK EGITIMI ANA BILIM DALI
Müzik Egitimi Ana Bilim Dalinda 4 yil süreli “Müzik Ögretmenligi Lisans Programi” egitimi verilmektedir. Bu programla ilkögretim ve orta ögretim kurumlarina müzik ögretmeni yetistirilmektedir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin temel amaci, müzik ögretmeni adaylarini bilgi, beceri ile donatmak ve belirli bir müzik dagari çerçevesinde sahip olmalari gereken nitelikleri saglamaktir
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali, 1981 yilinda Lisans, 1995 yilinda Yüksek Lisans ve 2013 yilinda Doktora düzeyinde egitim vermeye baslamistir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin misyonu, egitim-ögretim ve Müzik Ögretmenligi meslegi ile ilgili alanlarda temel ve uygulamali, bilimsel arastirmalar yapmayi; Atatürk Ilke ve Devrimlerine içtenlikle bagli, barisçil, sevecen, hosgörülü, adil, demokrasi kültürünü özümsemis, mesleki yeterlik ve duyarliga sahip, müzik yapan, yaratan, toplumun ulusal ve evrensel düzeyde müzik kültürünün gelismesine katkida bulunan, analitik ve elestirel düsünebilen, iletisim becerileri gelismis, kendisiyle ve çevresiyle barisik, yapici, yaratici, seçkin müzik ögretmeni yetistirmeyi; toplumun gereksinim duydugu konularda ilgili kurumlara müzik egitimi programlari sunmayi, arastirma yapmayi ve egitim kurumlarinda çalisanlari aydinlatmaya yönelik bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlemektir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin vizyonu, bilgi toplumunun sanatsal nitelikli müzik ögretmenlerini yetistirmenin yani sira, egitim-ögretim ve müzik ögretmenligi meslegi ile ilgili alanlarda bilgi üreten, sürekli kendini gelistiren, ulusal ve evrensel boyutta toplumun egitim-ögretim ve müzik ögretmeni yetistirilmesine yönelik sorunlarina bilimsel yöntemlerle çözüm getiren, yetistirdigi müzik ögretmenleri ile örnek gösterilen, nitelikli sanatsal çalismalari ile ön planda yer alan, mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir anabilim dali olmaktir.
Ana Bilim Dalimizda;
- 5 Doçent,
- 5 Yardimci Doçent,
- 1 Ögr. Gör.Dr,
- 7 Ögr. Gör.,
- 2 Yabanci Uyruklu Ögr. Gör.,
- 4 Okutman,
- 2 Ars.Gör.Dr.,
- 1 Ars.Gör.,
- 1 Uzman (Çalgi Bakim-Onarim)
olmak üzere toplam 28 ögretim elemani görev almaktadir.
Bireysel Çalgi Egitimi kapsaminda; keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, san, gitar, baglama, flüt, klarnet çalgilarinin egitimi verilmektedir. Temel çalgi piyanodur. Tüm ögrenciler piyano egitimi alirlar. Programlarin öngördügü biçimde geleneksel müziklerimizin temel çalgilarinin egitimi verilmektedir.
Ana Bilim Dalimizda ders disi etkinlikler kapsaminda, ulusal ve uluslararasi düzeyde seminer, panel, konferans, uygulamali gösteri, ögrenci konserleri ve diger üniversitelerde konser ve benzeri bazi etkinliklerle canli bir müzik ortami yaratilarak, çevresel, bölgesel, ulusal ve uluslararasi düzeyde müzik egitimine ve müzik kültürüne katkida bulunulmaktadir.
09 Mayis 2001 tarihinde Bulgaristan/ Plovdiv müzik ve dans akademisi ile yapilan sanatsal-bilimsel isbirligi anlasmasi sonrasi, yurt disinda da üst düzey sanatsal faaliyetler sürdürülmektedir. Bu kapsamda Plovdiv müzik ve dans akademisi ögrencileri ile birlikte gençlik senfoni orkestrasi olusturularak Bursa’da ve Plovdiv’de konserler verilmis, ayrica iki üniversitenin ögretim elemanlari Bursa’da uluslararasi düzeyde bir konser etkinligi gerçeklestirmislerdir. Sanatsal ve bilimsel isbirligimiz devam etmektedir.
Erasmus Ögrenci Degisim Programi kapsaminda ögrencilerimiz Italya, Almanya, Macaristan ve Ispanya’da egitim görmektedirler. Ögretim elemanlarimiz da bu kurumlar ile birlikte baska ülkelerde de konserler vererek sanat etkinliklerini sürdürmektedirler. Bunun yaninda Müzik Egitimi Ana Bilim Dali olarak da diger üniversitelerde konser verme gelenegi sürdürülmektedir. Geçtigimiz yillarda Ankara, Izmir, Istanbul, Balikesir, Denizli, Nigde, Çanakkale, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitelerinde konserler verilmis ve takdir ile karsilanmistir.
Fiziksel Olanaklar
Binamizda;
- 24 bireysel çalisma odasi,
- 20 bireysel çalgi ders odasi,
- 12 piyano ve san odasi,
- 4 toplu ders odasi ,
- 1 konser salonu,
- 4 oda müzigi sinifi,
- 1 çalgi bakim atölyesi bulunmaktadir.
Içinde bulundugumuz ortam, müzik sanatinin teknik özelliklerine uygun olarak, konser salonu da olacak biçimde özel bir projeyle tasarlanarak olusturulmus tekil ve çok özel bir mekândir. 2007-2008 ders yilindan itibaren ögrencilerimize yeni binamizda egitim vermekten büyük mutluluk duymaktayiz. Yeni binamiz 1924 yilinda Ankara’da açilan Musiki Muallim Mektebinden esinlenerek yapilmis ve üniversitemiz senatosu tarafindan binaya “Musiki Muallim Mektebi-1924” adi verilmistir. Dolayisi ile akademik kadromuzun egitim anlayisi da musiki muallim mektebi geleneginden gelen bir temele dayanmaktadir. Binamizin mimari projesi üniversitemizin mimarlik fakültesi ögretim üyeleri tarafindan tasarlanmis ve gerçeklestirilmistir. Binamiz bu yönü ile de özellik göstermektedir.
Bu kapsamda, egitim ve uygulama etkinlikleri müzik yapmaya elverisli ortamlarda yapilmakta, gerek ögrencilerin gerekse ögretim elemanlarinin çalismalari, bulunulan çevreye kültürel ve sosyal bir canlilik getirmektedir.
Bölüm mezunlarinin baslica çalisma alanlari,
Egitim Sektörü (resmi okullar, özel okullar, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, dershaneler) ve Sanatsal Kurumlardir (operalar, senfoni orkestralari).