Ortaokul ve lise ögrencilerinde bilimsel farkindalik olusturmanin ve onlari bilimsel çalisma yapmaya tesvik etmenin amaçlandigi “Genç Ögrenci Sempozyumu” 13-14 Mayis tarihlerinde gerçeklesti. Egitim Fakültesi’nin ev sahipligini yaptigi bu sempozyum, düzenleme ve bilim kurullarinda lise ögrencilerinin yer almasiyla Türkiye’de; ortaokul ve lise ögrencilerinin bildirilerini sunmasiyla ise Bursa’da bir ilki teskil etmekte.
“Unutma bu sempozyumda uzman sensin!”
Düzenlenmesinde lise ögrencilerinin aktif görevler aldigi sempozyumun açilisi Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Muammer Demirel, Bursa Büyüksehir Baskan Vekili Sükrü Köse, Nilüfer Belediyesi Baskani Mustafa Bozbey, üniversite ögretim üyeleri, lise ve ortaokul ögrencileri ile okullarin temsilcilerinin de katilimiyla basladi.
ÇOCUKLARIMIZ NITELIKLI OLUP, ÜLKENIN IHTIYAÇLARINI KARSILAYABILMELI
Açilis töreninde konusan Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, amaçlarinin üniversiteyi besleyen lise ögrencileriyle birlikte olup, onlarin ihtiyaçlarini ve taleplerini karsilamak oldugunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Ulcay “Siz gençlerin, çocuklarimizin egitimlerini mutlaka dogru yönlendirmeliyiz. Avrupa’da Rusya’dan sonra ikinci en çok üniversite ögrencisi olan ülkeyiz. Türkiye’de 2 milyon 800 üniversite ögrenimi gören ögrenci var. Önemli olan bu ögrencilerin nitelikli ve ülkenin ihtiyaçlarini karsilayacak biçimde yetistirilmesi. Yoksa egitimli diplomali issizler yetistiririz” ifadesini kullandi.
BILIM VE GENÇLIGI ISLAM DÜNYASINDA BIR ARAYA GETIRMELIYIZ
Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Muammer Demirel, özel egitim kurumlariyla yapilan toplantilar sonucunda lisedeki gençlere yönelik sempozyum yapma karari aldiklarini belirterek “Bilim ve gençlik gelecegimizi belirleyecek temel iki kavram. Bilim, Islam dünyasinda olmasi gereken yerde degil. Bilim ve gençligi Islam dünyasinda bir araya getirebilirsek o zaman medeniyetimizi ayaga kaldirabiliriz. Çünkü bizim medeniyetimiz ‘oku’ kelimesiyle baslayan bir kitabin medeniyetidir” dedi.
ÖZGÜVEN VE ÖZ DEGERLERE SAHIP GENÇLER YETISTIRMELIYIZ
Bursa Büyüksehir Belediye Baskanvekili Sükrü Köse, ilim ve bilimin oldugu her sempozyumun ciddiye alinmasi gerektigini vurgulayarak “Egitimi hayatinin merkezine alan, özgüven ve öz degerlere sahip gençler yetistirmeliyiz” dedi.
SEMPOZYUMU’NDAN ÇIKAN VERILER ÇOK IYI DEGERLENDIRILMELI
Genç Ögrenci Sempozyumu’ndan çikan verilerin çok iyi degerlendirilmesi gerektigini vurgulayan Nilüfer Belediye Baskani Mustafa Bozbey “Gençler ne gibi egitim almak istiyor, üniversite ve yerel yönetimlerden talepleri neler? Yaptigimiz hizmetleri dogru buluyorlar mi? Bunlarin çok iyi tahlil edilmesi lazim” dedi.
Çagrili konusmaci olarak, Erciyes Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Cankurt’un bilimsel çalismalarindan bahsettigi konusmasi ögrenciler tarafindan büyük ilgi gördü. Sayin Cankurt, ögrencilerle nasil patent alindigi, bilimsel buluslar gibi konularda bilgilerini paylasti.
7 oturumda 32 bildirinin sunuldugu sempozyumda, bildiri sunumlarinin yani sira ögrencilerin talepleri dogrultusunda programa konan üniversitemizin tip, mühendislik ve egitim fakültelerinin tanitimlari da gerçeklestirilmis oldu. Iki gün süren sempozyum düzenleme ve bilim kurulu temsilcilerinin degerlendirmeleri ve katilimcilarin önerilerini belirttikleri degerlendirme-kapanis panelinin ardindan hatira fotografi çekilmesiyle ile son buldu.
Sempozyumda sunulan bildiri basliklari söyledir:
*Can Suyu (Funda Hatipoglu, Duru Barisik)
*Evsel Organik Atiklar (Dila Sahin)
*Onun Adi: Posidonia oceanica (Zeynep Simsek)
*Su Kalitesini Ölçmede Alternatif Bir Yöntem: Daphnia sp. (Eda Zehra Cin)
*Suyun pH’i ve Çimlenme (Beyzanur Yalçin)
*Ahlak ile Inanç Arasindaki Iliski (Eralp Aydinlialp)
*Lise Ögrencilerinin Aktif Yurttas Olma Seviyelerinin Incelenmesi (Memis Özdes)
*Bursa’nin Yunanlilar Tarafindan Isgalinin Günümüze Yansimalari (Huzeyfe Kocabas, Bekir Torun)
*Ermeni Tehciri (Dilruba Ata, Müge Uras)
*Fatma Aliye Hanim ve Eserleri (Melis Pekmezci, Salih Emre Yelbey, Ali Poyraz Çoskun)
*Atik Motor Yagini Kimler Temizler? (Ezgi Boz)
*Fraktal Üçgen- Go Oyunu (Mehmet Altug Karatas)
*Ideal Mühendislik Egitimi (Osman Zafer Yilmaz)
*Koku ve Renk (Begimay Kaya)
*Akil Sagligi Için Sanat (Selin Yazgan, Defne Demir)
*Liselerde Müzik Sanati ve Dersi Ögrenimi (Ece Aleyna Begeç)
*Resim Defteri Açilimi Hakkâri’den Edirne’ye Resim Kardesligi (Azra Özdamar, Sila Sezer)
*Türkiye’de Ilkögretim Çaginda Verilen Sanat Egitimi (Ilknur Avci, Sila Sertaslan)
*Özel Yetenekli Ögrencilerin Okuma Ilgisi (Melis Pekmezci, Salih Emre Yelbey, Ali Poyraz Çoskun)
*Ögrenci Gözünden Müfredat: BSBL Örneklemi (Sule Koç)
*Önce Oku Sonra Geç (Ilknaz Yesilyaprak, Sila Degirmenci)
*Ergenlik Döneminde Yasanan Davranis Sorunlarinin Azaltilmasinda Spor ve Sanat Faaliyetlerinin Önemi (Hilal Kondakçi, Gamze Rüzgar, Abdullah Ceylan, Suat Karaman)
*Türk Egitim Sisteminde Yabanci Dil Egitiminin Düzenlenmesi (Resul Atakan Aypek)
*Alternatif Yogurt Mayalari (Funda Hatipoglu, Duru Barisik)
*Atik Balik Derisinden Biyoplastik (Ezgi Boz)
*Pas Gideren Saccharomyces cerevisiae: Bira Mayasi (Zeynep Öztürk)
*Biyotugla (Barkin Arabaci)
*Hayat Veren Ölü Arilar (Eren Erol)
*Bir Tarim Harikasi Zeolit (Utkunaz Kayaalp)
*Fasulyeler ve Su Sicakligi (H.asan Talha Kocabey)
*Elodea canadensis’in NaCl Direnci (Onat Budak)
*Toz Tabakasinin Bitki Yasami Üzerindeki Etkisi (Deniz Yücel)