BUÜ’lü akademisyenin ‘Sifir Atiksu’ projelerine TÜBITAK destegi

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Taner Yonar tarafindan gelistirilen iki projeye TÜBITAK-TEYDEB destegi geldi.

BUÜ Çevre Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Taner Yonar, 2020 yilinda ULUTEK Teknoloji Bölgesi’nde kurdugu Envora Ar-Ge Mühendislik isimli firmasinda önemli çalismalara imza atmaya devam ediyor. Prof. Dr. Taner Yonar, hazirladigi ‘Atiksularda Kullanilabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Gelistirilmesi’ ve ‘Sifir Atik Yaklasimiyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanildigi Kimyasal Aritma Sisteminin Gelistirilmesi’ isimli 2 projeyle birlikte TÜBITAK-TEYDEB 1507 Kobi Ar-Ge Baslangiç Destek Programi kapsaminda desteklenmeye hak kazandi. Projelerin ortalama 1,5 yillik detayli bir çalisma süresi olacagina isaret eden Prof. Dr. Taner Yonar; “Projeler gerçeklestirildiginde, yeni is imkânlari saglanacak, disaridan ithalat azalacak, ulusal ve uluslararasi rekabet gücümüz artacak. Ayni zamanda ülke dövizinin disariya gitmesi de önlenerek Türkiye ekonomisine önemli bir katki saglayacaktir” diye konustu.

Desteklenmeye hak kazanan “Atiksularda Kullanilabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Gelistirilmesi” projesinin Türkiye’de ilk olduguna isaret eden Prof. Dr. Yonar; “Ülkemizde henüz üretimi bulunmayan, kanalizasyon, su ve atiksu aritma tesisleri ve atmosfere açik tüm akis türleri ve kesitlerinde kullanilabilecek Ultrasonik Doppler Debimetre Sistemi’ni üretmeyi basardik. Ultrasonik doppler debimetre sisteminin gelistirilmesi ile Türkiye’de debimetre teknolojisinin gelismesine ciddi bir katki saglayacagimiza inaniyoruz” açiklamasinda bulundu.

Desteklenmeye deger bulunan ikinci proje olan “Sifir Atik Yaklasimiyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanildigi Kimyasal Aritma Sisteminin Gelistirilmesi” projesinde ise Atiksu Aritma Tesislerinde (AAT) koagülant yerine manyetit kullanilarak maliyet düsürücü yeni tekniklerin gelistirilmesini hedeflediklerini aktaran Yonar; “Sistemin gelistirilmesi ile yurt disindan yapilan kimyasallarin ithalati azaltilacak, kimyasal aritmada ilave çamur olusturan, çamur kurutma maliyetini arttiran koagülant yerine, geri kazanilabilen manyetit kullanilarak, AAT'lerdeki aritma performansini arttiran ve isletme maliyetini düsüren sistem gelistirilmis olacaktir” seklinde konustu.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2057
Eklenme Tarihi: 19.10.2021 11:36:20
Güncelleme Tarihi: 19.10.2021 11:36:20

Paylaş