BİTUAM değer üretmeye devam ediyor
 BİTUAM değer üretmeye devam ediyor

Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTUAM)              

  “Gıda Arz Güvenliği ve Biyoteknolojisi”  ile “Çevre Bilimi ve Teknolojileri” Temalarında Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Projeleri Geliştirmeye ve Değer Üretmeye Devam Ediyor

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTUAM), 2011 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı’nın “Araştırma Altyapısı” programı kapsamında BUÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’ nün girişimi ve Çevre Mühendisliği Bölümü’ nün katkılarıyla “Gıda Güvenliği ve Biyoteknolojisi” ile “Çevre Bilimi ve Teknolojileri” olmak üzere iki ana tema çerçevesinde hazırlanmış olan proje kapsamında kurulmuştur.

 

Göreve geldiği günden itibaren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim KILAVUZ başta olmak üzere Üniversite Yönetimi “YÖKAK 2017 Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nda  gelişmeye açık yön olarak belirtilen “Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin araştırmaya yönelik daha fazla proje yapmalarının teşvik edilmesi,” hususunu dikkate almıştır.  Bu doğrultuda BİTUAM’ ın bu iki ana tema kapsamında fiziki ve araştırma altyapısını geliştirmesine, tanınırlığını artırmak için ulusal ve uluslararası projeler ve bilimsel yayınlar üretmesine, patent başvuruları ile sektörel işbirlikleri yapmasına ve kısa sürede bilimsel ve sektörel platformda BİTUAM markasının oluşturulmasına destek verilmiştir.

 

BİTUAM’da gerçekleştirilen çalışmalar, üniversitemizin 2022-2026 Stratejik Planında belirtilen “Özgün ve Nitelikli Bilimsel Araştırmalar Yaparak Çıktılarını Toplumsal ve Ekonomik Faydaya Dönüştürmek” ve “Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Bilinci ile Toplumsal Katkıyı Geliştirmek” amaçlar doğrultusunda gerçekleşmektedir.

 

11. Kalkınma Planı kapsamında üniversitelerin sektör ve alan tercihleri ile yetkinlik analiz sonuçları değerlendirilmiş olup Bursa Uludağ Üniversitesi ’nin öncelikli sektörel alanlarından biri “Gıda Arz Güvenliği” olarak belirlenmiştir.   Bu doğrultuda BİTUAM, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ na sunduğu “Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Gıda Arz Güvenliği ve Biyoteknolojisi Ar-Ge Altyapısının Geliştirilmesi” projesi ile 2023-2025 yılları arasında özel bütçeden destek almaya hak kazanmıştır.

 

2019 ve 2023 yılları arasında BİTUAM, “Gıda Güvenliği ve Biyoteknolojisi” ile “Çevre Teknolojileri” faaliyet alanlarında 2 adet Sanayi Destekli Ar-Ge, 1 adet BAP Alt Yapı, 4 adet BAP Büyük Ölçek Araştırma, 3 adet BAP Genel Amaçlı, 2 adet BAP Üniversite Öncelikli Alan, 19 adet BAP Hızlı Destek, 3 adet Yüksek Lisans Tez Destek, 1 adet Doktora Tez Destek, 2 adet BEBKA Teknik Destek ile 13 adet TÜBİTAK 2209 olmak üzere toplam 50 adet proje yürütücülüğü kazanmış bulunmaktadır. Bu projelerden 2 adet BEBKA, 12 adet BAP Hızlı Destek, 1 adet Yüksek Lisans Tez Destek ile 8 adet TÜBİTAK 2209 projesi olmak üzere toplam 23 adet proje tamamlanmıştır. Projeler kapsamında günümüze kadar 22 adet SCI makale (16 adet Q1 ve Q2), 10 adet ulusal makale, 11 adet uluslararası ve 3 adet ulusal kitap bölümü, 34 adet uluslararası ve 7 adet ulusal kongrelerde bildiri ile 80’den fazla atıf üretilmiştir. Ayrıca fonksiyonel ve vegan gıdalara yönelik 13 adet patent başvurusu yapılmış ve ilgili özel sektör kuruluşları ile 7 adet işbirliği protokolü imzalanmıştır.

 

Bununla birlikte, BİTUAM’ın kuruluş teması içinde yer alan “Çevre Bilimi ve Teknolojileri” alanında “Tekstil İşletmelerindeki RAM Bacalarında Koku Parametresi ile Toplam Organik Karbon (TOK), Uçucu Organik Bileşikler (UOB) ve Yağ Buharı Arasındaki İlişkinin Araştırılması” isimli  alt yapı projesiyle  “Koku Analiz Laboratuvarı”nın kurulum aşaması gerçekleşmiş olup “Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)” tarafından TS EN ISO/IEC 17025 ’e göre akredite edilmesi süreci başlatılmıştır. Sürdürülen kalite çalışmaları ile BİTUAM’ ın Kalite Yönetim Sistemi üniversitenin var olan TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’ne entegre edilmeye başlanmıştır. Çalışmaların sonunda analiz akreditasyonun yanı sıra BİTUAM Ar-Ge ve Eğitim-Danışmanlık süreçlerini kapsayan ISO 9001 belgesinin de alınması hedeflenmiştir. 

 

Ülkemiz gıda sanayinin %58’ine sahip olan Bursa’ nın verimli topraklarında yetiştirilen ürünler iç piyasaya sunulmakta ya da ihraç edilmektedir. BİTUAM’ da yürütülen projeler ile Bursa’ da üretilen polen, perga, siyah incir, kiraz, zeytin, ahududu, yaban mersini gibi yöresel ürünlerinin bölgesel karakterizasyonuna olanak sağlanacak, atıklardan yenilikçi gıda ambalaj malzemeleri üretilecek ve fonksiyonel sağlıklı atıştırmalıkların üretimi gerçekleştirilecektir.

 

BİTUAM’ da gerçekleştirilen projelerin tamamlanmasıyla elde edilen verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sanayi tesislerine uyarlanması bölgede birçok problemin çözümünde rol oynayacaktır.  “Yeşil Büyüme” temasına dayalı olarak kent dinamikleri içinde gıda, biyoteknoloji ve ekosistem sorunlarına çözüm getirecek, Ar-Ge ve inovasyon projelerine destek olacak ve bölgedeki tüm araştırmacılara açık bir akademik merkezin olması bölge ve ülkenin kalkınmasına da önemli katkı sağlayacaktır.

 

,

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Nis-2023]

Haber Görüntüleme : [679]