Matbaa Baskı Teknikleri
 Matbaa Baskı Teknikleri

Matbaa Baskı Teknikleri Nelerdir?

Gelişen ve gelişen teknoloji ile beraber “matbaa baskı teknikleri nelerdir?” sorusunun ilk cevabı olarak akla gelen dijital baskıdır. Günümüzde en basit baskı tekniği olan dijital baskı her ortamda kullanılabilen bir baskı çeşidi değildir. Diğer baskı çeşitlerinde de çalışmalar yapılabileceği gibi yerine göre baskı çeşidi uygulaması yapılır. Matbaa sektörü günümüzde oldukça gelişmiş olmasından dolayı her türlü materyale baskı uygulanabilir. Baskı teknikleri sorusuna verilecek olan cevaplar dijital baskı, ofset baskı, tampon baskı ve serigrafi baskı cevabı verilebilir. Bu baskı çeşitleri de kendi içinde çeşitlendirilen baskılardır. Uygulanacak olan çalışmaya göre seçim yapacak olan kişiler oldukça teknolojik olan baskı işlemlerini yapabilirler.

En Çok Kullanılan Baskı Teknikleri

Kitap ve dergi kapaklarının baskı işlemlerinde kullanılan ofset baskı işlemleri oldukça kullanılan baskı yöntemleri arasında yer alır. Ofset baskılar mürekkebin bir metal kalıp üzerine aktarılarak baskı alınabilen bir baskı çeşididir. Günümüzde dijital baskı da oldukça kullanılan baskı çeşitleri arasında yer alır. Dijital baskılar isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayar destekli ve dijital ortamda olan bir baskı çeşididir.

Serigrafi Baskı Nasıl yapılır?

Serigrafi baskı günümüzde elek baskı diye de anılan bir baskı çeşididir. Serigrafi baskı yapılırken metal veya ahşap bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Serigrafi baskı ipek veya kumaş üzerine yapılan bir baskı olmasından dolayı, kumaşların bu çerçevelere gerilmiş olması gerekir. Maskeleme yöntemi kullanılan bu baskı işlemlerinde plastik veya metal dokumalardan elde edilen elek kalıplar kullanılır. Eleğin içinde bulunan sıyırıcı ile baskı işlemi yapılırken tam olarak hazırlanan şablona göre baskı alınmış olur. Kişilerin seri baskılama işlemlerinde de kullandıkları bu baskılama işlemleri de yaygın olarak kullanılan baskı çeşitleri arasında yer alır.

Ofset Baskı

Dilimize İngilizce olan OFF ve SET kelimelerinin birleşmesi ile geçmiş olan ofset baskılar, kitap ve dergilerin kapak baskı işlemlerinde kullanılan ve oldukça bilinen bir baskı çeşididir. Kişilerin internette yapacakları “matbaa baskısında hangi teknikler kullanılır?” sorgulamalarında karşılarına ilk çıkacak olan ofset baskı en çok kullanılan baskı çeşitleri arasında yer alır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ofset baskılar teknolojinin ilerlemesi ile beraber oldukça gelişmiş bir durumdadır. Bir metal den yararlanılan bu baskı işlemlerinde metal üzerine aktarılan mürekkep ile baskılama işlemi yapılır. Mürekkep ile suyun karışmadığı bir ortamda alınan baskılar oldukça başarılı baskılardır. Günümüzde ofset baskılar seri olarak ta çalışılabilen baskılar arasında yer alır.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Oca-2016]

Haber Görüntüleme : [6.400]