Haber

22.04.2026 16:13:30

Arkeoloji Gündemi'nin 5. Buluşması Gerçekleşti!

BUÜ Arkeoloji Bölümü, Arkeologlar Derneği Bursa Şubesi ve Nilüfer Belediyesi iş birliğinde Pancar Deposu’nda düzenlenen, Arkeoloji Gündemi buluşmalarının bu ayki konuğu Prof. Dr. Derya Şahin ile “Kent Arkeolojisi ve Apollonia ad Rhyndacum (Gölyazı) Kazıları” üzerine keyifli bir söyleşide buluştuk. Şahin, kenti ekonomik ve sosyal katmanların üst üste bindiği canlı bir organizma olarak tanımlarken, arkeolojinin bu yapıda modern kimliği köklendiren stratejik bir parça olduğunu vurguladı.

Derya Şahin, konuşmasında 2025 yılındaki çalışmaların merkezinde yer alan Zambaktepe Tiyatrosu’ndaki kazıları anlattı. Tiyatronun oturma alanları, sahne binası ve geçitlerindeki bulguların yapının mimari sırlarını çözdüğünü paylaştı. Roma zamanında tiyatroya eklenen koruma duvarlarının, toplumun gladyatör dövüşleri gibi değişen zevklerini yansıttığını söyledi. Kız Ada, Demeter Kutsal Alanı ve Simitçi Kale gibi noktaları kapsayan bu çalışmaların yanında, kentin ölü gömme geleneklerine ışık tutan Nekropol alanındaki bulgulardan da bahsederek Gölyazı’nın tarihsel derinliğini geleceğe taşıdıklarını ifade etti.

Apollonia a.R. kazıları ile ilgili son verileri bizlerle paylaşan Prof. Dr. Derya Şahin'e ve tüm katılımcılara ilgileri için teşekkür ederiz.


Bilgi

Okunma Sayısı: 39
Eklenme Tarihi: 22.04.2026
Güncelleme Tarihi: 22.04.2026 16:22:16

Paylaş