Mevsim Normallerindeki Değişiklikler Evcil Hayvanların Sağlığını Etkiliyor
 Mevsim Normallerindeki Değişiklikler Evcil Hayvanların Sağlığını Etkiliyor

Pire ve kenelerin popülasyonu ve hareketlilikleri, mevsim normallerindeki değişiklikler nedeniyle artıyor. MSD Hayvan Sağlığı’nın “Protect Our Future Too” (Bizim de Geleceğimizi Koruyun) projesi bu artışın risklerini ortaya koymak için bilim insanlarını bir araya getirirken; hayvan sahipleri ve veteriner hekimlerin farkındalığını artırmak için bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre; evcil hayvan sahiplerinin %92’si mevsim normallerindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi değil!

MSD Hayvan Sağlığı, Protect Our Fu­ture Too (Bizim de Geleceğimizi Ko­ruyun) projesini Türkiye de dahil ol­mak üzere 30 Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesinde başlattı. Kampanya, daha ılık sonbahar ve kışlar ile yıllık ortalamadaki daha yüksek sıcaklıklar gibi mevsim normallerindeki de­ğişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkilerine ve risklere dikkat çekiyor.

Parazitler, hayvan davranışları, hastalıklar ve tek sağlık konusunda uzman 21 Avrupalı bilim in­sanı proje kapsamında; bu ana konularda görüşleri­ni paylaştılar. Buna göre, mevsim normallerindeki değişikliklerin evcil hayvanlar üzerindeki etkile­rinin başında pire ve kene gibi parazitler geliyor. Keneler daha ılık olan iklimlerde daha uzun süre hayatta kalabiliyor.

Fakültemiz Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, parazitlerle ilgili olarak “Pek çok tür, bizzat kendisi parazit olmanın yanında çok sayıda bak­teriyel, vira!, paraziter, riketsiyal ve spiroketal pa­tojeni bitki, hayvan ve insanlara nakleder. Pire ve kene gibi dış parazitler, taşıyıcılığın yanında aler­ji, felç ve toksikasyon oluşturarak da konaklarına zarar verir” diyor.

Prof. Dr. Aydın, mevsim koşullarındaki değişik­liklerin evcil hayvanlar için ortaya çıkardığı riskler ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Dünya son 30 yılda o,8 derece ısındı. Bu da dış parazitler ve taşıdığı hastalıkların yıl boyu görü­nebilmesine neden oluyor. Bu nedenle dış parazit­lerle mücadele ve kontrol çalışmalarının yıl boyu yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.”

Her 10 kişiden 9’u mevsim normallerindeki değişimin oluşturduğu riskin farkında değil

Protect Our Future Too (Bizim de Geleceğimizi Ko­ruyun) projesi kapsamında düzenlenen ankete göre, evcil hayvan sahiplerinin %92’si mevsim normalle­rindeki değişikliğin hayvanlar üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi değil. Ankete katılan veteri­ner kliniklerinde çalışan sağlık profesyonellerinin %80’i Ekim-Mart arasındaki daha soğuk aylarda evcil hayvanlarda kene bulduklarını belirtirken, %64’ü keneler yıl boyunca görülebileceği için yıl boyu korumayı öneriyor.

Fakültemiz Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ ise şu yornmda bulunuyor: “Mevsim normallerindeki değişiklikler tüm ekosistem dengelerini hızla boz­maya devam ediyor. Ortalama sıcaklıkların artışı, yağmur mevsimleri ve miktarlarındaki değişim­ler, seller, fırtınalar dünyamızı giderek daha sık ve daha yoğun bir şekilde etkiliyor. Bu çerçevede hayvanların davranışları değişiyor, yeni hastalıklar ortaya çıkıyor ya da baskılanan enfeksiyonlar tek­rar gündeme geliyor. Sıcaklıklar arttıkça fizyolojik faaliyetleri çevre sıcaklığına bağlı olan taşıyıcıların hastalıkları bulaştırma riskleri tüm mevsimlere ve yeni coğrafyalara yayılmış durumda. Evimizdeki dostlarımızı taşıyıcıların bulaştırdığı hastalıklardan yıl boyu korumak artık en önemli sorumlu­luklarımızdan biri haline geldi. Pire, kene ve kum sineklerinden yıl boyunca korunma yollan hak­kında veteriner hekimlerden ayrıntılı bilgi alarak patili dostlarımızın sağlıkları için bu önemli adımı atmalıyız. Geciktiğimiz her gün enfeksiyon riskini arttıran önemli bir etken!”

Keneler evcil hayvanlar için doğrudan bir tehdit oluşturduğu için bu risklere karşı onları korumak önem taşıyor. Fakat ankete katılanların sadece %41’1 evcil hayvanlarını bütün yıl boyunca parazitlere karşı koruyor. Türkiye’de ise ankete katılanların % 82’si evcil hayvanlarını pire/keneye karşı sadece ilkbahar ve yaz döneminde koruduğunu belirtiyor.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında olmak üzere tüm yıl boyunca hava sıcaklıklarmda yaşanan artış­lar nedeniyle evcil hayvanlar için korumayı gerek­tiren parazit riski, yıl boyunca değerlendirilmeli.

https://www.nationalgeographic.com.tr/mevsim-normallerindeki-degisiklikler-evcil-hayvanlarin-sagligini-etkiliyor/

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Kas-2020]

Haber Görüntüleme : [1.716]