Ekolojik Perspektiften Hayvan Hakları ve Hayvan Refahı

 

Hedef Kitle

Lise ve Üniversite öğrencileri

Eğitimin İçeriği

Canlılara-hayvanlara haklar tanınması ve onların korunmasına yönelik hareketlerin kökleri Antik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Ancak, hayvan hakları konusunun geniş kitlelerin ilgi odağı olması ve sokaklarda yaşayan, deneylerde kullanılan, gösteri amaçlı kullanılan hayvanların haklarına yönelik farkındalık seviyesinin artması, son yıllarda arkadaş hayvan kavramının küresel olarak yoğun gündem bulması ile mümkün olmuştur.

Hayvan hakları kavramı gibi özellikle son yıllarda ülkemizde önem kazanan Hayvan Refahı da hayvanın yaşam kalitesini yansıtan bir kavramdır. Geniş anlamda hayvan refahı “çiftlik, pet, arkadaş, egzotik, laboratuvar ve vahşi hayvanların bakımı, beslenmesi, barındırılması, yetiştirilmesi, nakliyesi, kesimi, tedavisi ya da bilimsel araştırmalarda kullanımı sırasında ağrı, acı ve ıstıraptan uzak sağlık, mutluluk ve iyilik hallerinin sağlanması” şeklinde tanımlanmaktadır.

Hayvan refahı kavramı: stres koşullarını ortadan kaldırması, doğal ortamlarına yakın ortamlarda yaşayan hayvanların hastalığa yakalanma sıklıklarının azalması ve verimliliklerinin artması yönüyle ekonomik; sağlıklı hayvan sağlıklı insan parolasından yola çıkıldığında zoonoz hastalıkların önlenmesi yönüyle tıbbi; tüketicilerde oluşan mutlu hayvan algısı yönüyle de vicdani bir karakter taşımaktadır.

Ders kapsamında hayvan hakları ve hayvan refahı kavramları ekolojik perspektiften ve ilgi çekici görsellerle kursiyerlere aktarılacaktır.

Eğitimin Konu Başlıkları

Ekoloji Kavramına Giriş

Hayvan Hakları ve Hayvan Refahı Kavramlarının Ortaya Çıkışı ve Gelişim Evreleri

Felsefede Hayvan Hakları

Hayvan Hakları ve Hayvan Refahı Arasındaki Farklılıklar

Türcülük

Vejeteryanlık

Dünyada ve Türkiye’de Hayvan Hakları ve Refahı Mevzuatına Genel Bir Bakış

Gıda Amaçlı Kullanılan Hayvanların Refahı

Arkadaş Hayvanlarının Refahı

Gösteri Amaçlı Kullanılan Hayvanların Refahı

Bilimsel Amaçlı Kullanılan Hayvanların Refahı

Hayvanlara Yönelik Sorumluluklarımız 

Önerilen Katılımcı Sayısı

40

Toplam Eğitim Süresi(saat)

 12 saat (2 gün)

 

 

 

 

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [398]