Türkçe Yetkinlik Sınavı

 

                      TÜRKÇE YETKİNLİK SINAVI -  Turkish Proficiency Exam

 Türkçe Yetkinlik Sınavı merkezimizde her çarşamba günü yapılmaktadır. Yeterli başvuru olmadığı takdirde bir sonraki hafta yapılmaktadır.

  Türkçe bilen ve kurs görmesine gerek olmayanlar için merkezimizde düzenlenen bir sınavdır. Online sınav yapılmamaktadır. Sınav sonuçları bir gün sonra internet sayfamızda bulunan duyurular kısmında yayınlanır. Sınava katılanlar için sınav sonucu sadece B2 veya C1 olanlar için sertifika düzenlenir. Diğer seviyeler için  (A1, A2, B1) sertifika düzenlenmez. Sınav sonucu B2 veya C1 olanlar sınavdan sonraki Pazartesi günü merkezimize gelerek sertifikalarını alabilirler veya ulutomertys@uludag.edu.tr adresinden talepte bulunarak sertifikalarını PDF olarak maille alabilirler.

                                 TÜRKÇE YETKİNLİK SINAVINA NASIL KAYIT YAPABİLİRİM?

  1. Sınav ücretini Halkbank IBAN NO: TR04 0001 2001 3290 0006 0001 07 Bursa Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye işletme Müdürlüğü hesabına ödeyiniz veya online ödeme yapınız.
  2. Sınav ücreti için Kurs ve Sınav Ücretleri sayfasına bakabilirsiniz.
  3. Ödeme dekontu ile birlikte pasaport fotoğrafını ulutomertys@uludag.edu.tr adresine mail olarak gönderebilir veya merkezimize gelerek teslim edebilirsiniz. 
  4. Bütün işlemler bittikten sonra mailinize gelecek olan onay mesajını bekleyiniz. 
  5. Kayıt işlemi sınav tarihinden en geç bir gün önce saat 15:00 a kadar yapılmalıdır. Aksi takdirde bir sonraki sınava kayıt yapılabilir.
  6. Kayıt işlemleri merkezimize gelerek de yapılabilir.

Online Ödeme https://ulutomer.uludag.edu.tr

ÖNEMLİ NOT!: Sınav başvurusunu yaptığı halde mazeretsiz (raporsuz)  yetkinlik sınavına girmeyen kursiyere sınav ücreti iadesi yapılamaz ve tekrar ücret ödeyerek kayıt yapması gerekir.

Türkçe Yetkinlik Sınavı, Türkçe dil seviyesini belgelendirmek isteyenlere uygulanan bir sınavdır.
Türkçe Yetkinlik Sınavı, "Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi"nde belirtilen A1, A2, B1, B2, C1 seviyelerindeki dil becerilerini ölçmek amacıyla uygulanır. 

Türkçe Yetkinlik Sınavına katılanlar okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinden ayrı ayrı değerlendirilir. Sınavda okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerine yönelik sorular sorulur ve bu dört temel beceri ayrı ayrı ve toplam 100 (yüz) puan üzerinden değerlendirilir.

Adayların sınav sonucunda aldıkları puana göre aşağıdaki tabloda belirlenen puan aralıklarındaki dil seviyesine uygun belge; (B2, C1) seviyelerinde "Başarı Belgesi", diğer seviyelerde ise istenmesi halinde resmî yazı verilir.

DİKKAT! SINAVDA KOPYA ÇEKTİĞİ BELİRLENEN ADAYLARIN SINAVI İPTAL EDİLİR VE ÜCRET İADESİ YAPILMAZ.

Türkçe Yetkinlik Sınavı Puan Aralıkları Tablosu:

Seviyeler

Temel Seviye

Orta Seviye

İleri Seviye

A1

A2

B1

B2

C1

Dört Becerinin Toplam Puan Aralığı

En Az

0

31

60

70

85

En Çok

30

59

69

84

100

İlgili Seviye İçin Her Beceriden Alınması Gereken En Az Puan (Şayet en az puanın altında puan alınırsa bir alt Kur seviyesi verilir.)

 

5

12

15

18

 

Türkçe Yetkinlik Sınavından alınan puanlar "Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi" dil becerisi düzey denkliklerine çevrilir. Çevrilen Türkçe Yetkinlik Sınavı puan aralıkları, dil becerisi düzeyleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Türkçe Yetkinlik Sınavı Puan Aralıkları

Dil Becerisi Denklikleri

85-100

C1

70-84

B2

60-69

B1

31-59

A2

0-30

A1


SINAV UYGULAMA ESASLARI

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [16-Haz-2020 19:32]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [31-Ağu-2023 12:27]

İçerik Görüntüleme : [27.352]