8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı. 08.03.2015

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM), Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir dizi etkinliğe imza attı.

Etkinlikler 9 Mart 2015 günü, Mete Cengiz Kültür Merkezi Fuaye alanında düzenlenen fotoğraf sergisiyle başladı. Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek'in açılışını yaptığı sergide "Bir Dünya Kadın" başlığı ile Teberik Kölgeli, "Kadına Engel Yok" başlığıyla Canan Elmastaş’ın fotoğrafları ve "Çocuk Gözüyle Kadın" adı altında Emine Örnek Koleji ilkokul öğrencilerinin resimleri yer aldı.

BAŞARILI KADINLAR KONUŞTU

Sergi açılışının ardından Mete Cengiz Kültür Merkezi Büyük Salon'da “Başarı Basamaklarında Kadın” konulu bir panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, duygusuz ve bencil bir Dünya’da ve ülkede yaşadığımıza dikkat çekerek böyle bir ortamda kadınların daha eğitimli olmaları gerektiğini savundu. Türkiye’de ve Dünya’da kadın dramının sona ermesini dileyen Rektör Prof. Dr. Dilek, “Bu konuda daha gidilecek çok yolumuz var” dedi.

UKAM Müdürü Prof. Dr. Serpil Aytaç da, dünyadaki kadın eşitsizliğini ve ayrımcılığını rakamlarla ortaya koydu.

UKAM Üyesi ve BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak, Energy Danışmanlık Şirketi sahibi Göknur Atalay, Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ebru Nil Aydın ve Çanakkale Devlet Hastanesi hemşiresi Şadiye Mavi katıldı.

Çanakkale Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğunbakım Birimi’nde görevli hemşire Şadiye Mavi, Güney Kore’de düzenlenen 7. Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda hastaların damar yolu açma işleminde kullanılan intraketi (iğne) güvenli hale getirdiği projesiyle altın madalya kazandığını,  Güney Kore’de ayrıca tıbbi atık ve ambülansla ilgili iki projesini daha sunduğunu belirterek, “Aklınızda bir fikir varsa bunu başkalarının faydalı model veya buluşa dönüştürmesini beklemeyin, siz yapın” tavsiyesinde bulundu.

Geçen yıl, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda birinci seçilen Göknur Atalay, enerji yatırımlarına danışmanlık hizmeti veren, kendi tabiriyle "içindeki enerjiyi işindeki enerjiyle birleştiren", ağırlıklı erkeklerin çalıştığı enerji gibi bir alanda kurduğu firmayla ödül almaya hak kazandığını belirterek, trajikomik yaşamını esprili bir dille anlattı. Üniversitede tanışıp birlikte yaşam mücadelesi verdikleri eşinin bir gün başkasına âşık olduğu için boşandıklarını, bu yüzden zor günler geçirdiğini dile getiren Atalay, tek başına mücadeleye devam ederek GY Mühendislik firmasını kurduğunu ve başarıya götürdüğünü söyledi ve "Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır" esprisini yaparak salondakileri güldürdü.

Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü Mezunu olan Ebru Nil Aydın da pek çok tiyatro oyununda ve dizilerde rol aldığını anlattığı konuşmasında, İnal Ertekin Okulu’ndan öğretmeni Emine Örnek'i kırmayarak Shakespeare’in ünlü Macbeth oyununun çıldırma sahnesini canlandırdı.

Panel, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek'in konuşmacı konuklara çiçek takdimi ile sona erdi.

Panelin ardından verilen kısa bir aradan sonra Nilüfer Kadın Korosu sahne alarak eski pop şarkılarından ve Roman havalarından oluşan repertuvarlarıyla izleyicileri coşturdu

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Mar-2015]