Mühendis adaylarina veri madenciligi semineri: "Bilisim olmadan para kazanmak mümkün degil"

Bursa Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi (BUSIAD) ve Uludag Üniversitesi is birligiyle organize edilen “Veri Madenciligi” semineri, Uludag Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümünde gerçeklestirildi.
Yalin Software Kurucu Ortagi Ertan Yilmaz’in konusmaci oldugu programa; Makine ve Tekstil Mühendisligi Bölümü ögrencileri katildi. Sunumuna teknolojide gelinen noktayi aktararak baslayan Ertan Yilmaz, “Neden bilisim? Çünkü dünyada en çok kazandiran sektör. Türkiye’de de böyle olacak. Ama henüz ilgili ekosistem yeterli düzeyde degil. Yazilim en kolay yapacaginiz is. Illa yazin demiyorum. Kendi isinizle ilgili bir alanda yasadiginiz sorunun çözümünü yazdirabilirsiniz, satabilirsiniz. Proje mühendisi olun. Bilisimi hep bir yana koyun. Sadece mühendis olarak kalmayin. Ülke olarak baska türlü para kazanmak mümkün degil” dedi.
“Data mining - Veri madenciliginin”, verinin anlamlandirilmasi için yapilan islemleri kapsadigini kaydeden Yilmaz, kavramin, veri tarafindan dogrudan desteklenmeyen bilginin çikartilmasi anlamina geldigini söyledi.
Yilmaz, veriden karar çikarmayi en çok pazarlama, bankacilik ve sigortacilik sektörlerinin kullandigini, ancak hayatin pek çok alanina yayilacagini da söyledi. “20 yil önce ABD’de de toplumsal talepleri karsilayacak veri madenciligi yapiyorlardi. Toplum mühendisligi yapabiliyorlardi. Biz de yeni yeni basliyor” diye konusan Yilmaz, “Artik sirketler geçmisteki üretim ve satislarini degil gelecekte ne üretmeleri gerektigini veri madenciligi ile bulmaya çalisiyorlar” dedi. Yazilimlarla ilginç algoritmalarin hayatimiza yön verecegini söyleyen Yilmaz,
Verilerin bu kadar yayginlasmasi ve alenilesmesiyle veri güvenliginin de yasalarla korunmaya çalisildigini kaydeden Yilmaz, “Bati’da bu isi agir cezalarla çok siki tutuyorlar. Yasalar bizde de var ama uygulamalarin ne olacagini zaman gösterecek” dedi.
Konusmasinda nesnelerin interneti, bulut teknolojileri ve VR/AR teknolojilerine de deginen Yilmaz, bu gelismelerin hayatlarimizi da degistirdigini söyledi. Yilmaz, robotlarin da artik sanayiden evlere kadar girdigini kaydetti.
Yilmaz, gençlerle tecrübelerinden elde ettigi bilgileri paylasarak, nasil bir yol izlemeleri gerektigini de aktardi.