Mühendis adaylarına veri madenciliği semineri: "Bilişim olmadan para kazanmak mümkün değil"

Mühendis adaylarına veri madenciliği semineri: "Bilişim olmadan para kazanmak mümkün değil"

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Veri Madenciliği” semineri, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi.
 

Yalın Software Kurucu Ortağı Ertan Yılmaz’ın konuşmacı olduğu programa; Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı. Sunumuna teknolojide gelinen noktayı aktararak başlayan Ertan Yılmaz, “Neden bilişim? Çünkü dünyada en çok kazandıran sektör. Türkiye’de de böyle olacak. Ama henüz ilgili ekosistem yeterli düzeyde değil. Yazılım en kolay yapacağınız iş. İlla yazın demiyorum. Kendi işinizle ilgili bir alanda yaşadığınız sorunun çözümünü yazdırabilirsiniz, satabilirsiniz. Proje mühendisi olun. Bilişimi hep bir yana koyun. Sadece mühendis olarak kalmayın. Ülke olarak başka türlü para kazanmak mümkün değil” dedi.

 “Data mining - Veri madenciliğinin”, verinin anlamlandırılması için yapılan işlemleri kapsadığını kaydeden Yılmaz, kavramın, veri tarafından doğrudan desteklenmeyen bilginin çıkartılması anlamına geldiğini söyledi.

Yılmaz, veriden karar çıkarmayı en çok pazarlama, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin kullandığını, ancak hayatın pek çok alanına yayılacağını da söyledi. “20 yıl önce ABD’de de toplumsal talepleri karşılayacak veri madenciliği yapıyorlardı. Toplum mühendisliği yapabiliyorlardı. Biz de yeni yeni başlıyor” diye konuşan Yılmaz, “Artık şirketler geçmişteki üretim ve satışlarını değil gelecekte ne üretmeleri gerektiğini veri madenciliği ile bulmaya çalışıyorlar” dedi. Yazılımlarla ilginç algoritmaların hayatımıza yön vereceğini söyleyen Yılmaz,

Verilerin bu kadar yaygınlaşması ve alenileşmesiyle veri güvenliğinin de yasalarla korunmaya çalışıldığını kaydeden Yılmaz, “Batı’da bu işi ağır cezalarla çok sıkı tutuyorlar. Yasalar bizde de var ama uygulamaların ne olacağını zaman gösterecek” dedi.

Konuşmasında nesnelerin interneti, bulut teknolojileri ve VR/AR teknolojilerine de değinen Yılmaz, bu gelişmelerin hayatlarımızı da değiştirdiğini söyledi. Yılmaz, robotların da artık sanayiden evlere kadar girdiğini kaydetti.

Yılmaz, gençlerle tecrübelerinden elde ettiği bilgileri paylaşarak, nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini de aktardı.

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [06-Ara-2018]

Haber Görüntüleme : [1.596]