Mühendis adaylarina zaman ve proje yönetimi anlatildi

BUSIAD ve Uludag Üniversitesi is birligiyle organize edilen “Zaman ve Proje Yönetimi” konulu seminer, Uludag Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümünde gerçeklestirildi.
Makine ve Tekstil Mühendisligi Bölümü ögrencilerinin katildigi semineri TOFAS Ar-Ge ve Akademi Danismani Dr. Ismail Durgun verdi.
Konusmasina zaman yönetimiyle baslayan Dr. Ismail Durgun, “Zaman en essiz ve en kit kaynaktir” dedi. Zaman dogru yönetilemiyorsa hiçbir seyin dogru yönetilemeyecegini ifade eden Durgun, “Çünkü zaman geri döndürülemez, satin alinamaz, depolanamaz, çogaltilamaz” diye konustu.
Mühendis adaylarini, “Verimsiz toplantilar, hayir diyememek, kirtasiyecilik, asiri titizlik, daginiklik, erteleme ve yetki devretmemek” gibi yetki tuzaklari konusunda uyaran Durgun, Tagore’un “Bos zaman yoktur, bosa geçen zaman vardir” sözünü de hatirlatti.
Zaman yönetimini temel unsurlarindan birinin de zaman siniri koymak oldugunu kaydeden Durgun, “Önem sirasina riayet etmiyorsaniz zamani bosa harcamis olursunuz” dedi.
Durgun daha sonra proje yönetimi konusunda da bilgilerini gençlerle paylasti. Projenin tanimiyla konuya giren Durgun, “Proje, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için yürütülen geçici süreli çalismalardir” diye konustu. Durgun, “Fabrika kurmak bir proje iken fabrikanin çalismasi degildir” dedi. Durgun, bir projenin performans, zaman ve maliyet olmak üzere 3 unsuru oldugunu belirtirken, proje yönetiminin ise, baslangiç, planlama, yürütme, izleme - kontrol ve kapanis olmak üzere çesitli süreçleri oldugunu söyledi. Dr. Durgu, “Bu süreçler, projenin kapsamini ve hedeflerini belirginlestirip bu hedeflere ulasilmasi için gerekli faaliyetlerin niçin, nasil, ne zaman, nerede ve kiminle yapilacaginin tanimlanmasi için gerekli bilgiyi saglar” diye konustu.
Durgun, dünya üzerinde gelistirilen bilisim teknolojilerine iliskin proje basari oranlarina dair bilgi de vererek, projelerin yüzde 31’inin tamamlanamadan sonlandigini, yüzde 53’ünün ilk tahmin edilenden yüzde 189 oraninda daha yüksek bir maliyetle tamamlandigini ve tamamlanamayan projeler için de 81 milyar dolarlik bir bütçe harcandigini aktardi. Yazilimla ilgili projelerin de sadece yüzde 16’sinin zamaninda ve planlanan bütçeye uygun olarak tamamlanabildigine isaret eden Dr. Durgun, “Her projenin bir hedefi olmalidir” diye konustu.