Mühendis adaylari girisimciligin kodlari hakkinda bilgi aldi.
BUSIAD ile Uludag Üniversitesi is birligi ile organize edilen “Girisimcilik” konulu seminer, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi. TIM-TEB Girisim Evi Yönetici Danismani Çagri Çilingir’in konusmaci oldugu programa; Makine, Otomotiv, Elektrik - Elektronik, Tekstil ve Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencileri katildi.
Ögrencilere “Girisimci Kisilik ve Girisimcilik Ekosistemi” isimli bir sunum yapan Çagri Çilingir, günümüzde girisimcilik kelimesinin birçok platformda kendine yer buldugunu, bu nedenle gerçek anlamini ve önemini yitirmeye basladigini belirtti. Herkesin girisimci olmasi yönünde bir algi oldugunu ifade eden Çilingir, “Oysa herkes girisimci olmamali. Kisinin öncelikle kendini tanimasi lazim. Bazi kisiler için bazi girisimcilik modelleri uygun olmayabilir. Girisimciligin üç temel kavrami var. Bunlardan biri teknik taraf. Isin içinde bir teknisyen kisiliginin olmasi gerek. Söz konusu teknik bilgiyi, piyasadaki bir boslukla birlestirmek gerek. Diger kavramlar ise girisimci kisilik ve yöneticilik becerisi olarak özetlenebilir” diye konustu. Çilingir, söyle devam etti: “Söz konusu girisimcilik olgusu, oturdugun yerden olmuyor. Bu isin personel yönetimi, finans yönetimi, stok yönetimi gibi boyutlari var. O nedenle girisimciligin bu üç fonksiyonu genel olarak iç içe giren kavramlardir. Bir kisinin tüm bu özelliklere sahip olmasi zor ancak girisimci kisiligin bunlarin hepsini yönetmesi lazim. Ekibi farkli kisilerden olusturmak bu açidan son derece önemli” diye konustu.
“Önemli olan iyi gün dostu olmak”
Günümüzde 1 gün içinde ortaklik yapisina sahip bir firma kurmanin mümkün oldugunun ancak söz konusu firmayi kapatmanin son derece zaman aldiginin altini çizen Çilingir, “Ortagi seçerken farkli görüs açilari konusu son derece kritik. Ayni hedefe kostugunuzu bilmeniz gerekir. Isi kurduktan bir iki yil sonra en az 1 milyon TL’lik bir ciroyu hedeflemeniz gerek. O nedenle ortagi seçerken vizyon ortakligi son derece önem tasiyor” diye konustu. Ögrencilere yeni is fikri trendlerinden ve yeni akimlardan da bahseden Çilingir, söyle devam etti: “Türkiye’de 3,6 milyona yakin isletme var ve bunlarin yüzde 90’indan fazlasi 1 - 9 çalisandan olusuyor. Türkiye’de ortakliklar genelde ortak vizyon hedefinin olmamasi yüzünden bitiyor. Genelde isler kötüye giderken degil, iyiye giderken batiyor çünkü büyük cirolari yönetmek daha zor geliyor. Önemli olan aslinda iyi gün dostu olmak. Gelir artinca onu yönetmek mesele haline geliyor. Disaridan bakis açisi son derece önemli çünkü bir süre sonra bir isletme körlügü olusuyor. O nedenle firmalarda farkli bakis açilarini desteklemek gerek. Eger elinizde bir is fikriniz varsa belli bir modele çevirmek, sonrasinda onu bir müsteri grubunda denemek, geri bildirimlerle ürünü gelistirmek ve daha genis kitlelere ulastirmak gerek. Nesil asan proje alt yapisini kuramiyoruz maalesef. Gelinen noktada yüksek hizli girisimcilik çok daha fazla deger kazandi. O nedenle aldiginiz akademik bilgiyi uygulayabileceginiz alanlari kollamaniz gerek. Bir diger önemli konu da risk olgusu. Isi hayata geçirmek için gerekli finansal, sosyal ve psikolojik riskleri alabilmeli ve bunlari öngörebilmelisiniz. Çünkü bu süreçte birçok degisken devreye giriyor ve birçok alanda risk var. Piyasada farkli seyler yapmak istiyorsaniz bazi sartlari zorlamaniz ve riski göze almaniz gerek. Tanimlanan çerçeveler sizi baskilayacaktir. Türkiye’de genç girisimcilere devlet kanali ile ciddi destekler söz konusu. Bu konuda TÜBITAK’in ve KOSGEB’in destekleri öne çikiyor. Önemli olan sizin yola çikarken teknoloji, fayda ve ihracat gibi konulari hedeflemeniz. Bu alandaki girisimci adaylarimizi TIM-TEB Girisim Evleri’ne bekliyoruz. Burada hem destekler konusunda hem de is modellerini kurma konusunda ücretsiz olarak bilgi alabilirler.”
Kaynak: http://www.busiad.org.tr