Haber

16.03.2018 02:42:22

BUSIAD mühendis adaylarina Endüstri 4.0’i anlatti

BUSIAD mühendis adaylarina Endüstri 4.0’i anlatti

BUSIAD ile Uludag Üniversitesi is birligi ile organize edilen “Endüstri 4.0” konulu seminer, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi. BUSIAD Üyesi ve Iletisim Yazilim Genel Müdürü Tuncer Hatunoglu’nun konusmaci oldugu programa; makine, tekstil, elektronik, çevre ve otomotiv mühendisligi bölümü 4. sinif ögrencileri katildi.

Ögrencilere “4. Sanayi devrimi mi, yoksa sanayi evrimi mi?” isimli bir sunum yapan Tuncer Hatunoglu, insanlik tarihinin gelisimindeki önemli evreler hakkinda bilgi verdi. Insanligin binlerce yil boyunca yavas yavas yükselen bir çizgide ilerledigini ifade eden Hatunoglu, dünya tarihindeki en büyük ve en hizli degisimin ise buhar gücünün kullanimi ile yasandigini ve bunun 1. Sanayi Devrimi olarak adlandirildigini belirtti. Hatunoglu, son 200 yildaki ani yükselisinin ve medeniyette saglanan gelisiminin sanayi devrimi ile paralel bir sekilde ilerledigine dikkat çekerek, “Sanayi Devrimi’nin baslangici makine, kimya ve metalürji mühendisliginin ortak çabasi ile oldu. Buhar gücü sayesinde insan ve hayvan kas gücünün sinirlari asildi. Zamanla elektrigin devreye girmesi ile 2. Sanayi Devrimi ve 1960’larda elektronigin devreye girmesiyle de 3.Sanayi Devrimi baslamis oldu. Bugün ise 4. Sanayi Devrimini konusuyoruz. Yakinda bu devrimin yansimalarini kendi hayatlarimizda çok daha fazla görecegiz. Çok yakin bir gelecekte robotlarla robotlarin kendi aralarindaki iletisime tanik olacagiz” diye konustu. Hatunoglu, söyle devam etti: “Yillardir bilgisayarlarin, yazilimlarin elektronigin yani dijital teknolojilerin insan hayatina etkileri arastiriliyor. Bu tartisma devam ederken son 2 - 3 yildir bilgisayarlar hataliklara teshis koymaya basladi. Robotlar artik bizi dinliyor, bizimle konusuyor ve depolarda çalisiyorlar. Ya da insansiz arabalari test ediyoruz ve bu araçlara biniyoruz. Bütün bu teknolojilerin ilk hallerine gülerken, bugün hayatimiza girmeye basladilar. Dijital teknolojiler sayesinde müthis bir ilerlemenin kaydedildigi zamanlarda yasiyoruz. Üretim modelleri tamamen degisiyor artik. Insan faktörü olabildiginde azaltiliyor ve insanlarin görev yapmadigi karanlik fabrikalar dönemi basliyor. Geçmiste birden fazla disiplin bir araya gelerek 1. Sanayi Devrimi’ni mümkün kilmisti. Simdi de ayni sey geçerli. Günümüzde de birden çok mühendislik dali bir araya gelerek Endüstri 4.0 adinda yeni bir is modeli olusturmaya basladi.”

“Türkiye, ekonomide ilerlemek için Endüstri 4.0 Devrimini kaçirmamali”

Günümüzde tüketim aliskanliklarinin da hizla degistigine isaret eden Hatunoglu, insanlarin artik seri üretim ürünler yerine kisiye özel ürünleri tercih ettigini dile getirerek, Endüstri 4.0 kavraminin da üretimin yöntemini degistirerek buna olanak sagladigini kaydetti. Hatunoglu, günümüzde bilginin gücünün çok önemli hale geldiginin altini çizerek, “Endüstri 4.0’in diger sanayi devrimlerinden bir farki var. Daha önceki sanayi devrimleri kas gücü yerine hep bir seyler koydu. Endüstri 4.0 ise beyin gücü yerine bir seyler koyuyor, o da muhakeme. Bundan 10 yil önce bilgisayarlarin muhakeme yetenegi yoktu, günümüzde artik var. Genel bilgi islem gücünün iki katina çikmasi için gereken süre 18 aya kadar düstü. Dijital teknolojiler artik ögrenen yapilar haline geldi ve bilgisayar, muhakeme yeteneginin yerine geçti. 4. Sanayi Devrimi bir devrimden öte, disiplinler arasi ortak çalismanin getirdigi bir üretim evrimi diyebiliriz. Gelismis bir ülkenin uzun vadeli büyümesi ve bunun sürdürülebilmesi, teknolojik ilerleme ile mümkündür. Türkiye’de de söz konusu bu teknolojileri 5 yil içerisinde görmeye baslayacagiz. 1’inci, 2’nci ve 3’üncü Sanayi Devrimlerini kaçiran ülkemiz, insan kaynaklarinin kas gücü ile bu rekabette yerini aldi. Halen dünyanin 20’nci büyük ekonomisiyiz. Üst siralara çikabilmemiz için, insanin beyin gücünün yerine bilgisayarlarin konmasi olarak özetlenebilecek Endüstri 4.0 Devrimini kaçirmamaliyiz.”



Bilgi

Okunma Sayısı: 1475
Eklenme Tarihi: 16.03.2018 02:42:22
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş