Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Etkinliği’ ne Öğrenci Projeleri Damga Vurdu

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı ve İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda bilgi paylaşımı amaçlı kurulmuş ve 13 yıldır gönüllülükle çalışmalar yürüten Risk Yönetimi Grubu tarafından “28 Nisan - Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” etkinliği kapsamında 2019 yılı temasına uygun bir program düzenlendi.

 28 Nisan 2019 Pazar günü Faik ÇELİK Otomotiv Mühendisliği salonunda gerçekleştirilen etkinliğe İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sn. Sedat YENİDÜNYA,  BUÜ Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Ferudun YILMAZ, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Sn. Prof. Dr. Abdulvahap YİĞİT, Risk Yönetim Grubu Kurucusu Sn. Dr. Hilal KINLI, Ford Türkiye Sağlık, Hijyen ve Ergonomi Yöneticisi Sn. Dr. Gürsel GÖKMEN, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sn. Prof. Dr. Erdem ÖZDEMİR, Yankı Akademi ve İSG Arge Kurucusu Sn. Alparslan YILMAZ, Artı Danışmanlık Genel Müdürü Sn. Dr. Ali Rıza TİRYAKİ, BUÜ Öğretim Üyesi Sn. Doç. Dr. Nurettin YAMANKARADENİZ, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Uğur SAKLANGIÇ, Öğr. Gör. Sevil ÇIRAKOĞLU, Öğr. Gör. Hüdayi TAŞÇI, akademisyenler, İSG yöneticileri, işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Oturumlar başlamadan önce Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği programı son sınıf öğrencilerinin hazırlamış olduğu projeleri tek tek gezen İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sn. Sedat YENİDÜNYA ve BUÜ Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Ferudun YILMAZ öğrencilere projeleri hakkında sorular sorarak detaylı bilgi aldılar.

Risk Yönetimi Grubu Bursa Koordinatörü Sn. Hakan ÇUBUKÇU moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması sonrasında BUÜ Öğretim Üyesi Sn. Doç. Dr. Nurettin YAMANKARADENİZ’ in İş Sağlığı ve Güvenliği Programı ve öğrencilerin projelerinin tanıtımı hakkında konuşması ile başladı. BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun YILMAZ; İş sağlığı ve güvenliğini ile ilgili çalışmaları 18. Yüzyıldan alıp günümüze kısa özetini yaparak  “ O zamanlar, sadece biyolojik ihtiyaçlar gideriliyor, geri kalan 13 – 14 saat arası çalışmalar oluyordu. Çalışmak, verimli çalışmak, üretmek her şeyin başında geliyordu. Hatta o zamanın ölümcül hastalığı verem iken, çalışanlar şöyle uyarılıyordu. Verem olma, verim düşmesin.”

Şimdi geldiğimiz nokta, elbette yetersiz, ama nereden geldiğimizi de bilmeliyiz.” Diyerek sözlerine son veren Prof. Dr. Feridun YILMAZ’dan sonra kürsüye çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sn. Sedat YENİDÜNYA “Genel Müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgiler verdikten sonra İSG Profesyonelleri için, tavsiyelerde bulundu. Öğrenci Projelerine de değinen YENİDÜNYA, öğrencilerin yaptıkları çalışmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenli çalışmaları için emek sarf etmesinin son derece kıymetli olduğunu belirtti.”

Risk Yönetimi Grubu kurucusu Dr. Hilal Kınlı ise, 28 Nisan Dünya İSG günü önemi hakkında dünyadan örnekler vererek bilgilendirme yaptı. Kınlı özellikle “28 Nisan’ın bir kutlama günü değil, iş riskleri nedeniyle hayatını kaybedenleri anma, onurlandırma günüdür. Aynı zamanda, benzer kazaların tekrar etmemesi için karar alma günüdür.” Sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Açılış konuşmalarının sonrasında yapılan oturumlarda ise;

Dr. Ali Rıza Tiryaki, “İSG de parmak sallama yerine, çalışanlara değer verme, onların görüşlerinin alınmasının çok önemli olduğunu yaşanmış örneklerle anlattı.”

FORD Otomotiv A.Ş Sağlık, Hijyen ve Ergonomi Yöneticisi Dr. Gürsel Gökmen, “Gelecek, Çok Hızla Gelecek” temalı konuşmasında dijital teknolojinin insan üzerine etkisi konusunu bizimle paylaştı. Tüm katılımcıların dikkatini çeken konuşmasında, dijital dünyada çok farklı bir ortamın bizleri beklediğini ve toplum olarak bu duruma hazır olmamızın öneminden bahsetti.

Yankı Akademi Kurucu ortağı Alparslan Yılmaz, Eğitim 4.0 konusunda bizleri hayretler içinde bırakacak yeni teknolojik gelişmeleri aktardı. Özellikle teknolojik gelişmelerin İSG Eğitimlerine yansımaları konusunda uzun, detaylı bir şekilde görüşlerini katılımcılar ile paylaştı.

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem Özdemir hocamız, iş hukuku konusunda İSG profesyonellerinin dikkat etmesi gereken konuları, somut örnekleri ile birlikte açıkladı.

 

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [02-May-2019]

Haber Görüntüleme : [1.953]