Orhangazi

Orhangazi Tarihi

Yerleşim ünitesi olarak Orhangazi; II. Osmanlı Padişahı Orhan Bey tarafından 1362 yılında kurulmuştur.

Orhan Bey burada kendi adına bir camii ve hamam yaptırarak civarda bulunan Türk aşiretlerini buraya yerleştirmiştir. Pazarköy adını alan bu yerleşim merkezi o sıralarda İznik“e bağlıydı.

1879 yılında Pazarköy bucak merkezi olmuştur. 1893 yılında ise Bursa iline bağlı ilçe merkezi olmuş ve 1913 yılında Orhangazi adını almıştır.

İstiklal harbi sırasında ilçe Yunan işgaline uğrayıp, tarihin en karanlık ve talihsiz dönemini yaşamıştır. 1920-1922 yılları arasındaki işgal 2 yıl sürmüştür. 10 Eylül 1922 tarihinde işgalci Yunan kuvvetleri ilçeyi terk etmişlerdir. Her tarafı yakıp, yıktıkları için Kaymakamlık bir süre Gürle köyünde göreve devam etmiştir.

İklimi ve Bitki Örtüsü

İlçemizde Karadeniz ve Akdeniz İklimleri arasında bir geçiş iklimi hakimdir. Doğal bitki örtüsü; nemli orman, kuru orman alanları ile maki(sürekli yeşil görünen ağaççık-çalılıklar) ve psödomaki(maki benzeri çalılıklar) alanlarından oluşmaktadır. Marmara bölgesinin iklim özellikleri, ilçemizde de aynen görülür. Yazlar sıcak ve kurak ( ancak Akdeniz Bölgesindeki kadar sıcak ve kurak değil ), ilkbahar, sonbahar ve kış ayları da ılık ve yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması 500 mm nin üzerinde olan yerlerde, doğal ormanlar ( insan eli değmeden ) kendiliğinden yetişebilmektedir. İlçemizde ise yıllık yağış ortalaması 701 mm.dir.

Turizm

Uzun yıllar Turizm potansiyeli gündeme gelmemiş Orhangazi“de. Bu potansiyelin akılcı kullanılması durumunda yeterli konuma gelebileceği gün gibi aşikardır. İznik Gölü?nün %51?ine sahip olan ilçede Su Sporları, Katırlı ve Samanlı Dağlarında Tracking ve dağ sporları gelecek vaad etmektedir. Ayrıca son günlerde keşfedilen Gürle Dağı, yamaç paraşütü için çok elverişli olması hasebiyle önem arz etmektedir. Keramet Köyünde bulunan doğal ılıca ve M.Ö. 5400 yıllarına kadar uzanan Ilıpınar kazı çalışmaları, Orhangazi turizmine alt yapı oluşturmaktadır. İlçenin bulunduğu alan çok eski devirlerden bu yana yoğun yerleşimlere sahne olmuştur. Geniş bir tarih hazinesine sahiptir.bunların en önemlisi Ilıpınar kazılarında ortaya çıkmıştır. Dünyanın en eski eşyaları ve mezarları bu kazılar sonucu elde edilmiştir. Ilıpınar Höyüğü, ilk kez 1948 yılında Türk araştırmacı K.Köktem tarafından keşfedilip bilim dünyasına duyurulmuştur. Bursa bölgesinin en eski yerleşim birimi olduğu belirtilen Ilıpınar Höyüğünde yapılan kazılar sonucunda M.Ö.5400 yıllarına dayanan ve dünyanın en eski eşyaları ile mezarlarının bulunduğu çok sayıda tarihi eserler bulunmuştur. 1987 yılında başlayan II.dönem kazılarda çok sayıda tarihi eser bulunmuş, ilk yerleşim düzeni ve kullanılan alet ve eşyalar ile ilgili bilgiler bizlere sunulmuştur. Doğu Marmara Bölgesi Ilıpınar kazılarını hala Jacob Roodenberg ? Songül Alpaslan yürütmektedir.

Karsak Deresi tarihi köprüsü,
Gürle Köyü eski kilise kalıntıları,
Tarihi Osmanlı evlerinin çok olduğu Akharım Köyü ve Sölöz Beldesi,
Gedelek Köyü Pınarbaşı mesire alanı,
Nadır mesire alanı gezilebilecek yerler arasındadır.
Nüfus

2000 yılı nüfus sayımına göreilçenin toplam nüfusu 69.057 kişidir. Merkez 44.426, köyler ve beldeler toplamı 24631 dir. 2007 yılı sonu itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Veri Tabanına ilçenin toplam nüfusu 73.633 kişidir. İlçe merkezi 53.189 kişi, köy ve beldelerin nüfusu 20.444 kişidir. İlçe merkezinde dışarıdan göçler nedeniyle devamlı nüfus artışı gözlenmektedir. Köylerde ise çok iyi uygulanan aile planlaması nedeniyle nüfus artışı hareketi yok denecek kadar azdır. İlçe merkezindeki nüfus artışının nedeni 1976 yılından sonra faaliyet geçen fabrikalardır. Bu fabrikalar ilçeyi cazibe merkezi haline getirmiştir. Özellikle Artvin, Bayburt, Kars, Erzurum, Trabzon, Ordu ve Artvin illeri başta olmak üzere hemen hemen yurdumuzun her yerinden iç göç hareketi devamlı vardır. Yurt dışından özellikle Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan“dan gelerek yerleşen soydaşlarımız mevcuttur. İlçe merkezinde ve köylerde konuşma ve yazma dili Türkçe` dir. Başka dil konuşan yoktur.

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [7.952]