Bursa Uludağ Üniversitesi
Bursa Uludağ Üniversitesi
!-Birim Bilgisi Yok-!
ENG
Karaciğer Nakli Bölümü

Karaciğer nakli, ilaçla veya alternatif tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen ve ilerleyen son dönem karaciğer hastalığı gelişmesi durumunda yapılır.

Son dönem karaciğer hastalığı tanısı alan ve merkezimize başvuran hastalarımız Karaciğer naklinden sorumlu organ nakil koordinatörü Kerem SELİMOĞLU tarafından karaciğer nakli konusunda bilgilendirilir, karaciğer nakline uygunluğu belirlemek için gereken tahlil, tetkik ve konsültasyonlar tamamlanır.

Sonuçlar; gastroenteroloji, genel cerrahi, anestezi, radyoloji, kardiyoloji ve göğüs hastalıkları bölümlerinden öğretim üyelerinin oluşturduğu karaciğer nakil konseyine sunulur. Konseyde hastanın karaciğer nakli için uygunluğu değerlendirilir. Alınan ortak kararla hastanın canlı karaciğer nakil* hazırlığı başlar veya hasta kadavra bekleme listesine alınır.

Canlıdan yapılması planlanan nakillerde canlı verici hazırlığı (gerekli tahlil, tetkik ve konsültasyonlarla verici adayını değerlendirme) ve etik komisyon başvurusu da koordinatörlük aracılığıyla gerçekleştirilir. Merkezimizde canlıdan yapılacak karaciğer nakillerinde ameliyat uygun olan en kısa sürede planlanır.

Kadavra bekleme listesi karaciğer hastalığını oluşturan kan değerleriyle hesaplanan bir puana göre (MELD puanı) oluşturulur. Hastanın durumu kötüleştikçe MELD puanı yükselir, listede üst sıralara çıkar. Kadavradan organ bağışı yapılması durumunda, Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Sistemi merkezimize bekleme listesindeki MELD puanı yüksek ve dönorle kan uyumu olan hastalarımız için organ bağışı haberi verir.  Organ nakli koordinatörlerinin organizasyonu ile karaciğer nakil cerrahımız Doç. Dr. Halit Ziya DÜNDAR sorumluluğunda kadavradan organ nakli ameliyatı saat fark etmeksizin acil olarak gerçekleştirilir.

Nakil ameliyatından sonra yapılacak olan her türlü tedavi ve girişim karaciğer nakli ekibini oluşturan tecrübeli doktor ve hemşireler tarafından uygulanır.

Ameliyatın ardından nakledilen karaciğerin iyi çalışıp çalışmadığının ilk değerlendirmesi için ilk birkaç gün yoğun bakımda geçer. İlgilenen cerrah tarafından uygun görülen zamanda organ nakli servisine geçiş sağlanır.

Yaklaşık 2-3 hafta hastanede kaldıktan sonra hastalarımızın taburculuğu planlanacaktır. Taburculuk eğitimiyle hastlarımız ameliyat yarasının bakımı, ilaç kullanımı, beslenme, günlük aktiviteler ve poliklinik kontrolleri hakkında bilgilendirilir. Ekibimiz tarafından hazırlanan Karaciğer Nakli Sonrası Sağlıklı Yaşam Rehberi de verilerek taburcu edilir.

İlk aylar daha sık olmak üzere, her hastanın genel durumuna göre sıklığı ayarlanan poliklinik kontrolleri Karaciğer Nakil Polikliniğinde gerçekleştirilir. Karaciğer nakli sonrası hastalarımızın poliklinik takibi Prof. Dr. Murat KIYICI sorumluluğunda yapılır.

Hastamızın yeni karaciğeriyle, kontrolümüz altında sağlıklı bir hayat sürmesi amaçlanır.

 

*İlgili yönetmeliğe göre; canlıdan organ nakli, alıcının en az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşi ile dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dâhil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilir. Canlı nakil planlanan hastaların, verici adayının 4. Dereceye kadar akrabalık ilişkisi olup olmadığı sorgulanır. Akraba dışı canlıdan organ nakli, naklin yapılacağı il Etik Komisyonunun uygunluğunu onaylaması ile gerçekleştirilecek akraba dışı kişilerden yapılır. 

 

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [29-Eyl-2020 11:01]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [29-Eyl-2020 11:01]

İçerik Görüntüleme : [2.454]