Fakültemizin TÜBİTAK Proje Başarısı
 Fakültemizin TÜBİTAK Proje Başarısı

Fakültemizden 3 Öğretim Üyemiz hazırlamış oldukları projeleri ile TÜBİTAK ARDEB Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına 2019 yılı 2. Döneminde başvuru yapmış ve Hocalarımızın projeleri kabul olmuştur. Bu başarı ile TÜBİTAK’ın bu başvuru döneminde Üniversitemizin 4 adet kabul olan projesinden 3 adeti Fakültemiz bünyesinde gerçekleştirilecektir. Bu vesile ile Değerli Hocalarımızı ve ekiplerini kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Kavuşturan tarafından 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2019 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’na MAG Araştırma Grubuna önerilen “Auxetic Örme Kumaşların Tasarımı ve Üretimi” başlıklı projenin bilimsel olarak desteklenmesine karar verilmiştir.

Proje ekibinde Dr.Serkan Tezel ve Tekstil Yük Müh. Mehmet Tiritoğlu da görev almaktadır. Proje kapsamında; eksenel yönde kuvvete maruz bırakıldıklarında diğer doğrultuda daralmak yerine genişleyen (auxetic) örme kumaş üretilecektir. Kuvvet altında oluşacak açıklıklar sayesinde kumaş geçirgenliğinin kontrollü olarak arttırılması ve daha konforlu spor giysilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan SEVİLGEN’ in yürütücüsü olduğu 219M475 numaralı “ Elektrikli taşıtlar için hibrit iklimlendirme sistemi tasarımı ve prototip imalatı “ başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye layık bulundu. Projede Dr. Öğr. Üyesi Halil BAYRAM araştırmacı ve Otomotiv Mühendisliği bölümü lisansüstü öğrencileri ise bursiyer olarak görev alacaklardır.

Proje sonunda, elektrikli taşıtlar için taşıt atık enerjisini kullanarak ısıtma sürecinde performans iyileştirmesinin yanında hibrit ve elektrikli taşıtlarda batarya verimliliğini arttırmak için en uygun soğutucu blok tasarımı ve prototip imalatı gerçekleştirilecektir. Ayrıca elektrikli taşıtlarda iklimlendirme uygulamaları ve enerji yönetim sistemlerine yönelik olan araştırmalara yön vermek ve bu alanda yüksek lisanslı ve doktoralı araştırmacı yetiştirmek hedeflenmektedir.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali MARDANI-AGHABAGLOU tarafından yürütülecek Polikarboksilat esaslı yüksek oranda su azaltıcı katkı özelliklerinin çimento-katkı uyumuna etkisi başlıklı 1001 TÜBİTAK projesinde, çimento ile polikarboksilat esaslı su azaltıcı katkı uyumunu etkileyen katkı özellikleri incelenecektir. Çimento ve katkı kaynaklı etken parametreler dikkate alınarak optimum özelliğe sahip su azaltıcı katkılar (süperakışkanlaştırıcı) sentezlenecektir. Proje çıktısı ürünlerin patent potansiyeli mevcuttur. Söz konusu bu proje Bursa Uludağ Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Polisan Kimya A.Ş ve Bursa Beton A.Ş. tarafından yürütülecek beş kurumsal paydaşlı bir projedir.

Proje sonuçlarının ulusal çapta kazanımlarından önemli iki tanesi de çevre odaklıdır. Bunlardan birisi betonda en yüksek maliyetli girdi olan çimento tüketiminin azaltılarak, hammadde tüketiminin ve CO 2 salınımının önemli ölçüde düşürülmesi, diğeri ise kömüre dayalı termik santrallerin atığı olan uçucu külün geri-dönüşümü sebebi ile ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır. Günümüzde Türkiye’de yılda 250.000 ton civarında polikarboksilat- esaslı su azaltıcı katkı (süperakışkanlaştırıcı) tüketilmektedir. Bu katkıların üretimi için ithal edilen hammadde yıllık yaklaşık 60.000 tona, bedeli ise 72 milyon dolara varmaktadır. Bilindiği gibi, su azaltıcı katkıların betonda kullanım amaçlarından biri işlenebilirlik bir diğeri ise dayanımdan ödün vermeden karışımın çimento içeriğini azaltmaktır. Ancak, çimento ile katkının uyumsuzluğu durumunda, çimento içeriği yeterli mertebede azaltılamamakta veya katkının gereğinden fazla kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Bununla birlikte, 1 ton çimento üretimi esnasında gerekli 1,2 ton hammadde ve 130 kWh enerjiye ilaveten ortaya çıkan yaklaşık 1 ton CO 2 dikkate alındığında, çimento tüketiminin azaltılmasının ekonomi ve çevre duyarlılığı bakımından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde, hammaddesi ithal edilen katkının da gereğinden fazla kullanılması ekonomik ve ekolojik açılardan sakıncalıdır.

Uygulamada kullanılan kimyasal katkıların büyük bir bölümü ülkemize hazır olarak yurt dışından ithal edilmektedir. Proje kapsamında kullanılacak katkılar Türkiye’de üretilecek ve projenin başarılı olması durumunda piyasada da yaygın olarak kullanılan su azaltıcı katkılar yerli üretim ile ülkemizde kullanılabilecektir. Ayrıca katkının ülke ekonomisine yüksek katma değer yaratma potansiyeli Polisan Kimya A.Ş vasıtasıyla yurt dışındaki paydaşlara ihracatı söz konusu olacaktır.
 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Nis-2020]

Haber Görüntüleme : [1.186]