Orhaneli öğrenciyi istihdama ‘çağrı’yor
 Orhaneli öğrenciyi istihdama ‘çağrı’yor

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, kontenjanlarla ilgili olarak Büyükorhan ile ‘çağrı merkezi’ programı bulunan Orhaneli’nde doluluk sağladıklarını söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde en çok tercih edilen ve boş kalan kontenjanlar hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Bu yıl yüzde 94’lük doluluk oranına sahibiz.  İlk yerleştirme için diğer üniversitelere bakıldığında oldukça iyi noktadayız. Tabi bu yıl geçen yılın gerisinde kaldığımızı düşünerek sanki bir yarış içindeymişiz gibi, yarışı kaybettiğimiz düşünüyoruz” dedi.

Kılavuz, “Orhaneli’nde bir iki bölümümüz yeterince doluluk oranına ulaşmazken orada bulunan Çağrı Merkezi programımız yüzde yüz doluluk oranına sahip oldu. Bursa’ya büyük firmaların çağrı merkezi kuracakları duyulunca ben tavsiye olarak ‘gidin dağ ilçelerine oranın hem istihdamına katkıda bulunursunuz, hem de hizmeti oralardan götürebilirsiniz’ dedim” diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz agazete Genel Müdürü T. Fikret Sönmez, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ekmekçi ve Haber Merkezi’nden Özlem Ataç ile Gülin Özdemir’i makamında misafir etti. Uzun ve sıkıntılı bir süreçten sonra artık yüz yüze eğitimin başladığını söyleyen Kılavuz,  “Eğitim sistemimiz yüz yüze eğitim olarak karar aldı.  Ama bu yüz yüze eğitim nasıl olacak sorusu karşımıza geldiğinde zaten pandemi öncesi üniversitelerin çevrimiçi online yöntemlerle eğitim, öğretim yapabilecekleri YÖK’ün geçerli hukukunda mevcuttu. Fakat klasik yönteme alışılmış olduğu için hocalarımız çok fazla rağbet etmiyorlar. Bizim yıllardır inkılap tarihi, yabancı dil, Türk Dili gibi derslerimiz özellikle sınavları uzaktan yapılıyordu.  O yüzden böyle bir tecrübemiz vardı. Pandemi döneminde yüzde 30 online oranı, yüzde 40’a çıkarıldı ve artık geçerli ve kalıcı bir mevzuat haline geldi. Biz 70 binin üzerinde öğrenci sayısına sahip olduğumuz için 15 fakültemiz 15 meslek yüksek okulumuz var, her dersin belli oranda yüz yüze, belli oranda online yaptığımızda bir kaos çıkacağını düşündük. Senatoda aldığımız karara göre zorunlu dersleri yüz yüze yapacağız. Seçmeli dersleri ise prensip olarak online yapacağız ama hocamız derse ki ‘ben yüz yüze yapmak istiyorum’ o zaman yüz yüze yapılacak. Ara sınavlarımızı yine hocalar belirleyecek. Son noktada final sınavlarımız yüz yüze yapılacak” dedi.

AŞI YAPTIRMAYANLAR YÜZDE 10 CİVARINDA

Bakanlığın ve hükümetin aşı ve PCR testi uygulamasına değinen Kılavuz, “Bakanlığımızın ve hükümetimiz aldığı bir kararla öğretmenler ve öğretim üyeleri ders vereceklerse muhakkak aşı yaptıracaklar. Aşı yaptırmayanlar ise haftada 2 sefer PCR testi yaparak sınıflara girecek. Yani büyük ölçüde öğretmen kadromuzda aşı yaptırdıklarını görüyoruz. Aşı yaptırmayanların oranı ise yüzde 10 civarında.  Nasıl ki aşı olun diye hükümet zorlayamıyorsa bizde zorlayamıyoruz. Aşı olmayanları teşvik etmek için çalışmalarımız var. Öğrenciler eğer aşılarını yaptırmamış ve PCR testini yaptırmamışsa kapalı alana giremeyecek. Öğrenciler ‘eğitim hakkımız anayasal hakkımız’ diyebilir.  Biz eğitim öğretim haklarını ellerinden almıyoruz. Bu öğrencilerimiz için hocalarımızın önceki yıllardan ortaya koymuş oldukları bir takım materyalleri var,  bunlar sistemimizde bulunuyor. Bunları oradan izleyebilecekler, derslerini oradan takip edebilecekler. Devam ya da devamsızlık problem haline getirilmeyecek” diye konuştu.

GEÇEN YILA GÖRE YARIŞI KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ

“Bu yıl ön lisans ve lisansta toplam 12 bine yaklaşan kontenjan ilan ettik” diyen Kılavuz, yapılan tercihlerde kontenjan açığı olup olmadığını şöyle açıkladı: “Bu yıl kontenjanlarımızın ön lisansta yüzde 93.6, lisansta 93.5’ü  dolu gibi bir tabloyla karşılaştık. Tabi bu tablo Türkiye’nin bütününü dikkate aldığımızda oldukça doluluk oranına sahip, oldukça başarılı sayabileceğimiz bir durum. Fakat geçen yıl ki doluluk oranımızla karşılaştırdığımızda başarısız sayıyoruz. Esasında yüzde 94’lük doluluk oranı ilk yerleştirme için diğer üniversitelere bakıldığında oldukça iyi noktadayız. İkinci ve 3’üncü yerleştirmeler sonucunda geçen yılki oranı yakalayabileceğimizi umut ediyoruz. Bu sene Türkiye genelinde kontenjanların bu kadar boş kalmasının sebeplerini irdelemek gerekirse öncelikle pandemiyi dikkate almamız gerekecek. 2’inci olarak artık öğrenciler tercih yaparken mezun olduktan sonra istihdamda ne yapacağını düşünerek tercih yapıyor. Yani bir üniversiteyi bitirmek ön lisansı bitirmek öncelik değil. Bunları tabi tek sebebe bağlamak doğru olmaz. En önemli etkenlerden birisi bu yıl ilk kez uygulanacak 3’üncü bir ek yerleştirme uygulaması. Tüm bu yaşamış olduğumuz badirelere, sıkıntılara rağmen BUÜ olarak yüzde 94’lük bir oran fena değil.  Tabi bu yıl geçen yılın gerisinde kaldığımızı düşünerek sanki bir yarış içindeymişiz gibi, yarışı kaybettiğimiz düşünüyoruz.”

BAZI BÖLÜMLERİMİZ BOŞ KALDI

Sağlık alanındaki kontenjanlarda bir sıkıntı olmadığını dile getiren Kılavuz, “Tıp fakültemiz, diş hekimliği, hemşirelik bölümlerimiz her yıl olduğu gibi bu yılda doldu.  BUÜ olarak sürpriz tablolarla karşılaştık. Çalışma ekonomisi, ekonometri ve maliye bölümlerinin 2. öğretimleri boş kaldı. Bu hususlar karşımıza çıkınca seneye 2. öğretimlerin akıbeti konusunda çok ciddi düşünmemiz lazım. Çoğu üniversite zaten 2. öğretimlerini kapatıyorlar.  Bizim için Büyükorhan’ın yüzde yüz doluluk oranına sahip olması sürpriz oldu. Büyükorhan neresi 4 bin nüfusu olan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki nice ilçelerden mahrum olan bir ilçe. Geçen yıl da aynı tabloyla karşılaştık. Çocuk Gelişimi, Avcılık ve Ormancılık bölümleri var. Ama tercih edilen bir yüksek okul” diye konuştu.

ORHANELİ’NDE ‘ÇAĞRI’ PATLAMASI

Dağ ilçesi olan Orhaneli’nde Çağrı Merkezi’nin yüzde yüz doluluk oranına sahip olduğunu belirten Rektör Kılavuz şöyle konuştu:  “Orhaneli’nde bir iki bölümümüz yeterince doluluk oranına ulaşmazken orada bulunan Çağrı Merkezi programımız yüzde yüz doluluk oranına sahip oldu. Çağrı merkezi için illa Bursa’nın merkezinde olmak gerekmiyor.  Bursa’ya büyük firmaların çağrı merkezi kuracakları duyulunca ben tavsiye olarak ‘gidin dağ ilçelerine oranın hem istihdamına katkıda bulunursunuz hem de hizmeti oralardan götürebilirsiniz’ dedim nitekim burada bir hocamız bir yazılım ile tüm öğrencilerimize hizmet verecek çağrı merkezini oluşturdu. Muhtemelen pazartesiden itibaren 0850 5325 532 çevirdiği takdirde Uludağ Üniversitesi Öğrenci servisine hoşgeldiniz diyor. Bizim için öğrenci memnuniyetinde en memnuniyetsiz olunan noktalardan birisi öğrenci işleri aradığında telefonların açılmaması.  Bu şekilde oluşturulan çağrı merkeziyle kim telefonu açmamış bunun kaydını tutabileceğiz. Neden tercih ediliyor derseniz yüzde yüze yakın bir istihdam imkanı var.”

İLETİŞİM FAKÜLTESİNİ BTÜ AÇMALI

Uludağ Üniversitesi’nde neden iletişim fakültesi olmadığını açıklayan Rektör Kılavuz, “Biz Türkiye’de öğrenci sayısı en kalabalık ilk 3 üniversite içerisindeyiz. İstanbul, Kocaeli ve biz. Dolayısıyla 70 bin nüfusa sahip bir üniversite olarak artık obez yani hantal bir üniversiteyiz. Düşünün Mustafakemalpaşa’dan İznik’e kadar, Harmancık’tan Mudanya’ya kadar uzanan geniş yelpazede, ayrı mekanlarda öğrencilerimiz var.  İdaresi zor ve güç bir üniversite. Esasında üniversite rektörleri öğrenci sayısının artmasında, fakülte sayısından memnun olurlar ama biz işlevselliğini dikkate alıyoruz. Bursa’ya yeni üniversiteler şart ve gerekli. Bursa’ya ilave bir devlet üniversitesinin gelmesi şart. Araştırma üniversitesi olduğumuz için omuzumuzdaki yük çok ağır. İletişim Fakültesi, Bursa Teknik Üniversitesi’nin kanununda var. Yeni bir üniversite kurulup orada İletişim Fakültesi’nin açılmasına hiç gerek yok. Bursa Teknik Üniversitesi’nin irade gösterip ben iletişim fakültesini devreye sokuyorum demesi gerekir. Bizde denizcilik Yüksekokulu vardı orada da denizcilik fakültesi vardı. Bursa’ya 2 tane 4 yıllık adı yüksekokul fakülte olsun değişmez açılmasının bir lüks olduğunu düşündük. Onun için denizcilik Yüksekokulu konusunda bizde denizcilik fakültesi olalım dedik ama YÖK ‘siz yüksekokul olarak kalın’ dedi” ifadelerini kullandı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Eyl-2021]

Haber Görüntüleme : [948]