JoVE Veritabanı Kullanıcı Eğitimi Gerçekleştirildi (07.11.2017)

07 Kasım 2017 Salı günü Mete Cengiz Kültür Merkezi ve Kütüphane Seminer Salonunda iki ayrı oturumla gerçekleştirilen eğitime katılım sağlayan tüm akademisyen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Mete Cengiz Kültür Merkezi ve Kütüphane Seminer Salonunda iki ayrı oturumla gerçekleştirilen eğitim öncesinde konuşan U.Ü. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Hasan Arslan, kütüphane olarak aboneliğimiz bulunan veritabanlarının kullanımına yönelik eğitimlerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirterek; “Kütüphanemiz veritabanı sayısı, üniversite yönetimimizin desteği ve sizlerden gelen taleplerle birlikte her geçen yıl artmaya devam ediyor. Üniversitemizin 15 araştırma üniversitesi içerisinde yer alması ve de 3. Nesil üniversite vizyonu çerçevesinde kütüphanemizin basılı ve elektronik kaynak sayısını artırmaya ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Sabah ve öğleden sonra yapılan iki ayrı oturumda gerçekleşen eğitim sunumunu yapan JoVE direktörü İbrahim Selçuk tarafından JoVE veritabanının özellikleri, hangi bölümlerden oluştuğu, nasıl erişileceği ve kullanılacağı hakkında bilgiler verildi.

İbrahim Selçuk, JoVE veritabanının dünyanın etki faktörüne sahip ilk ve tek video veritabanı olduğuna dikkat çekerek; “2006 yılında yayın hayatına başlayan ve içerisinde bugün itibariyle 7500+ video bulunan veritabanına her ay 100 yeni video eklenmektedir.” dedi.

Veritabanında bulunan makalelerin PubMed/MEDLINE, ChemAbstracts, SciFinder, Web of Science ve Scopus’ta indekslendiğini belirten Selçuk; “Dünyanın en iyi üniversite labaratuvarlarında çekilmiş deneyleri ve 16.000 üzerinde akademisyenin makalesini içeren veritabanında Türkçe ve İngilizce altyazı seçeneği de bulunuyor. Türkiye’den şimdiye kadar sadece 2 üniversiteden 2 akademisyenin makalesi burada yayınlandı.” diye konuştu.

Eğitime katılım sağlayan tüm akademisyen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Kütüphanemizin de belirli bölümlerine aboneliği bulunan JoVE veritabanına erişim için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz. Bilimsel çalışmaların, deneylerin ve araştırmaların video ortamına aktarıldığı ve görsel olarak açıklandığı, dünyanın ilk hakem heyetli bilimsel video veritabanıdır. Makaleler, Pub/Medline, SciFinder, Web of Science ve Scopus tarafından indekslenmiştir ve dünyada impact faktörü olan tek video veritabanıdır (1.113) Bugün itibariyle JoVE içerisinde 7.500+ video makale mevcut olup; her ay 100 tane yeni video eklenmektedir. Abone olunan bölümler; JoVE Journal: Biology, Neuroscience, Medicine, Bioengineering, Engineering, Immunology, Chemistry, Behavior (2016 yılı sonuna kadar olan videolar), Environment (2016 yılı sonuna kadar olan videolar), Developmental Biology (2016 yılı sonuna kadar olan videolar) mevcuttur.

Science Education başlığı altında ise Clinical skills bölümüne aboneliğimiz bulunmaktadır.

JoVE veritabanının kullanımına yönelik yapılan sunumun video kaydı ve sunum dosyası aşağıdaki linkte verilmiştir.

Kampüs İçi Erişim   Kampüs Dışı Erişim    Kullanıcı Eğitimi (07.11.2017 Video) Sunum (Powerpoint)

Sorularınız ve Yardım İçin Bize Ulaşın

Elektronik Kaynaklar Birimi