Yüksekokul Müdürümüzün Düzenleme Kurulunda yer aldığı ve bildiri sunduğu Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu’nun ilk ayağı Semerkant’ta yapıldı.
 Yüksekokul Müdürümüzün Düzenleme  Kurulunda yer aldığı ve bildiri sunduğu  Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu’nun ilk ayağı Semerkant’ta yapıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Semerkant Devlet Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Hasan Basri ÖCALAN'ın düzenleme Kurulunda yer aldığı ve bildiri sunduğu Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu’nun ilk ayağı Semerkant’ta yapıldı.. Organizasyonun ikinci kısmı 24-25 Ekim’de Bursa’da devam edecek.

Semerkant Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde Tarih ve Türkoloji bölümlerinde iki gün boyunca devam eden sempozyumda, açılış oturumu ve diğer altı oturum çerçevesinde toplam 21 tebliğ sunuldu. İkinci günkü oturumlarda: Doç. Dr. Osman Aydınlı "Timurlular Dönemi Semerkant Şehri"; Doç. Dr. Tuba Tombuloğlu "Timurlular Dönemi Semerkant Mimarisi"; Doç. Dr. Dilfuza Djurakulova "Emir Timur Devri Mimarî Eserlerinin Arkeolojik Açıdan Değerlendirilmesi"; Dr. Öğr. Üyesi Doğan Yavaş "Buhara’dan Bursa’ya Kültürel Miras: Erken Osmanlı Mimarisinde Orta Asya İzleri"; Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan "15. Yüzyıl Batı ve Rus Kroniklerinde Timur ve Yıldırım İmajı"; Dr. Öğr. Üyesi Güner Doğan "İtalyan Kaynaklarında Sultan Yıldırım Bayezid ve Timur";  Muhammed Emin Koçak "Timur Dönemi Hanedan Kadınlarının Devlet ve Toplum Hayatındaki Yeri"; Prof. Dr. Mustafa Kara "Gönülden Gönüle Yol Vardır: Buhara’dan Bursa’ya";  Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan "Gönül Yollarından Semerkandiyye Tarikatı: Semerkant’tan Anadolu’ya"; Doç. Dr. Necdet Yılmaz "Türkistan Anadolu Arasında Köprüler: Özbek Tekkeleri"; Prof. Dr. Seyfettin Erşahin "Emir Timur’un Yesevilikle İlişkisi"; Prof. Dr. Mehmet Ünal "Bursa’dan Buhara’ya Uzanan İlim Yolunda Bir Mücadele İnsanı İbnu’l-Cezerî’nin Yıldırım Bayezid ve Emir Timur ile Münasebetleri" konu başlıklı tebliğlerini sundu.

Program, Dr. Sanjar Gulomov'un başkanlığında gerçekleşen müzakere otumu ile sona erdi. Bu oturumda ise Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. M. Şamil Yüksel, Doç. Dr. Dilfuza Djurakulova ve Ali Asqarhon Kosimov sempozyumda ele alınan tebliğleri değerlendirdi.

Ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve Semerkant İpekyolu Turizm Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Julibay Eltazarov sempozyum organizasyonunu gerçekleştiren üniversiteler adına konuşma yaptı. Katılımcılar, 18 Ekim Semerkant Şehir Günü kutlamalarına da eşlik etti.

Sempozyuma katılanlar Buhara Semerkant ve Taşknet'te tarihi yerleri gezdiler. Bu tarihi yerlerden birisi Bursa'dan Semerkant'a giden Kadizade-i Rumidir. Bursa'dan giden heyet Kadizade-i Rumi'nin türbesini de ziyaret etti.

Sempozyumun bir sonraki durağı Bursa olacak. Bursa Uludağ Üniversitesi, 24-25 Ekim’de gerçekleştirilecek etkinliklere ev sahipliği yapacak. Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi’nin destekleyeceği programda BUÜ’lü akademisyenler Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Prof. Dr. Sezai Sevim ve Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız da konuşmacı olarak yer alacak.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : [740]