“İSTİKLÂL MARŞI VE MEHMET ÂKİF”
 “İSTİKLÂL MARŞI VE MEHMET ÂKİF”

“İSTİKLÂL MARŞI VE MEHMET ÂKİF”

10 Mart 2022 Perşembe günü saat 11.00’da İznik Meslek Yüksekokulu konferans salonunda “İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif” paneli düzenlendi. Panel, Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Panele, İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte, Başkan Yardımcısı Faruk Davarcı, İznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, İlçe Müftüsü Üzeyir Yavaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed Asil, Emekli Daire Başkanı Mustafa Özen, Öğretim Görevlileri ve Öğrenciler katıldı.

Yüksekokul Sekreteri İsmail Özgören’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Özgören, “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olarak İstiklâl Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildiğini, istiklâlimizin ve istikbalimizin marşı ve mukaddesatımızın mücadelesi olduğunu” vurguladı. Özgören, “Müslüman Türk milletinin tarihinin kaleme alındığını ve bizi anlatan, en güzel destan” olduğunu ifade etti.  

Daha sonra söz alan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, “Mehmet Akif'in Hayatı ve İstiklâl Marşı’nın yazılma süreci” hakkında bilgi vererek “İstiklâl Marşı’nın 101.yılının kutlandığını,  Milli Şairin, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul'da doğduğunu, Hocası Mehmet Tahir Efendi tarafından "Ragîf" adı verildiğini, arkadaşları ve annesi tarafından  "Âkif" ismiyle çağrıldığını” ifade etti. 

Ayrıca Öcalan, Mehmet Akif’in “Ziraat ve Baytar Mektebinde okuduğunu, Servet-i Fünûn dergisinde şiirleri ve yazıları olduğunu, Mısır’da bulunduğunu, Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey'in kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna ettiğini, hiç bir ücret almadan İstiklâl Marşı’nı yazdığını, Mustafa Kemal Paşa'nın davetiyle Sebilü'r-Reşad dergisini çıkardığını, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı’nın kabul edildiğini” açıkladı.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden emekli Prof. Dr. Mustafa Kara ise dinleyicilere Akif’in son yılları ve son şiirleri hakkında” bilgi verdi. Kara, “Büyük şairlerin hayatlarının son dönemlerinde şiir yazmakta zorlandıklarını, Mehmet Akif’in Kur’an-ı Kerim’i Türkçe mealini yazmak istediğini, annesinin Buhara’lı babasının Kosava’lı olduğunu, Bursa’nın Akif’te ayrı bir yeri bulunduğunu,  Akif’i şiirlerinde Abbas Halim Paşa’nın etkisinin olduğunu” açıkladı.

Ayrıca Kara, “Buhara, Bursa ve Bosna’nın kültür dünyamızda ve gönül coğrafyamız da önemli bir yeri olduğu, Akif’in 2022 yılı için söylenebilecek en önemli sözünün “Paranın olduğu yerde İstiklâl Marşı yazmazdı” diye düşündüğünü” ifade etti.

Kara, Milli Şairin yazmış olduğu şiirlerden okuyarak 2021 yılında İznik Belediye Başkanlığı tarafından yayımlanan “İstiklâl Marşımızın Bülbülü Mehmet Akif Ersoy” kitabını panelde bulunan okurları için imzalayarak, panel hatıra takdimiyle son buldu.  

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : [758]