Bursa Uludag Üniversitesi Tekstil Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kut ve Inegöl MYO Tekstil Teknolojisi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Ömerogullari Basyigit, tekstil materyallerinin antibakteriyel özelliginin test edilmesini saglayan sübjektif bir yöntem gelistirerek yeni bir bulusa imza atti.
Bulus hakkinda açiklama yapan BUÜ Tekstil Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kut, "Tekstil materyallerinin antibakteriyel etkisinin ölçülmesinde literatürde standardize edilmis pek çok yöntem bulunuyor. Ancak testlerin yapilisi oldukça zor ve yogun emek gerektiriyor. Test için uygun ortam zarureti, sonucun elde edilmesi için gerekli sürelerin uzun olmasi ve test maliyetleri, antibakteriyal özellikte tekstil materyali üreten firmalari zorluyor. Yaptigimiz çalismalar sonucunda 2016 yilinda Türk Patent Enstitüsü'ne basvurusu yapilan 'Tekstil materyallerinin antibakteriyal özelliginin test edilmesini saglayan sübjektif bir yöntem' baslikli bulus için 2018 yilinda yenilik, bulus ve endüstriyellesebilme basamagi içeren olumlu arastirma raporu alindi ve 2021 yilinda incelemeli patent olarak tescillenmis oldu. Bu bulusun asil gayesi tekstil firmalarinin antibakteriyel kimyasal madde üreticilerinin ve test merkezlerinin isletme içi metot olarak kullanabilecegi bir antibakteriyel test yöntemine olan gereksinimi karsilayabilmektir" dedi.
Inegöl Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü Ögretim Üyesi Zeynep Ömerogullari Basyigit ise, "Bu bulus, kullaniciya veya arastirmaciya zaman kazandiracak. En önemlisi, standartlastirilmis antibakteriyel testlere numune göndermeden önce numunenin antibakteriyel olup olmamasi ile ilgili veya antibakteriyel özeligin ne derece etkili oldugu ile ilgili ön fikir verebilecek. Ayrica antibakteriyel testi yapilacak çok sayida numune varsa aralarindan eleme yapma konusunda yardimci olacak. Çalismamizla yeni, kolay ve alternatif bir test yöntemi gelistirilmis olduk. Bu bulus tekstil endüstrisinde, akademik kurumlarda, mikrobiyoloji test laboratuarlari dahil bütün AR-GE merkezlerinde neredeyse 3-5 TL gibi düsük bir maliyetle yapilabilecek. Çalismaya kisa sürede yanit veren, uygulamasi oldukça basit, çok sayidaki antibakteriyel numune arasindan kisa sürede eleme yapmaya yardimci ve endüstriyel islemlere uygun sübjektif bir test yöntemidir" seklinde konustu.