Prof. Dr. Metin KUTAL

 

Prof. Dr. Metin Kutal

 

            8 Eylül 1929 tarihinde Elazığ’da doğan Prof. Dr. Metin Kutal, babasının memur olması nedeni ile ilk ve orta öğrenimini Elâzığ, Diyarbakır, Muş ve Erzurum’da tamamladı. 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne derece ile girdi ve 1951 yılında mezun oldu. Vatani görevini 1953-1954 yıllarında askeri hâkim olarak yaptıktan sonra 1955’de lisans üstü eğitimini almak için Fransa’ya gitti ve Grenoble Üniversitesi’nde ünlü çalışma ekonomisi profesörü ile doktora çalışmalarını yaptı.

 

            İstanbul Hukuk Fakültesinde hocası olan Ort. Prof. Dr. Ferit Hakkı Saymen in tavsiyesi ile ILO’nun Cenevre’deki merkez kütüphanesinde çalışma fırsatını buldu. Aynı yıllarda Prof. Bartoli’nin teşvikiyle Grenoble Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’ne de kaydoldu. Sınavlarını başarı ile verdi ve doktora diploması yanında bu enstitünün de diploması ile 1960 yılı başlarında yurda döndü.

 

            Akademik hayatına Hukuk Fakültesi yerine İktisat Fakültesinde sürdürmeyi tercih etti. Fakültede kadro açılıncaya kadar çalışma Bakanlığına bağlı Yakın ve Ortadoğu Çalışma Enstitüsünde öğretim elemanı olarak görev yaptı. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Sosyal Siyaset Kürsüsünde açılan sınavı kazandı ve Çalışma Bakanlığının izniyle asistanlık kadrosuna atandı.

 

            1962 yılı başlarında toplanan ve tarihi bir önem taşıyan 3. Çalışma Meclisine İstanbul Üniversitesi temsilcisi olarak hocası Prof. Dr. Orhan Tuna ile katıldı. Bu mecliste yeni Anayasada (1961) benimsenen yeni sosyal haklarla ilgili yasaların hazırlık çalışmalarına katkıda bulundu. Aynı yıl Prof. Tuna ile “Grev Hakkı, Memleketimiz Bakımından Tanzimi “ başlıklı kitabı üniversite yayınları arasında basıldı.

           

            1964 yılında Asgari Ücret isimli tezi ile doçentliğini, 1971 yılında Türk Toplu İş Hukuku eseri ile İstanbul Üniversitesi senato kararı ve hükümetin üçlü kararnamesi ile profesörlük unvanını aldı.

 

            1973-1982 yılları arasında İktisat Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nda müdürlük ve 1993-1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Senatosunda İktisat Fakültesini temsilen senatörlük yaptı.

 

            İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi dışında İşletme Fakültesi’nde, İşletme İktisadi Enstitüsü’nde, Uludağ Üniversitesi’nde, Galatasaray Üniversitesi’nde, Kadir Has Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü dersler verdi. Halen İstanbul Gedik Üniversitesi’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde olmak üzere emekli olmasını takip eden çeyrek yüzyıldır ilk günkü heyecanı ile  akademik hayatına devam etmektedir.

 

            Çalışma hayatını düzenleyen birçok önemli yasasının hazırlanmasında ve çeşitli tarihlerde toplanan çalışma meclislerinde görev aldı. 4857 sayılı İş Kanunu’nun hazırlanması için oluşturulan Bilim Kuruluna başkanlık yaptı. 1988’den 2006 yılına kadar ILO’nun her yıl Cenevre’de toplanan genel konferansında Türkiye Cumhuriyeti adına hükümet kanadının danışmanı olarak görev yaptı.

 

            İş hukuku ve sosyal güvenlik alanlarında bilimsel çalışmalar yapmak amacı ile 1974’te kurulan İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Türk Milli Komitesi’nde uzun yıllar yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. Öte yandan 1967’den 1990 yılına kadar, 23 yıl boyunca her ay İktisat ve Maliye Dergisinde sosyal hukuk ve uygulaması bölümünde o ayın kroniğini yayımladı.

 

            Bireysel İş Hukuku, Toplu İş Hukuku, Endüstri ilişkileri, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Politika alanında çok sayıda yayımlanmış makalesi ve basılmış kitapları bulunmaktadır.

 

            Genç akademisyenlere ve akademik kariyeri planlayan lisans mezunlarına:  

 

“Akademisyenliğe gönül veren kişi eğitim gördüğü tüm kurumlarda üstün başarı göstermeli, çağdaş bir yabancı dile kesinlikle hâkim olmalı, akademik mesleğin hayat boyu öğrenciliğe devam etmek ve etik kurallara uymak olduğunu peşinen kabul etmeli”,

 

tavsiyesinde bulanan, akademik camiada disiplinli ve prensipli çalışmanın abidesi haline gelen Prof. Dr. Metin Kutal, elli yıldan uzun bir süredir evli ve bir kız çocuğu babasıdır (Şubat 2021).

 

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [19-Şub-2021]

İçerik Görüntüleme : [1.649]