Prof. Dr. Nusret EKİN

Prof. Dr. Nusret EKİN

 

Prof. Dr. Nusret Ekin 1932 yılında İzmit’te doğmuştur. Yatılı yıllarını geçirdiği Haydarpaşa Lisesi sonrası 1955 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl, İktisat Fakültesi’nin Sosyal Siyaset Kürsüsü’ne asistan olarak katılan Profesör Ekin, 1959 yılında doktor unvanı, 1964 yılında doçent unvanı ve 1971 yılında profesör unvanı almaya hak kazanmıştır.

1960 yılında yaklaşık iki yıl A.B.D. Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalışma İlişkileri Fakültesi’nde (The New York State School of Industrial and Labor Relations) doktora sonrası çalışmalar yürütmüştür. Profesör Ekin akademik yaşamı boyunca birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Bu üniversiteler arasında London School of Economics, Bonn, Stuttgart, Münih ve Kiel Üniversiteleri öncelikle sayılabilir. Türkiye’de “Humboldt Bursiyerleri Derneği’ni” kurmuş ve uzun yıllar başkanlık görevini üstlenmiştir.

1965 yılında İstanbul Üniversitesi ile Saarbrücken Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü “Göçmen İşçiler” araştırmasında araştırma şefliği görevini üstlenen Profesör Ekin, 1966 yılında Washington’da International Manpower Institute tarafından yürütülen “Gelişmede İnsangücü” projesinde Türkiye’yi 6 ay süre ile temsil etmiştir. Ayrıca DPT kalkınma planları özel ihtisas komisyonlarında başkanlık ve çalışmalar yürütmüştür.  

Türkiye’de sosyal siyaset bilim alanının gelişiminin ilk dönemine şahitlik eden ve önemli katkılar sunan Profesör Ekin, özellikle endüstri ilişkileri alanında Türkçe ilk yayınları gerçekleştiren öğretim üyeleri arasında yer almaktadır. Akademik yaşamı boyunca 20’yi aşkın kitap, yaklaşık 300 etüt, rapor ve makalesi yayınlanmıştır.

1996 yılında hazırlanan Sendikacılık Ansiklopedisi yayın kurulu üyeliği, MPM Danışma Kurulu üyeliği, İktisat Fakültesi Mezunları ve Mensupları Vakfı Kurucu üyeliği ve ikinci başkanlığı, Çalışma Bakanlığı Yüksek Danışma Kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Profesör Ekin, 1986 yılında bir süreliğine Ekonomik Forum gazetesinde “Bakış” başlığı altında alanıyla ilgili köşe yazıları yazmıştır.

Ayrıca TESEV, İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, Türkiye-AB Derneği, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Profesör Ekin, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Konferansı’nda hükümet delegesi olarak Türkiye’yi birçok kez temsil etmiştir.  

Profesör Ekin, endüstri ilişkilerinin çalışma yaşamına dönük önemli bir fonksiyonu olan toplu iş sözleşmelerinde resmi arabuluculuk görevini de 1963 yılından itibaren uzun yıllar sürdürmüştür. Bu görevinde endüstri ilişkilerinin üçlü saçayağı olan devlet, işçi ve işveren örgütlerinin büyük saygınlığını kazanmıştır.      

Çok sayıda yayın ve bilimsel toplantılar gerçekleştiren Profesör Ekin’in, Türkiye’de endüstri ilişkileri alanında, kendi dönemine ilişkin yaptığı bir diğer önemli katkı Türk Endüstri İlişkileri Derneği’dir. Dernek, alanın en hararetli olduğu dönemde; devlet, işçi ve işveren taraflarını ulusal ve uluslararası ortamda bir araya getiren önemli bilimsel zemin ve birliktelik olmuştur.   

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde 1974-1980 yılları arasında dekan yardımcılığı ve 1980-1985 yılları arasında dekanlık görevlerinde bulunan Profesör Ekin, uzun yıllar bölüm başkanlığı görevini de yürütmüştür. Ayrıca Profesör Ekin İstanbul Üniversitesi İletişim ve İşletme Fakültelerinde, (Bursa) Uludağ Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde, Milli Güvenlik ve Harp Akademilerinde, askerlik hizmeti döneminde Deniz Harp Okulu’nda, Türk İş Sendikacılık Koleji’nde, Yakın ve Ortadoğu Çalışma Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yapmıştır.

Profesör Ekin 17 Temmuz 1999 tarihinde, 44 yıllık çalışma yaşamı sonrası İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden emekli olmuştur. 3 Haziran 2003’de vefat eden hocamız Nusret Ekin, en yakın arkadaşı Prof. Dr. Toker Dereli’nin değerlendirmesiyle “ insancıl yönleri kuvvetli, zeki ve espiritüel, çevresi için daima mutluluk ve neşe kaynağı”  bir kişiydi.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [25-Oca-2021]

İçerik Görüntüleme : [933]