Akademisyenlere, makale yazma eğitimi

Avrupa’nın en önemli iki yayınevinin editörleri, Uludağ Üniversitesi’ne gelerek akademisyenlerine makale yazma eğitimi verdi.

Uludağ Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın Springer ve Edanz yayınevleriyle işbirliği yaparak düzenlediği “Bilimsel Yazar Çalıştayı”, Rektörlük A Salonunda yapıldı.

Yaklaşık 300 akademisyenin büyük ilgi ile izledikleri çalıştayda, Springer yayın editörlerinden Simin Kambakhsh Fard ile Edanz baş editörlerinden Warren Ray, yazmaya başlamadan önce neler yapılması gerektiğinden tutun okuyucunun beklentilerine kadar birçok konuda akademisyenlere tavsiyelerde bulundu.

Edanz baş editörlerinden Warren Ray, uluslararası yayıncılıkta dergi editörlerinin nitelikli ve özgün bir araştırma, okuyucunun ilgisini çekecek bir konu ve de anlaşılır bir İngilizce istediklerini belirterek etik olmayan intihal vb. davranışların mutlaka fark edileceğini vurguladı. Warren Ray, bilimsel makale yazmaya başlamadan önce, iyi bir okuyucu olmak gerektiğinin de altını çizdi.

Makalenin özetinin, makalenin en önemli bölümü olduğunu ve kullanılan tablo ve figürlerin makalenin anlaşılırlığını artırdığını anlatan Simin Kambakhsh Fard da, okuyucuların fazla zamanı olmadığını, önemli kısımların doğrudan cümle sonunda olmasını beklediklerini ve bu yüzden verilmek istenenin basit cümlelerle en anlaşılır ve etkili şekilde anlatılması gerektiğini dile getirdi.

Editörler, değerlendirme sürecinde başvuru mektubunun içeriği ve nasıl olması gerektiğine de değinerek, bunu doğru ve yanlış mektuplarla örneklediler ve değerlendirme sürecinde etkili olan kriterleri anlattılar.

05.06.2013 12:57:56