ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ TTO işbirliği ile ‘Patent’ Eğitimi

Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında, ULUTEK Teknopark ve Bursa Uludağ TTO işbirliği ile “ Fikri Mülkiyet Hakları ve Patent Araştırması Eğitimi” düzenlendi.

Eğitim açılışında Ulutek Teknopark Projeler Sorumlusu Emel Morina Güzel;  Doğu Marmara Konsorsiyum ortağı olarak Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında KOBİ’lere ücretsiz olarak sağlanan, uluslararası boyutta teknolojik ve ticari işbirlikleri oluşturma  hizmetleri ile inovasyon yönetimi danışmanlıkları hakkında bilgi verdi.

Ar-ge ve mühendislik faaliyetlerinde çalışan, uzman ve yöneticilere yönelik olarak düzenlenen, patent verilerinden faydalanma ve patent araştırması konularını içeren eğitime, Fikri ve Sınai Haklar Koordinatörü ve Patent Vekili Sevcan Kalender, konuşmacı olarak katıldı.

Eğitimde; Fikri mülkiyet hakları, patent ve faydalı modeller, marka alan, tasarım, coğrafi işaret geleneksel ürün, entegre devre topografyası, bitki ıslahı, know-how/ ticari sır, 6769 sayılı sınai mülkiyet kanunu ve yurt içi - yurt dışı patent başvuru ve tescil süreçleri konuları ile yurt içi-yurt dışı patent araştırma eğitimi yer aldı.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programda patentin, buluş sahibinin çözümünün, belirli bir zaman dilimi içinde, yasal hükümler çerçevesinde koruma altına aldığını gösteren belge olduğunu söyleyen Patent Vekili Sevcan Kalender, “Fikri mülkiyet hakları ikiye ayrılır. Biri telif hakları diğer ise sınai mülkiyet hakkı. Telif hakları; Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği eserleri üzerinde, hukuken sağlanan haklardır. Ülkemizde telif hakları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FESK) çerçevesinde düzenlenmektedir. Sınai mülkiyet hakkı ise kanundaki koşulları taşıyan bir buluş için verilen yazılı belgedir“ diye konuştu.

Günümüzde patent belgelerinin alınma amacının, teknolojik inovasyonu, rekabeti ve yatırımı, teknoloji transferini teşvik etmek ve bilginin yayılmasını desteklediğini söyleyen Kalender, Faydalı modelin ise; bir Ar-Ge süreci ortaya çıkmamış, daha mütevazi çözümler için ideal bir koruma enstrümanı olduğunu ifade etmiştir.

Patent araştırmalarının 5N1K’sına da değinen Patent Vekili Kalender, patent araştırmasının ne olduğunu, neden, ne zaman, nereden, nasıl ve kim tarafından yapıldığını da detaylı bir şekilde örnekler ile ifade etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Kas-2020]

Haber Görüntüleme : 2.332 - 0