BUÜ ve BEBKA’dan gıda alanında özel protokol

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) arasında imzalanan protokol kapsamında gıdaların duyusal analiz metotlarını uygulayabilen nitelikli personel yetiştirilecek. Toplam 96 saat sürecek eğitim ile duyusal analiz temel eğitimini tamamlamış ve elde edilen verilerin doğru olarak değerlendirilmesi için istatistiksel analiz metotlarını uygulayabilen nitelikli personel yetiştirilmesi hedefleniyor.

BUÜ BİTUAM’ın hazırladığı ve BEBKA tarafından 2020 Teknik Destek Programı Mayıs-Haziran döneminde yapılan 28 başvuru arasından başarılı bulunan ‘Gıdaların Duyusal Analizlerinde Teknik Yeterlilik, Validasyon ve Yeni Yaklaşımlar’ isimli projenin protokolü imzalandı. BEBKA Merkez Binası’nda düzenlenen protokol imza törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BİTUAM Müdürü Prof. Dr. Ö. Utku Çopur ile akademisyenler katıldı.

KENT DİNAMİKLERİ İLE YOĞUN ETKİLEŞİM

İmza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Üniversitelerin bilim yuvaları olduğunu vurguladı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yaklaşık yarım asırlık bir akademik tecrübeye sahip olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Kent dinamikleri ile iyi ilişkiler kuran ve sahip olduğu bilimsel birikimi toplum ile paylaşan bir üniversite modeli ortaya koyduk. Bu kapsamda farklı alanlarda çok sayıda işbirliklerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Merkez kampüsümüzde bulunan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’miz de hedeflerimiz doğrultusunda önemli çalışmalara imza atıyor. Hazırladıkları proje BEBKA tarafından kabul gördü. Projede BİTUAM Laboratuvarı akademik personelimiz ile Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü akademik personelimizin yenilikçi gıda ürünleri için duyusal analiz temel eğitimi, duyusal değerlendirme laboratuvarının tasarımı, duyusal analiz testlerinde ürün kontrolleri, değerlendirme kriterlerinin kalite özellikleri, duyusal analiz testlerinde panelist kontrolleri başlıklarında eğitim ve danışmanlık almaları hedefleniyor. Önemli sonuçlar ve katkılar elde edeceğini düşündüğüm projeye emek veren ve destekleyen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


BUÜ İLE İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK

Törende konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise kurum olarak Bursa’nın akademik ve bilimsel kalkınmasına destek vermekten büyük bir memnuniyet duyduklarını vurguladı. Bursa Uludağ Üniversitesi ile yoğun bir işbirliği içerisinde olduklarının altını çizen Genel Sekreter İsmail Gerim; “Kurulduğumuz ilk günden itibaren kentimizin önde gelen markalarından birisi olan Bursa Uludağ Üniversitesi ile yoğun bir işbirliği sürecine girmiş bulunmaktayız. Akademik ve bilimsel anlamda çok sayıda çalışmayı birlikte hayata geçirdik. Bugün de yine önemli bir projeyi başlatıyoruz. Üniversitemiz, kentimiz ve ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

AKREDİTE DUYUSAL GIDA ANALİZ LABORATUVARI’NA İHTİYAÇ VAR

Proje kapsamında duyusal analiz temel eğitiminden başlayacaklarının bilgisini veren BİTUAM Müdürü Prof. Dr. Ö. Utku Çopur; “Proje ile temel hedefimiz başta laboratuvar tasarımı, ürün kontrolleri, değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi, panelist kontrolleri, panellerin oluşturulması olmak üzere çok sayıda başlıkta toplam 20 ana konu altında 12 günlük, 96 saat eğitim müfredatı ve faaliyeti planladık. BEBKA teknik desteği ile hayata geçirilecek proje sayesinde oluşturulan duyusal analiz yöntemleri ve uzman panelistlerle, Bursa bölgesinde, gıda sanayi ve Üniversite Ar-Ge projeleri yürütülebilecek ve paydaş kurumlara duyusal analiz hizmeti verebileceğiz” diye konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-Ağu-2020]

Haber Görüntüleme : 2.663 - 0