KARAKUM, Karagöz ve Kukla Oyunlarını Gelecek Kuşaklara Aktaracak

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) yönetimi tarafından uzun zamandır altyapı hazırlıkları yürütülen Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM), 2020 yılı Mart ayında Resmi Gazete’de  yayımlanarak resmen kuruldu.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde olan “Karagöz" Türkiye’de ve uluslararası platformlarda akademik olarak temsil edilebilecek. Bursa ile özdeşleşen ve adeta kentin markası haline gelen Karagöz'ün Bursa’nın ve Türkiye’nin tanıtımında önemli bir misyonu bulunuyor. KARAKUM Müdürlüğü görevine Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İ. Öztahtalı atandı.

Merkez ilk ulusal projesini Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptı. KARAKUM, MEB Uzaktan Eğitim Sistemi EBA'ya didaktik oyunlar hazırladı. Okul çocuklarının özellikle küresel salgın konusunda bilgi bilinç artırımını sağlayacak kamu spotlarının yanında, çocukları eğlendirirken düşündürecek oyunlar oluşturdu. Hayali Nevzat Çiftçi'nin oynattığı oyunlar TRT Eba Tv'de yayınlanıyor. Karagöz ve Hacivat, her gün 18 milyon öğrencinin evine konuk oluyor.

KARAGÖZ VE HACİVAT’IN BAKIŞ AÇISIYLA ÇOCUKLARI BİLİNLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Oyunların genellikle öğrencilerin etkinlik saatlerinde yayınlandığını dile getiren Merkezin Müdürü ve BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Öztahtalı; "Derslerin başlangıç aşamalarında çocukların dikkatini biraz daha çekebilmeyi, onları eğlendirirken aynı zamanda Karagöz ve Hacivat'ın bakış açısıyla bilinçlendirmeyi de hedefliyoruz. Dünya çok ciddi bir küresel salgınla uğraşıyor. Karagöz ile Hacivat'ın bu salgına bakış açısını ve bununla ilgili çocuklar açısından alınabilecek tedbirlerin kodlarını, bilgilerini ekranda vermeye çalışıyoruz. Çocukların Karagöz ve Hacivat arasındaki konuşmalardan dersler çıkarıyor ve bu oldukça akılda kalıcı bir yöntem” diye konuştu.

Öztahtalı, programın sadece çocukların değil anne ve babaların, öğretmenlerin de dikkatini çektiğini belirterek, "Aldığımız geri bildirimlerden doğru yolda olduğumuzu öğrenebiliyoruz. Çekimleri BUÜ Uzaktan Eğitim Merkezi’nde gerçekleştiriyoruz. Çektiğimiz oyunlarda bir çerçeve belirledik. Oyunları stok olarak çekmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-May-2020]

Haber Görüntüleme : 1.765 - 0