Öğrencilerimize COVİD-19 hakkında önemli uyarılar

 

Değerli öğrencilerimiz;

Tüm dünyayı etkileyen yeni coronavirus (SARS-CoV-2) salgını nedeniyle eğitiminize ara verildi ve evlerinize döndünüz. Hastalıktan korunmak,  salgını önlemek ve kontrol etmek için sizleri tatiliniz boyunca bilgilendirip, gelişmeleri paylaşacağız.

Bu virüs esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmaktadır. Hastalık belirtileri virüse maruz kaldıktan 2-14 gün içinde başlayabilmektedir.  

Virüsün neden olduğu hastalığın (COVID-19) yaygın belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ağır vakalarda, akciğer enfeksiyonu (zatürre), ağır akut solunum sendromu yani ani gelişen solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Virüs bulaşan kişilerin yaklaşık %80’i hastalığı çok hafif ya da hiç belirti olmadan geçirmektedir. Yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda hastalık daha ağır seyretmektedir.

Ülkemiz bu salgının etkilerini en az düzeyde tutmak üzere tüm önlemleri almakta ve almaya devam etmektedir. Ulusal düzeyde alınan bu önlemlerin başarılı olabilmesi için bireysel düzeyde de sorumluluklarımızı yerine getirmek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Salgını kontrol etmek ve hasta olmamak için bireysel düzeyde neleri yapmalıyız ve neleri yapmamalıyız?

1.Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 sn. boyunca yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Su ve sabun yoksa alkollü el antiseptikleri (2-3 ml avuç içine alarak)  ya da kolonya ile ellerinizin tüm yüzeylerine temas edecek şekilde ovalayın ve el hijyenini sağlayın.

2.Ellerinizle ağzınıza, burnunuza, gözünüze ve yüzünüze dokunmayın.

3.Kalabalık ortamlara girmeyin. Temas edeceğiniz kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın ve görüşmelerinizi kısa tutun.

4.Mümkün olduğu kadar ev ortamında kalmaya çalışın. Sosyal faaliyetlerinizi cep telefonu ve bilgisayar ortamından sürdürün.

5.Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık veya öksürük gibi üst solunum yolu hastalığı belirtileriniz varsa, diğer kişileri korumak için mutlaka cerrahi maske takın.  Böylece hastalığınızın başkasına geçmesini önlersiniz. Bu dönemde evde kalmaya özen gösterin. Solunum yolu hastalığı belirtileri olan kişilerden uzak durun.

6.Eğer ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi sık görülen COVID-19 hastalığı belirtileriniz varsa mutlaka 184 SABİM hattını arayın.

7.Öksürme veya hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendil ile kapayın. Kağıt mendili çöp kutusuna atın. Kağıt mendil yoksa dirsek iç kısmını kullanın. El hijyenini sağlayın.

8.Tokalaşma, kucaklaşma, sarılma, öpüşme ve kafa tokuşturma gibi eylemlerden kaçının.

9.Erasmus veya diğer programlara katılıp yurtdışından gelen arkadaşlarınızın, geliş tarihinden itibaren 14 gün evlerinde karantinada kalmaları gerekmektedir. Bu süre içinde onları ziyaret etmeyin ve doğrudan görüşmeyin. Onlara karantinada kalmalarının önemini hatırlatın.

10.Yurtdışından gelen yakınlarınızı ziyaret etmeyin ve görüşmeyin.

11.Derslerinizi takip etmek için evinizden internete bağlanın.

12.Bu dönemde yaşlı büyüklerinizi ziyaret etmeyin. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kronik akciğer, kronik karaciğer, kronik böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişileri ziyaret etmeyin. Onlar ile aynı evde yaşıyorsanız, onları korumak adına mümkün olduğunca onlarla yakın temas etmeyin. Odaları sık sık havalandırın.

13.Dengeli bir şekilde beslenin. Mümkün olduğunca diyet yapmaktan kaçının.

14.Uykusuz kalmayın ve uykunuzu tam alın.

15. Sigara içiyorsanız, bırakmak için en iyi zaman olduğunu unutmayın. Sigara bildiğiniz gibi kronik akciğer hastalıklarına neden olmakta ve COVID-19 hastalığı bu kişilerde çok daha ağır seyretmektedir.

16.İçeceklerinizi paylaşmayın. Birçok mide-barsak hastalığı veya solunum yolu hastalığı yapan mikroorganizmalar bu yol ile bulaşabilir.

17.Egzersiz yapmaya özen gösterin.

18.Dokunduğunuz yüzeyleri ve objeleri sık sık temizleyin. Sık temas edilen kapı kolları gibi yerler de sık sık temizlenmelidir. Evdeki temizlik normal deterjenla her zaman olduğu gibi yapılmaya devam edilebilir.

19.Sosyal medyadaki her habere itibar etmeyin. Merak ettiğiniz soruların yanıtlarına “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu” web sayfasından (https://hsgm.saglik.gov.tr)  ulaşabilirsiniz.

20.Üniversitemiz dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Üniversitemiz web sayfasını takip ederek bu konudaki duyurularımızı izlemeye devam edin.

                                                                                                                                                                                                                       Prof. Dr. Halis AKALIN 

                                                                                                                                                                                                                   Bursa Uludağ Üniversitesi

                                                                                                                                                                                                          Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Mar-2020]

Haber Görüntüleme : 7.366 - 0