Öğrencilerden “yürüyen ve konuşan portreler” performansı

 

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri, final projelerinde ilginç bir performans sergiledi. Öğrenciler, final projeleri kapsamında yerli ve yabancı ünlü ressamların bazı eserlerini canlandırarak ilginç bir performans gerçekleştirdi.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı son sınıf dersi olan “Müze Eğitimi ve Uygulamaları dersi kapsamında final projesi olarak gerçekleştirilen performans, 36 öğrencinin katılımıyla, Anabilim Dalı girişinde izleyiciyle buluştu. Resim tarihine damga vuran sanatçıların ünlü eserlerinin canlandırılması, izleyenlerden büyük ilgi gördü.

Dersin yürütücüsü olan Araş. Gör. Dr. Tuğba Gürkan Şenyavaş, yurt dışındaki bir sokak festivalinde gerçekleştirilen kostüm yürüyüşünden ilham alıp bunu yaratıcı dramayla beslediklerini ve öğrencilerle birlikte derse uyarlayarak bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yarının öğretmenlerinin yenilikçi ve yaratıcı olabilmelerine ışık tutmaya çalıştıklarını belirten Dr. Şenyavaş, “Bu performans, müze eğitiminin sanat eğitimi bağlamında ele alınışına farklı bir örnek sunuyor. Öğrenciler yaparak, yaşayarak öğrenme ve öğretme deneyimi kazanıyor” dedi.

Dersin yürütücüsü Dr. Şenyavaş’ın verdiği bilgiye göre her öğrenci öncelikle, yerli ve yabancı ressamların yaptıkları portre resimlerini inceleyerek kendine en çok benzeyen eseri buldu. Sonra da, kostümü, aksesuarı ve makyajıyla portreyi birebir canlandırarak resim çerçevesine girdi.

Tüm öğrenciler hazırlandıkları atölyeden çıkarak koridordan geçtikten sonra bina girişinde dikdörtgen biçiminde dizildi ve bir portre müzesi oluşturdu. Her öğrenci kendi canlandırdığı portrenin duruşunu aldı. Portreyi canlandıran öğrenciler, müzeyi gezen meraklılara resim veya ressamla ilgili de bilgiler verdi.

Etkileşimli bir portre müzesi deneyimi yaşayan izleyiciler, klasik müze anlayışı dışında çağdaş bir müze etkinliğiyle karşılaşarak gerekli bilgileri birebir resimlerin kendisinden dinlediler.

Performansta, Vincent Van Gogh, Johannes Vermeer, William Adolphe Bouguerau, Pablo Picasso, Henri Matisse, Rene Magritte, Edgar Degas, Raffaello Sanzio, Oscar Kokoschka gibi farklı dönem ressamlarının yanı sıra Mihri Müşfik, İbrahim Çallı, Nuri İyem, Osman Hamdi Bey, Hale Asaf gibi Türk resim tarihine damgasını vurmuş isimlerin resimleri de yer aldı.

PROJEDE YER ALAN ÖĞRENCİLER

Final projesinde şu öğrenciler yer aldı: Serkan Bostancı, Songül Aslan, Melike Polat, Elif Çelik, Elif Cerev, Betül Korkmaz, Münevver Müge Çevirgen, Onur Erten, Şeyma Sönmez, İsmail Akgün, Beyza Gelget, Zekiye Yalman, Merve Sapçı, Nesrin Çay, Yeliz Akbayrak, İlayda Özcan, Seçil Çelikkaya, Onurhan Serbest, Buket Keskin, Tuğçe Sanu, Meltem Ulusoy, Nihan Akgün, Serdar Özyurt, Sena Enginler, Hatice Kurtuluş, Saliha Nur Özbek, Ayşe Demiralp, Nuray Doğan, Ceyda Can, Ebru Eminoğlu, Ömür Göktepeliler, Ali Kızılarslan, Hanife Eren, İrem Nur Bulut, Dilara İnce ve Burcugül Güven.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Ara-2018]

Haber Görüntüleme : 3.695 - 0