Parkinson hastasına, istemsiz hareketleri kontrol eden pil takıldı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, Parkinson hastasının beynine, hareketleri düzenleyen pil takıldı. Bursa’da ilk kez yapılan ameliyat sonrası hasta ellerini kolaylıkla yönetmeye başladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde parkinson tanısıyla takip edilen A. Y. adlı 57 yaşındaki hastaya, Nöroloji Bölümü Hareket Bozuklukları Birimi sorumlu öğretim üyeleri Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, Nöroşirurji Anabilim Dalı sorumlu öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bekar önderliğinde Derin Beyin Stimülasyonu “DBS” (Beyin Pili) operasyonu yapıldı. Başarılı geçen operasyon sonrasında hasta DBS ayarları için poliklinik takibine alındı.

Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, “beyin pili” ameliyatının, Parkinson hastalığı ve hareket bozuklukları “el titremeleri” ve “istemsiz kasılmalar” tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntem olduğunu, bu hastalıkların ortak özelliklerinin beynin derin bölgelerindeki sinir hücrelerinin aktivite bozukluğu olduğunu söyledi.

Tedavide erken dönemde verilen ilaçlarla iyi yanıt alınmaktayken hastalığın orta dönemlerinde hem ilaçların yan etkilerine bağlı hem de hastalığın ilerlemesiyle ilişkili yan etkiler geliştiğinde bu yöntemin etkin bir tedavi olarak kullanıldığına işaret eden Özbek, buna karar vermek için multidisipliner bir ekip yaklaşımı gerektiğini vurguladı. Özbek, yıllardır medikal olarak tedavi edilen hareket bozukluğu olan hastaların bundan sonra Nöroloji, Nöroşirurji, Psikiyatri ve Radyoloji bölümlerinin vereceği konsey kararı ile “Beyin Pili” takılarak tedavi edilebileceklerini ve yaşam kalitelerini yükseltebileceklerini bildirdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Haz-2018]

Haber Görüntüleme : 4.140 - 0