Geleceğin diplomatlarına göç politikaları anlatıldı

 

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu’nun (UAİT) düzenlediği  “Türkiye’nin Göç ve Diaspora Politikaları” adlı konferansında konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyesi Mustafa Yeneroğlu,Türkiye’nin son yıllarda izlediği göç politikaları hakkında bilgi verdi.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansı, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, öğretim üyeleri ve öğrenciler büyük ilgi ile izledi.

Son dönemlerde Türkiye’nin yoğun bir göç bölgesi olduğunu bu yüzden de göç politikalarının gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirten Yeneroğlu, “Bir taraftan ülkemize yönelen göç, diğer taraftan da ülkemizden dışarıya yönelen göçü ele alırsak sayısal olarak 11-12 milyon iç ve dış göçten söz edebiliriz” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda insani dramlar karşısında çok önemli bir görev üstlendiğine işaret eden Yeneroğlu, göç politikasının sadece Suriyelilerden ibaret olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Göç konusunda toplumsal katılım politikalarının, dar çerçevede göçün yönetilmesi konusunun çok önüne geçtiğini ve bugün itibariyle üzerimize düşen sorunların yerine getirilmesinin 10-15 yıl sonraki meseleleri dikkate alarak ona göre projeksiyonlar ortaya koyarak yol alınmasının ne kadar zor olduğunu ortaya koyuyor. Almanya’ya baktığımızda görüyoruz ki mesela İran’dan gelen bir göçmenin asgari eğitim seviyesi nedir ve bunun vergi verecek noktaya ne kadar sürede gelebileceğini hesaplıyorlar ve hesaplarına göre bu rakam 9 yıl. Suriye’den gelen bir göçmenin ise 17-18 yıl içinde bu seviyeye geleceğini hesaplayarak ortaya koyuyorlar. Türkiye’nin de bu tür politikalarda asgari eğitim seviyesini ve diğer unsurları dikkate alması gerektiğini düşünüyorum.”

ULCAY: İYİ DİPLOMAT ZAFER KAZANDIRIR

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, Türkiye’nin dünyada en fazla yardım yapan ülke olduğunu ifade ederek, “Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranladığınızda parasal olarak bile dünyada ikinci sırada yer alıyoruz. Bu, ülkemizin ne kadar yardımsever ve cömert olduğunun göstergesidir. Bunun sürekliliğini sağlayabilmemiz, masa başındaki savaşları da kazanmamıza bağlı. Bu konu için sizlerin içinden ne kadar diplomat yetiştirebilirsek o kadar çok zafer elde ederiz” diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyesi  Mustafa Yeneroğlu daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru da konferansa katılımı nedeniyle Yeneroğlu’na plaket takdim ederek teşekkür etti.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-Şub-2018]

Haber Görüntüleme : 2.299 - 0