Öğrencilerden “kaat’ı” sergisi

 

Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin seçmeli derslerde yaptıkları kaat’ı çalışmaları Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde sergileniyor.

Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan ve unutulmaya yüz tutan kaat'ı sanatı, Uludağ Üniversitesi’nde dört yıl önce seçmeli ders olarak okutulmaya başlandıktan sonra geleceğe taşınma konusundaki umutları arttırdı.

Türkiye’de ilk kez Uludağ Üniversitesi tarafından ders olarak okutulan kaat’ı sanatının giderek ilgi gördüğünü belirten Güzel Sanatlar Bölümü eğitmeni ve kattâ Dilek Erim, bu sanatı öğrencilerle birlikte yaşatmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Dünyanın en önemli müzelerinde kayıt altına alınmış eserler bulunduğunu ve o eserlerden yararlanarak tasarımlar yaptıklarını ifade eden Erim, öğrencilerinin çalıştığı renkli ebru kâğıtlarını geleneklere uygun biçimde toprak boya ve doğal kitreden bizzat kendinin yaptığını söyledi.

Kaat'ı sergisini geleneksel hale getirdiklerine değinen Erim, bu sergide 103 çalışmaya yer verdiklerini ve bunların her birinin koleksiyon değerinde olduğunu belirtti.

Kaat’ı, ebru, tezhip, hat ve minyatür gibi geleneksel Türk sanatlarından biri. Kaat’ı, bir kâğıt veya deri üzerindeki yazı veya motifler keskin bıçaklarla kesilip çıkartılarak, içi oyulmuş parçayı ve içinden çıkartılan parçayı ayrı ayrı başka bir kâğıt, deri veya cam üzerine yapıştırma işi olarak tanımlanıyor.

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeki sergi, 5 Mayıs’a kadar izlenime açık kalacak.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [03-May-2017]

Haber Görüntüleme : 3.736 - 0