“Osteopetrozis” hastalarına kök hücre nakli

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı, genellikle akraba evliliklerinin sık olduğu toplumlarda görülen ve “kemik yoğunluğunun artması sonucu kemik iliğine yer kalmaması” olarak nitelenebilecek “osteopetrozis” hastalığını kök hücre nakliyle tedavi etti.

Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Adalet Meral Güneş ve Prof. Dr. Birol Baytan, 3 aylık bebeğe babasından kök hücre nakli yaptı.

AKRABA EVLİLİKLERİ BÜYÜK ETKEN

Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adalet Meral Güneş,  osteopetrozis’in kalıtsal bir hastalık olduğunu ve akraba evliliklerinin sık olduğu ülkelerde daha çok görüldüğünü, bu nedenle hastalığın ülkemizde tedavisinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Birol Baytan da hastalıkla ilgili bilgi verdi. Kemiklerin şekillenmesinin yetersiz olmasına bağlı olarak çok sert kemiklerin ortaya çıktığını, bu nedenle kemik iliğine yer kalmadığını ve kan hücrelerinin giderek azaldığını anlatan Prof. Dr. Baytan, “Hastalık en ağır formuyla bebeklik döneminde ortaya çıkar. Hızlı ilerler ve tedavi edilmezse önce sağırlık ve körlük gibi komplikasyonlar çıkar, erken tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Hastalığın günümüzde bilinen tek kesin tedavisi ise erken dönemde doku grubu uygun vericiden yapılan kök hücre naklidir. Biz de 3 aylık bebeğe babasından kök hücre nakli yaparak hastalığı tedaviyi etmeyi başardık” dedi.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Oca-2017]

Haber Görüntüleme : 4.746 - 0