Akademisyenler sorunlara çözüm için araştıracak

 

Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinin 8 projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 2016 Mart dönemi projelerine 36 projeyle başvuran Uludağ Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasında en çok projesi kabul edilen 10. Üniversite oldu.

Uludağ Üniversitesi akademisyenleri ve araştırmacıları, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenmeye uygun görülen 8 projeye toplam 2 milyon 560 bin TL destek almaya hak kazandı. Yapılan araştırmaların beklenen sonuçları vermesi durumunda, projelerin patente dönüşüp ticarileşmesi bekleniyor.

NANO LİFLİ AKILLI YARA ÖRTÜSÜ

Yürütücülüğünü Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Esra Karaca’nın yaptığı projeyle,  yara iyileşme sürecinin takibi ve enfeksiyon oluşumunun belirlenmesi amacıyla kullanılabilecek akıllı bir nanolifli yara örtüsü üretimi amaçlanıyor.  Uludağ Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden Prof. Dr. Behçet Becerir, Prof. Dr. Gökhan Göktalay, Doç. Dr. Yasemin Şahan, Doç. Dr. Elif Tümay Özer ve Doç. Dr. Bilge Osman’ın da yardımcı araştırmacı olarak görev aldığı çalışmanın başarıyla sonuçlanması durumunda; mevcut ticari ürünlere alternatif yeni bir ürünün ortaya çıkması mümkün olabilecek.

STRES DURUMUNDA BESİN ALIMI

Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özhan Eyigör’ün yürütücülüğünde gerçekleşecek projede, stres durumlarında besin alımındaki değişiklikler, kadın-erkeklerdeki farklılıkları temel tekniklerle deneysel düzeyde araştırılacak. Çalışmada, Prof. Dr. Zehra Minbay, Doç. Dr. İlker M. Kafa da yardımcı araştırmacı olarak görev alacak.

ÇEVRE DOSTU TEKSTİL ÜRETİMİ

Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren’in yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan projede, Türkiye’de tekstil sektöründe özel bir önemi olan pamuğun terbiyesinde ilk kez çok farklı bir yöntem kullanılarak çevre dostu tekstil üretiminin önü açılmış olacak. Tekstil firmalarının umutla beklediği çalışmada Doç. Dr. Ozan Avinç ve Öğr. Gör. Dr. Semiha Eren de yardımcı araştırmacı olarak çalışacak.

ŞEFTALİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİ BİR TERBİYE SİSTEMİ

Şeftali yetiştiriciliğinde verimi arttırıcı ve aynı zamanda işçilik maliyetlerini düşürücü bir terbiye sistemini elde etmeyi hedefleyen çalışmanın yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ümran Ertürk yapacak. Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ve Dr. İdris Macit’in de yardımcı araştırmacı olarak yer alacakları çalışmada,  iki önemli yetiştirici bölgesi olan Bursa ve Samsun’da ülkemiz koşullarına uygun olup olmadığı da incelenecek.

ZEYTİN AĞAÇLARINA KOMPOST GÜBRE

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Başar’ın yürütücü olduğu, “Zeytin Budama Atıkları ve Tavuk Dışkısından Üretilen Kompostun Gemlik Çeşidi Zeytin Ağaçlarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisinin Farklı Sulama Programları Altında Belirlenmesi” konulu proje de TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje sonunda, zeytin budama artıkları ve tavuk dışkısından üretilecek kompostun zeytin ağaçlarının verimi ile zeytin meyvelerinde kalite özellikleri üzerinde olumlu etkisinin görülmesi bekleniyor. Araştırma projesinde, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme,  Doç. Dr. Arzu Akpınar Bayizit, Doç. Dr. Hayrettin Kuşçu, Dr. Serhat Gürel, Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksek Okulu’ndan Dr. Oya Irmak Cebeci, Marmarabirlik’ten Pelin Sıkıcı ve Ali Sevinç yardımcı araştırmacı olarak görev alacak.

ÇİM BİTKİLERİ İÇİN TOPRAKALTI SULAMA

Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Büyükcangaz’ın yürüteceği  “Yarı-Nemli İklim Koşullarında Farklı Sulama Düzeylerinin Toprak Altı Damla Sulama Yöntemiyle Sulanan Serin İklim Çim Bitkilerinin Gelişim ve Kalite Özelliklerine Etkileri” araştırılacak. Bu projede; toprak altı damla sulama yönteminin iki farklı serin iklim çim türü gelişim ve kalite özelliklerine etkileri, üç farklı sulama düzeyi ile test edilecek. Tarla denemeleri Uludağ Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezindeki çim deneme alanında bölünmüş parseller deneme desenine göre yapılacak. Projede Prof. Dr. Uğur Bilgili, Doç. Dr. Hayrettin Kuşçu ve Yrd. Doç. Dr. Burak Nazmi Candoğan da yardımcı araştırmacı olarak görev alacak.

ORGANİK KİRLETİCİLERİN ARIYLA İZLENMESİ

Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Fatma Esen’in yürütücülüğünde gerçekleşecek bu proje “Dış Ortam Havasında Kalıcı Organik Kirleticilerin (KOK’ların) Arı/Arı Ürünleri ile İzlenmesi”ni içeriyor. Planlanan çalışmada Bursa İli sınırları içinde yer alan iki farklı özellikte (Yarı kentsel, endüstri), ticari olarak arıcılığın yapıldığı noktalardan aktif ve pasif hava örneklemesi yapılacak ve PAH, PCB ve OCP türleri analiz edilecek. Ayrıca belirlenen örnekleme noktalarındaki arı kovanlarından ölmüş arılar, polen ve balda PAH, PCB ve OCP miktarları izlenecek. Atmosferik ortamda arı/ arı ürünleri (polen, bal) ile PAH, PCB ve OCP konsantrasyonlarının belirlenmesi ülkemizde ilk kez yapılacak. Projede Prof. Dr. Yücel Taşdemir, Prof. Dr. Levent Aydın ve Öğr. Gör. Dr. M. Ertan Güneş de yardımcı araştırmacı olarak görev yapacak.

ALABALIK ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME

Veteriner Fakültesi Su ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Soner Altun’un yürütücülüğünde yapılacak araştırmada, Türkiye’de alabalık kuluçkahanelerinde en çok balık kaybına neden olan “flavobacterium” türlerinin genetik karakteri ve antimikrobiyal direnç gelişiminde rol oynayan genlerin varlığı ve yaygınlığı araştırılacak. Böylece alabalık yetiştiriciliğinde hedefe yönelik rasyonel antimikrobiyal kullanımının sağlanması ve lüzumsuz antimikrobiyal kullanımının azaltılarak direnç yayılımının ve ekonomik kaybın önlenmesi hedefleniyor. Finlandiya Abo Üniversitesi’nde flavobacterium Spp. alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Tom Christer Oskar Wiklund’un da danışmanlık edeceği projede, Doç. Dr. Murat Cengiz yardımcı araştırmacı olarak görev yapacak.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Oca-2017]

Haber Görüntüleme : 4.532 - 0