Mustafakemalpaşa MYO’da tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi açıldı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu içerisinde 30 çeşit bitki türü bulunan “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi” açıldı. Program dâhilinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlaması da yapıldı.

BUÜ ve Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi yüzleri güldürdü. BUÜ Mustafakemalpaşa MYO bahçesinde düzenlenen Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin açılışına; İlçe Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Cumhuriyet Başsavcısı Nurettin Güner, BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Mustafakemalpaşa MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, kürsüye gelen Mustafakemalpaşa MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, açılışı yapılacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Belediyeye ve destekleyici firmalara teşekkür eden Öz; “Okulumuz bölge tarımı için çok önemli bir yere sahip. Burada eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimiz, gerçek anlamda bir eğitime tabi tutuldukları için büyük bir kazanımla mezun oluyorlar’’ dedi. Öz, konuşmasının devamında 1200 m2'lik Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde çeşitli bitkilerin yetiştirildiğini söyledi.

ÇİFTÇİLERE ALTERNATİF ÜRÜNLER SUNUYORUZ

 Prof. Öz; “Belediyemizle birlikte üretim verimliğini arttırmak, en güzel sebze, meyve ve Bitkiler yetiştirmek için bu örnek bahçemizi hazırladık. Her parseli, bir öğrencimize zimmetledik. Yılsonunda yapılan çalışmaya göre not vereceğiz. Çiftçilerimize alternatifler sunabilmek ve çevremize faydalı olabilmek için çalışıyoruz. Sektörde çok ciddi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Alternatif ürünler arasına susamı da koyduk ve geliştireceğiz. Tek ve çok yıllık olan ürünler var. Uygulamalı eğitimde 50 öğrencimiz bulunuyor. Geçen yıl 2.500 kavanoz civarında salça ürettik ve satışını yaptık. Üretim gibi pazarlamakta önemli, biz ekibimizi kurduk. Şu anda 4 bin biber, 3 bin domates fidesi diktik” dedi. Görev süresi 3 yıl daha uzatılan Prof. Dr. Mehmet Öz; “Her zaman öğrencelerimizle birlikteyiz. Bahçemizi görmek isteyen tüm vatandaşlarımıza kapımız açık. Meydana çıkan bu esere katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” diye konuştu. Müdür Öz konuşmasını, projeye katkı sunan Mustafakemalpaşa Belediyesine, personellerine ve proje kapsamında emek veren Mustafakemalpaşa MYO personeline teşekkür ederek sonlandırdı.

TARIMIN DEĞERİ DAHA ÇOK ANLAŞILIYOR

Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise; ‘’Üniversite ile işbirliği yaptığımız Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesini Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu bahçesinde hayata geçirdik. Proje bahçesi ile 28 adet tıbbi ve aromatik bitkinin yanı sıra yöresel tohum yetiştiriciliği yaparak ilçemiz atıl tarım arazilerinin üretime dâhil edilmesi ve çiftçimize getirisi yüksek kazanç kapısı açılması için katkı sağlamaya hazırız’’ ifadelerini kullandı.

Törende yaptığı konuşmada planlı ve bilimsel üretimin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Kanar, çiftçilerin sadece domates ve biber değil tıbbi ve aromatik bitkilerin yanı sıra yöresel tohum yetiştiriciliği yaparak, Mustafakemalpaşa'nın atıl tarım arazilerinin üretime dâhil edilmesi ve çiftçilere yüksek kazanç kapısı açılması için de katkılar vermeye devam ettiklerini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünden hareketle ilk defa Tarım Müdürlüğü'nü kurduklarını, her koşulda toprağı değerlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Kanar; “Lavanta, adaçayı, salep ve bamya gibi ürünler dağıtmaya devam ediyoruz. Hayvancılık ve bal aracılığına da destek oluyoruz. Salgın hastalık, savaşlar ve çeşitli afetler yaşadık. Bundan sonra tarımsal üretimin değeri daha çok anlaşılıyor” dedi. Başkan Mehmet Kanar; “Mustafakemalpaşa'mız verimli toprakları ve üretken insanları ile gerçek bir tarım kenti. Mustafakemalpaşa’mızın tarımda dünya markası olması için göreve başladığımız ilk günden itibaren çalışmalarımıza başladık. Belediyemiz bünyesinde ilk olarak Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Tohumdan ekime teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları, ücretsiz toprak analizi ile çiftçilerimizin bir telefon uzağında olduk. 3 yıl gibi kısa sürede bilimsel ve sağlam temeller üzerinde başlattığımız çalışmaların meyvelerini çiftçilerimizin toplamaya başladıklarını görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu daha başlangıç, tarımda dünya markası Mustafakemalpaşa için daha yapacak, hayata geçireceğimiz çok değerli çalışmalar yürütüyoruz. Üreticilerimize değerli emeklerine çok büyük katkılar sunarak büyümeye devam edeceğiz” dedi.

TARIMLA İLİŞKİ ARTMALI

BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu da gittikçe sanayileşen Türkiye'nin tarımla ilişkisinin artırması gerektiğini vurgulayarak; “Uygulama, üretim ve pazarlamanın yanı sıra sanayi ve tarımı at başı götürmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesini gezen katılımcılar, bitki, tarım, fide ve bağcılık stantlarında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-May-2022]

Haber Görüntüleme : 2.009 - 0