İstiklal Marşı ve Mehmet Akif İznik MYO’da konuşuldu

 

Türk milletinin mücadele azmi ve bağımsızlığının sembol eserlerinin en başında gelen İstiklal Marşı ve Şairi Mehmet Akif Ersoy, İznik Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen bir panel ile anıldı.

MYO Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele İznik Belediye Başkan Vekili Zeliha Peşte, Başkan Yardımcısı Faruk Davarcı, İznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, İlçe Müftüsü Üzeyir Yavaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammed Asil, Emekli Daire Başkanı Mustafa Özen, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Programın Moderatörlüğünü üstlenen Yüksekokul Sekreteri İsmail Özgören; “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olarak İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. Bu eser, istiklâlimizin ve istikbalimizin marşı ve mukaddesatımızın mücadelesinin en kıymetli örneklerindendir. Müslüman Türk milletinin tarihinin kaleme alındığını ve bizi anlatan, en güzel destandır” diye konuştu. 

Daha sonra konuşan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan ise Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve İstiklâl Marşı’nın yazılma süreci hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Öcalan; “İstiklâl Marşı’nın 101. yılını kutluyoruz. Milli Şair, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul'da doğdu. Hocası Mehmet Tahir Efendi tarafından ‘Ragîf’ adı verildi. Arkadaşları ve annesi tarafından ise ‘Âkif’ ismiyle çağrıldı” açıklamasında bulundu. 

Öcalan ayrıca, Mehmet Akif’in Ziraat ve Baytar Mektebi'nde okuduğunu, Servet-i Fünun dergisinde şiirleri ve yazıları olduğunu, Mısır’da bulunduğunu, Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey'in kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna ettiği bilgilerini paylaştı. Okul Müdürü Prof. Dr. Öcalan, Akif’in hiç bir ücret almadan İstiklâl Marşı’nı yazdığını ve 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı’nın kabul edildiğini açıkladı.

Panelin ikinci konuşmacısı olan BUÜ İlahiyat Fakültesinden emekli Prof. Dr. Mustafa Kara da dinleyicilere Akif’in son yılları ve son şiirleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kara, “Büyük şairler hayatlarının son dönemlerinde şiir yazmakta zorlanmışlardır. Mehmet Akif, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini yazmak istemiştir. Annesinin Buharalı, babası Kosovalı’dır. Ayrıca Bursa’nın Akif’te ayrı bir yeri bulunmaktadır. Akif’in şiirlerinde Abbas Halim Paşa’nın etkisi vardır” şeklinde konuştu. Kara, “Buhara, Bursa ve Bosna’nın kültür dünyamızda ve gönül coğrafyamız da önemli bir yeri olmuştur. Akif hakkında 2022 yılı içinde söylenebilecek en önemli söz ‘paranın olduğu yerde İstiklâl Marşı yazmazdı’ şeklinde konuşmaktır” dedi.

Kara, Milli Şairin yazmış olduğu şiirlerden okuyarak 2021 yılında İznik Belediye Başkanlığı tarafından yayımlanan “İstiklâl Marşımızın Bülbülü Mehmet Akif Ersoy” kitabını panelde bulunan okurları için imzaladı. Program hatıra takdimiyle sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [11-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : 1.915 - 0