Uludağ'ın biyoçeşitliliği saha çalışmalarıyla korunacak

 

Türkiye’nin en yüksek dağları arasında bulunan ve ismi Bursa ile özdeşleşen Uludağ’daki endemik bitki ve biyoçeşitliliğin korunması için ‘Korumamız Gerekli İnisiyatifi’ adı altında çalışma başlatıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Uludağ’daki endemik çeşitliliğin korunması amacıyla akademik destek vereceği projeye Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Nestle Waters Türkiye Genel Müdürü Michel Beneventi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Daire Başkanı Ramazan Bülbül imza attı.

Sheraton Hotel’de düzenlenen lansman toplantısında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin sadece bilim için bilim yapmamaları gerektiğini vurguladı. Bilimsel çalışmaların temelinde insani faydanın bulunması gerektiğine işaret eden Rektör Kılavuz; “Üniversiteler, içinde bulundukları toplumun ortak aklını temsil ediyorlar. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir üretimde bulunuyorlar. Esasen üniversitelerin insan kaynağı oluşturmak, bilimsel ve teknolojik araştırma yapmak ile topluma katkı sağlamak gibi görevleri var. Bilimi sadece bilim olsun diye yapmıyoruz. Bilimi insanın hayat standardını yükseltmek için yapmamız gerekiyor. Bu anlamda da emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Gönül Kaynak hocamız ve onun öğrencisi Prof. Dr. Özer Yılmaz hocamızın aracılığıyla Nestle firması ile bir işbirliği protokolü imzalayacağız” açıklamasında bulundu.

ULUDAĞ'IN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİP ÇIKILACAK

Yapılacak çalışmanın içeriği hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Uludağ’ımızda ciddi bir bitki çeşitliliği var. Burası önemli bir biyoçeşitliliğe sahip. Başka bölgelerde olmayan, endemik diye tabir edilen toplam 35 çeşit bitki bulunuyor. Bu çeşitlilik, Allah’ın bizlere emanetidir. Bizden önceki nesillerin, bizim daha iyi bir hayat sürmemiz için mirasıdır. Bunu korumak, bizden sonraki nesillere daha da iyileştirerek bırakmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu proje önce Nestle firmasına, sonra üniversitemize, sonra ülkemize, sonra şehrimize sonunda da insanlığa bir katkı olarak karşımıza çıkacak. Projede yer alacak herkesi tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Çalışma ile ortaya çıkacak sonuçların hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Şişe başına kullanılan plastik ambalajı azaltmayı ve geri dönüşümü hızlandırmayı amaçladıklarını belirten Nestle Waters Türkiye Genel Müdürü Michel Beneventi ise; “"Nisan 2021'de Nestle Pure Life markamızın 1 litrelik seçeneğinde yüzde 50'si geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen şişeleri kullanmaya başladık, Ekim 2021'de Erikli'de de bu uygulamaya geçtik. Erikli markamızla Bursa'nın doğal zenginliklerinin korunması için üretimden tüketime ve sosyal sorumluluk çalışmalarına tüm süreçleri sürdürülebilirlik bilinciyle yürütüyoruz. 'Meskenimiz' dediğimiz Uludağ'ı, tüm canlılar, doğal zenginlikler ve güzellikleriyle korumak gerektiğine duyduğumuz inançla 'Korumamız Gerekli İnisiyatifi'ni başlattık. Sürdürülebilir iş modelimizle, bugünün ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla Erikli sularının lezzetinin ve doğallığının kaynağı olan Uludağ'ın ve Bursa'nın doğasına sahip çıkmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Korumamız Gerekli İnisiyatifinde yer alacak TAGEM ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü yetkilileri de yürütülecek çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Konuşmaların ardından paydaşlar arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Proje doğrultusunda BUÜ'nün öncülüğünde Uludağ'da biyoçeşitliliği anlamak ve korumak için saha çalışmaları gerçekleştirilecek. Ayrıca, TAGEM bünyesindeki Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünün rehberliğinde sürdürülebilir tarımın desteklenmesine yönelik, Bursa için önemli gelir kaynaklarından biri olan kestane ağaçlarının korunması hakkında üreticilerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Şub-2022]

Haber Görüntüleme : 2.887 - 0