Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Deniz Zaferi’nin 107. yılı dolayısıyla “Farklı Pencerelerden Çanakkale Savaşları” konulu bir panel düzenledi.
Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, akademisyen ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de katıldı.
DEKAN ÇİFTÇİ: BİZLER ŞEHADETİMİZİ DİLİMİZ İLE İKRAR EDERKEN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ CANLARI İLE İKRAR ETTİLER
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi açılış konuşmasında 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Deniz Zaferi’nin 107. yılı dolayısıyla ilgili etkinliğe katkı sunan ve katılanlara hoş geldiniz dileklerinde bulundu ve konuşmasını şu sözlerle dillendirdi: “Bugün, Kahraman Mehmetçiğin dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek "Çanakkale Geçilmez" dediği Çanakkale Destanı’nın 107'nci yılını hep birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bizler dedeleri Çanakkale’de, Şıpka Geçidi’nde, Plevne’de, Sarıkamış’ta canlarını vermiş nesillerin torunlarıyız ve barış içinde yaşıyoruz. Ancak “Hazır ol cenge eğer ister isen sulh ü salâh” düsturunu da çok iyi biliyoruz. Türk milleti ve askerleri Çanakkale’de tüm dünyaya çok özel bir mesaj verdiler. Anadolu toprakları Türk milleti için çok kutsaldır. Atalarımız, vatan denilen her yerde şehit vermiştir. Ukrayna savaşının yaşandığı bugünlerde vatanın ne kadar önemli olduğunu ve insanlarımızın vatan sevgisi ile asla sınanamayacağını biliyoruz. Savaşı kimse istemez. Ancak bir savaş çıktığında atalarımızın yaptığı gibi memleketimizi terk etmeden mücadele edeceğimize de eminim. Bu bizim en büyük değerlerimizden birisidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi saygıyla ve tazimle anıyor, hürmetlerimi sunuyorum.”
ÇANAKKALE ZAFERİ VATAN SAVUNMASINA EN GÜZEL ÖRNEKTİR
Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Çanakkale Zaferi’nin Türk milletinin kahramanlık destanlarından birisi olduğunu vurguladı. Böylesi günlerin vatan sevgisi ve ülkeye sahip çıkma azmini körüklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Emperyalist güçlere karşı vatanı müdafaa edebilmek, bekamızı devam ettirebilmek ve barış içinde yaşamak için harplere hazır olmak durumundayız. Son yıllarda dünya genelinde yaşanan sorunlar hepimizin malumudur. İnsan varsa çatışma da var. İşin doğasında bu var. Ancak insanlar tarihten getirdiklerini değerleri yaşatabilseler ve hırslarına gem vurabilseler, o takdirde bu dünya hepimize yetecek. Paylaşamayacağımız hiçbir şey yok” dedi. Türk milletinin tarih boyunca sulh içerisinde yaşamaya özen gösterdiğine dikkati çeken Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Devletimize ve milletimize saldırı olmadıkça, atalarımız asla bir saldırı içerisinde olmamıştır. Ancak sömürgeci devletler maalesef bizi rahat bırakmadı. Biz her zaman iradesine sahip olan taraf olduk. Saldırı olduğu zaman da düşmanı püskürtmesini bildik. Çanakkale Zaferi de bu püskürtmenin en güzel örneklerinden birisidir. Bugün Fen-Edebiyat Fakültemiz öncülüğünde çok güzel bir panele ev sahipliği yapıyoruz. Kıymetli akademisyenlerimiz Çanakkale Zaferi’ne farklı pencerelerden bakacaklar. Panelimizin hayırlı olmasını diliyor, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Ana Sanat Dalı öğrencileri tarafından hazırlanan Mehmet’in Türküsü isimli mini bir konser gerçekleştirildi. Konserin ardından Farklı Pencerelerden Çanakkale Savaşları paneline geçildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa, Prof. Dr. Nesrin Karaca ve Doç. Dr. Hacer Karabağ konuşmacı olarak yer aldı.