YÖNETMELİK

31 Mayıs 2021 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31497

YÖNETMELİK

Bursa Uludağ Üniversitesinden:

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FARABİ TÜRK İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1– (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Uludağ Üniversitesi Farabi Türk İslam Düşünce Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Farabi Türk İslam Düşünce Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (BUFAMER): Bursa Uludağ Üniversitesi Farabi Türk İslam Düşünce Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Müdür yardımcıları: Merkezin müdür yardımcılarını,

ç) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

d) Rektör: Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörünü,

e) Senato: Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosunu,

f) Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Büyük Türk düşünürü Ebu Nasr el-Fârâbî’nin hayatı, düşünceleri ve eserleri hakkında akademik çalışmalar yapmak.

b) Türkiye merkezli olmak üzere, İslam medeniyeti ve Türk kültür birikimini ortaya çıkarmak hususunda ilmî ve fikrî çalışmalar aracılığıyla, on dört asırlık medeniyet ve tefekkür mirasımızı tüm insanlığın, milletimizin ve devletin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir zemine taşımak.

c) Üniversitede ve/veya diğer üniversitelerde yürütülen programlarda ilgili alanlara katkı sağlamak, ilgili mevzuat kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurumlarla iş birliği yaparak etkin çalışmalar yapmak ve bu doğrultuda genç araştırmacıları destekleyip yetiştirmek.

ç) Gerek dış gerek iç kaynaklardan gelen ve Türkiye gündemine ulaşan, kültür ve medeniyet ile alakalı paradigma ve yorumları Anadolu ve Türkiye merkezli olmak üzere tahlil ve tenkide tabi tutarak daha sağlıklı bir fikir ve kültür ortamının oluşmasına katkıda bulunmak.

d) Orta ve yükseköğrenim gören genç kuşaklara, Türk İslam düşünce ve medeniyet mirasını, güncel sorunlar ve çağdaş iletişim yöntemleri göz önüne alarak aktarmak ve anlatmak; bu hususta, teorik ve pratik faaliyetlerde bulunmak ve gerekli kalıcı altyapının oluşmasına katkıda bulunmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Farabi başta olmak üzere, Türk İslam düşünce tarihine dair akademik ve kamuoyuna dönük faaliyetlerde bulunmak.

b) Merkezin amaçları ile ilgili alanlarda araştırma ve inceleme yapacak olan öğrencilere, eğitimcilere, profesyonel kişi ve kurumlara destek sağlamak.

c) İhtiyaç hâlinde kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara Merkezin çalışma alanına girmesi şartıyla ilgili konuya ilişkin araştırma ve danışmanlık hizmeti sağlamak.

ç) Kendi alanıyla ilgili yerli ve yabancı yayınları etüt etmek; bu bilgilerin doğru ve yanlışını ortaya koyacak cevabî yayımlar hazırlamak ve neşretmek.

d) Türkiye’de Türk-İslam düşünce ve medeniyet tarihi hususunda araştırma ve çalışmalar yapan akademisyenleri bir araya getirerek ülkenin birikiminin yine ülkenin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak.

e) Merkezin amaçlarına uygun düşecek şekilde panel, seminer, çalıştay, kongre, kurs ve sempozyumlar düzenlemek.

f) Merkezin çalışma alanı kapsamında dünyanın farklı ülkelerindeki çeşitli merkezlerle irtibat kurarak bu alandaki ilgili bilim adamı ve araştırmacılardan yararlanmak.

g) Ülkemizin gündemi içinde kültür, sanat, siyaset alanında etkili olabilecek katkıları sunmak için gerekli araştırma ve çalışmalarda bulunmak.

ğ) Günümüz dünyasında çeşitli manipülasyonlara konu olabilen teolojik ve sosyolojik başlıklarda, yerli ve milli çözümler üretebilecek araştırmaları teşvik etmek ve bu araştırmaları ülkemiz açısından ihtiyaç odaklı olmak üzere yönlendirmek.

h) Merkezin amaçlarını gerçekleştirmek ve yetişmiş insan ihtiyacını karşılamak için Arapça, Farsça, Grekçe, Latince, İbranice gibi klasik ya da ilim dünyasında cari olan çağdaş dillere ilişkin ücretli/ücretsiz kurslar düzenlemek.

ı) Merkezin amaçları çerçevesinde, düşünce ve medeniyet mirasımızın genç kuşaklara anlatımı ve aktarımı maksadıyla, gençlik kampları, çeşitli etkinlikler ve geziler düzenlemek.

i) Türk-İslam düşünce ve medeniyet tarihi araştırmalarına ilişkin çeşitli dillerde yayımlanan bilgi, belge, kitap, görsel ve işitsel materyaller içeren bir kütüphane ve arşiv oluşturmak.

j) Merkezin amaçları ve faaliyet alanlarında belirtilen ilkeler doğrultusunda Türkiye birikimini yansıtmak üzere hakemli ve basılı ve/veya elektronik dergi çıkarmak, ortaya konan çalışmaların gündeme taşınması ya da gündemin belirli bir perspektifle yorumlanması amacıyla, sanal ve/veya basılı kanallar ve yayınlar oluşturmak.

k) Merkezin amaçları doğrultusunda Üniversitenin bünyesinde bulunan çeşitli fakülte ve enstitülerle iş birliği içerisinde yüksek lisans ve doktora programlarının hazırlanması ve yürütülmesi için gerekli desteği vermek.

l) Merkezin amaçları kapsamında Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektörlükçe uygun görülen diğer faaliyetleri yürütmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, ilgili anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile ilgili anabilim dallarının öğretim üyeleri arasından birisi araştırma ve eğitim, diğeri de proje ve uygulama konularında yetkili olmak üzere Rektör tarafından iki müdür yardımcısı üç yıllık süre ile görevlendirilir.

(3) Müdür yardımcıları, Müdürün verdiği görevleri yerine getirirler. Müdür, görevi başında bulunamadığı zamanlarda yardımcılarından birisine vekâlet yetkisi verir. Müdür yardımcılarının görev süresi Müdürün görev süresinin bitimiyle sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetlerinin amacına uygun ve düzenli yürütülmesini sağlamak.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Merkezin idari işlerini yürütmek.

ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışı araştırma merkezleri ile iş birliği yapmak, Merkezin amaçlarına uygun projeler üretmek ve yardım sağlamak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunun ve bir sonraki yıl çalışma planının Rektörlüğe sunulmasını sağlamak.

e) Merkezin, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla ilişkilerini yürütmek.

f) Merkezi temsil etmek.

g) Merkezde istihdam edilecek ve görevlendirilecek personelin belirlenmesi ve idaresiyle ilgili çalışmalar yapmak.

ğ) Merkezin amaçlarıyla ilgili konularda çalışmalarda bulunmak üzere görevlendirilecek danışman ve uzmanları Rektöre teklif etmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve müdür yardımcıları dahil beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulunun diğer iki üyesi Müdürün önereceği dört öğretim elemanı arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Yönetim Kurulu ayda bir defa toplanır. Müdür, gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar alır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde karar alınmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amacına uygun olarak çalışma düzenini tespit etmek.

b) Araştırma projeleri üretmek, araştırıcılar tarafından verilen proje tekliflerini değerlendirmek, ilgili mevzuat kapsamında yurt içi ve yurt dışı kaynak sağlamak.

c) Yıl sonu faaliyet raporunu hazırlamak.

ç) Bilimsel ve halka açık kurs, seminer, konferans, sempozyum gibi faaliyetler düzenleme konusunda Müdüre yetki vermek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 13 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [25-Eki-2022 12:48]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [25-Eki-2022 12:50]

İçerik Görüntüleme : [523]