Etkinlik : Sanata Dönüşüm / Vardiya 19 isimli "MÜZEDE BİR SANAT ETKİNLİĞİ"

Etkinlik Yeri : Enerji Müzesi Merinos Kongre ve Kültür Merkezi Kuzey Kapısı Girişi


Etkinlik Başlangiç Tarihi : 13-01-2017


Etkinlik Bitiş Tarihi : 31-01-2017

Etkinlik Başlangiç Saati : 14:00


Etkinlik Bitiş Saati : 17:00


Etkinlik Açıklama :

Türkiye’nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938’de Bursa'da kurulan Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, 66 yıllık faaliyet sürecinde Bursa’yı tekstilin başkenti haline getirmiş ve kurulduktan kısa bir süre sonra Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre yünlü kumaş fabrikası olmuştur. Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden biri olan fabrikanın kendi bünyesinde yer alan Merinos Elektrik Santrali, ürettiği elektrikle fabrikanın ayakta durmasını sağlarken aynı zamanda da şehrimizi uzun yıllar aydınlatmıştır.

Milli öneme sahip bir fabrikaya elektrik üreten ve günümüzde orijinal yapısı korunarak Enerji Müzesi’ne dönüştürülen Merinos Elektrik Santrali, bize bu projede ilham kaynağı olmuş, eski ve çok değerli geçmişiyle bizi peşinden sürüklemiş ve birliktelik ruhunu tekrar harekete geçirerek kolektif bir sanat ürününün ortaya çıkmasında bize ev sahipliği yapmıştır.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı’nda farklı sınıf düzeylerinde öğrenim gören 16 öğrencimiz ve aynı bölümde görevli 3 öğretim elemanı olan bizler toplam 19 kişi, 2 gün süren, ancak öncesi ve sonrasıyla yaklaşık 5 aylık bir çalışmanın sonucu olan bu projeyi, bir vardiya ruhuyla, çalışarak, araştırarak, öğrenerek, hissederek ve bu müzeye dair tüm algılarımızı sanata dönüştürerek gerçekleştirdik.

Vanalar, vidalar, teller, sayaçlar, borular gibi elektrik santralinin fiziksel yapısından yola çıkarak seçtiğimiz ve tamamen sanatla ilişkisiz duran nesneleri, geçmişin bizde bıraktığı etkilerle aldık, birleştirdik, bozduk, yapıştırdık, yan yana getirdik, beğenmedik tekrar yaptık, üzerinde bolca kafa yorduk ve sonunda bir sanat ürününün parçası haline getirdik. Bu dönüşüm, öğrenilenlerin, hissedilenlerin bir sanat eserinde can bulmasıydı.

Ön araştırmalarımız ve santral eski çalışanlarıyla görüşmelerimiz sonucu, buraya dair 6 ana başlık/tema oluştu kafamızda. Baştan sona tüm süreç bu temalar etrafında şekillendi ve ortaya çıkan sanat ürünüyle son buldu. Bu temalar; burada çalışanların birbirleriyle olan ailevi bağlarının, aralarında oluşan dostluk ilişkilerinin, buraya duydukları bağlılıkların ve usta-çırak ilişkilerinin ele alındığı BAĞLAR teması, çalışanların A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılayabildikleri bir yer olan Merinos’ta geçen tüm hayatı anlatan YAŞAM teması, sabah-akşam her gün aynı işlerin yapıldığı ve birbirinin aynısı geçen günleri ifade edenRUTİN teması,  gürültülü, sıcak, gri ve boğucu bir iş yeri tasviri için ORTAM teması, bir fabrikanın ve bu fabrikaya elektrik sağlayan bir santralin olmazsa olmaz kavramı ÜRETİM teması ve zor ve tehlikeli çalışma koşulları içinde zaman zaman rutini bozan, bazen üzücü, bazen korkutucu ve bazen de komik diyebileceğimiz ÇARPICI OLAYLAR teması şeklinde açıklanabilir. Ortaya çıkan kolektif sanat eserinin, bu temalar çerçevesinde izlendiğinde çok daha anlamlı ve anlaşılır olacağı düşüncesindeyiz.

            Bu projede canla başla çalışan öğrencilerimiz, gelecekteki mesleki yaşantılarında, yani öğretmen olduklarında, öğrencileriyle paylaşabilecekleri, onların düzeylerine uygun değişikliklerle uygulayabilecekleri bir dizi ardışık etkinliklerden oluşan bir müze deneyimi yaşadılar. Müzelerin yaşayan, nefes alan, izleyiciyle yoğun etkileşimli mekanlar olması gerektiği düşüncesinden hareketle, bu projenin uygulayıcı ayağı olan bizler için, ev sahibi ve ana kaynak Enerji Müzesi için ve aynı zamanda izleyen olan sizler için yaratıcı düşünce yollarına ve olaylara sanat duyarlılığı çerçevesinde farklı bir gözle bakabilmeye sevk edebilmesi umudunu taşıyoruz.


Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Tüm Etkinlikler

Etkinlik Tarihi : [13-Oca-2017]

Etkinlik Görüntüleme : 124 - 0